Dobrý deň
Prosím Vás chcela by som sa informovať,že slovenská sporiteľňa aj tatra banka majú okamžite platby.
Tak prosím Vás prečo keď sa posielajú výplaty tak tatra banka na výplatu na účte skôr ako ja čo mám slovensku?Firma ma tatra banku
Ďakujem
nikto to tu nevie presne
každý ti napíše len svoje dohady, prípadne skúsenosti
niekomu to ide hneď, niekomu nie, niekedy treba niečo zakliknúť, niekedy alebo niekde nie, možno závisí aj od výšky posielanej sumy, nie len samotnej, ale aj hromadnej, ak sa jedná o výplaty viacerých
najlepšie by bolo opýtať sa priamo v banke, prečo to tak je, alebo osoby, ktorá tie mzdy posiela, je tam určite viac faktorov, ktoré zavážia
to je cca skoro to isté, ako keď posielaš list prvou triedou a raz príde na druhý deň, inokedy nie 🙂 a tiež vlastne nevieme prečo
@simsalabim nie, netreba zaklikavat v slsp nič. Ak to obe banky podporujú tak to ide automaticky. Praveže treba zakliknut ak to nechceš ako okamžitú platbu
Lebo limit platby, lebo to tak neposielaju, lebo XY dôvodov. Opýtaj sa vo firme keď chceš odpoveď
Daj im prečítať návod ako majú posielať výplaty ako okamžité platby
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/navody/navod-...
https://zive.aktuality.sk/clanok/pgLq2HN/mate-b...
Prakticky v programe na mzdy si to musia zapnúť, aby exportovaný XML súbor pre hromadnú platbu obsahoval <Cd>INST</Cd>
U nas vo firme, kto nema tatra banku, z ktorej sa posielaju vyplaty, tak mame na ucte vyplatu az o den neskor. Samozrejme ak niekomu nabehne vyplata v piatok a nam ostatnym az v pondelok, to potesi...
Pretoze firma to posiela ako hromadne platby a tie ako okamzite neprebiehaju resp. ich tak nezadavaju.
@petamich Všetky veľké banky potvrdili, že zamestnávatelia môžu ľuďom posielať mzdy okamžite.
Slovenská sporiteľňa umožňuje robiť okamžité platby pri hromadných príkazoch od januára 2023.
VÚB uvádza, že takúto možnosť zvláda už takmer od štartu okamžitých platieb v SR. „Testovalo sa to už od prvého dňa spustenia. Počet takýchto platieb rátame v desať tisícoch,“ spresnila.
Tatra banka popisuje, že táto možnosť je pri hromadných príkazoch obľúbená a za rok 2023 21 percent všetkých importných platieb bolo spracovaných ako okamžitá platba.
@maranco na strane banky mozno ale nemusi to mat k dispozicii kazdy uctovny/mzdovy system resp. to by aj tie mzdarky na druhej strane museli nieco upravit v procese, co evidentne neupravili alebo nevedia ako -> takze je to zrejme potrebne upravit na strane zamestnavatela (nam napr. tiez stale posielaju ako pise autorka, bud nasa mzdarka netusi, ze ma nieco zmenit alebo nevie ako)
@petamich daj jej prečítať návod a nech sa vzdeláva, zistí od dodávateľa svojho programu ako na to ak máte TB.
Ak máte SLSP tak to prepína priamo v IB,
ak máte VÚB tak musí urobiť 2 hromadné príkazy samostatne zamestnancov s okamžitými platbami a samostatne zvyšok, ale toto by mali zvládať mzdové programy urobiť jej 2 XML súbory podľa cieľovej banky.
Nedavno tu dakto v diskusii pisal, ze v slsp treba pri prevode zakliknut “okamzita platba”. V Tatre nie, tam to ide automaticky (aj VUB). Tak mozno preto?