Ohodnotenie mincí

sandri2009
15. nov 2024

Ahojte.
Viete mi poradiť nejaký obchod alebo niekoho, kto vie ohodnotiť mince ? Ďakujem Vám za všetky odpovede.

bloger
15. nov 2024

@sandri2009 Ide o nejaké staré mince? Ak áno to ti dokáže iba znalec ohodnotiť. Napríklad numizmatik.

stanulienkat
15. nov 2024

Keď si zadáš do Googlu, vyhodi ti ich niekoľko.

jaond19
15. nov 2024

Napr. horinka.sk , nafotis im, posles do mailu a cakas na ponuku.

chrobak7
15. nov 2024

@sandri2009 Neviem, aké máš a koľko ich máš, ale hodnota mincí nie je daná tabuľkovo. Mince majú jednu nominálnu hodnotu - tou je hodnota na nich uvedená (napr. strieborná 5 EUR minca má nominálnu hodnotu 5 €) a potom zberateľskú. Tá je závislá od toho, koľko je nejaký zberateľ ochotný ti za ňu dať. Zberateľská hodnota mincí je vecou dohody medzi kupujúcim a predávajúcim.

Ak ide o pár mincí, najlepšie je vyhľadať si obdobné na nete (najlepšie na nejakých aukčných stránkach) a pozrieť, za koľko sa predávajú. Ale reálne predávajú, nie koľko za ňu predávajúci pýtajú. Ty môžeš za ňu pýtať aj 100 €, ale keď nenájdeš kupcu, tak nemá hodnotu.

Ak ju dáš ohodnotiť znalcovi, tak buď to bude za poplatok, alebo ak zadarmo, tak ti ju ohodnotí tak, koľko je on ochotný za ňu dať. Takže to môže byť skreslené.

hiro
15. nov 2024

Zlaté? Strieborné? Ak obyčajné tak majetok nečakaj. Na FB sú skupiny kde predávajú mince na kilá za nie moc veľa a to majú tak od 1850 roku. Ale môže tam byť vzácnejšia 1kcs aj za 10€

sandri2009
autor
16. nov 2024

@jaond19 Ďakujem

sandri2009
autor
16. nov 2024

@hiro Zlaté, aj strieborné mám.

zeldia
16. nov 2024

@sandri2009 koľko je toho, ako je to balené, sú poškodené poškriabané? Ak nechces ohodnotiť stovky tak pošli foto do spravy.
Ale všeobecne platí čo napísal chrobak7

hiro
16. nov 2024

@sandri2009 Tie pôjdu za výborné ceny

zeldia
16. nov 2024

@sandri2009 napr 20e strieborná minca je 1 unca a to je cca 31-32g, cena kovu je cca 16e, zberateľská hodnota neviem a predajná cena hodnota mince + hodnota kovu cca 36e

hiro
16. nov 2024

@zeldia Alebo 10€ 18g za 230€ 😉
https://www.mince.shop/strieborna-minca-ag-proo...
Strieborné rastú asi aj viac ako zlaté. Cena za gram je bezpredmetná. Mnohonásobne nižšia.

zeldia
16. nov 2024

@hiro Asi si rozumieme že je to niečo ine, však? Ak sa nájde zberateľ ktorý si mysli, že neskôr predá za viac ako teraz kúpi tak cena môže byt zaujímavá. Ide teda o to čo to je, odkiaľ atd. tiež v akom nepoškodené stave je vrátane obalu…

chrobak7
16. nov 2024

@zeldia Tiež záleží, či je to obyčajné vyhotovenie, alebo PROOF, teda vysoký lesk. Tie majú vyššiu hodnotu.

chrobak7
16. nov 2024

Tuto je pekný príklad rôznej hodnoty:

Obchod pýta pri predaji 239 €:

https://www.numizmatik.eu/p/1580/10-euro2012-ch...

ale na aukcii cez aukro sa tento rok minca predala za 197 :

https://aukro.sk/10-euro-2012-chatam-sofer-250-...

sandri2009
autor
18. nov 2024

@zeldia Mám ich veľmi veľa, takže to by bolo časovo náročné keby ich tu mám všetky nafotiť.

zeldia
18. nov 2024

@sandri2009 tak keď ich je veľmi veľa tak je to bud dalsi košický zlaty poklad alebo šunt, alebo si jednoducho multimilionárka a radšej o tom nepíš na nete😉

midka
18. nov 2024

syn ma tiez zbierku,,, ale predpokladam, ze ty asi nie si povodny zberatel,, lebo by si mala ovela viac presnych info,,, syn sa tomu venu okrajovo a ovlada, vsetky burzy aj bratislav. nuzminatikov,,,

sandri2009
autor
19. nov 2024

@zeldia Tak multimilionárka nie som ani z ďaleka 😅😂. A tak mám veľa mincí, ktorými sa platilo, len niektoré majú už desiatky rokov.

chrobak7
19. nov 2024

@sandri2009 Tak potom to nie je numizmatická zbierka strieborných a zlatých mincí. Zlatými a striebornými mincami sa platilo pred stovkami rokov, nie desiatkami.

Predpokladám, že máš obyčajné obehové mince z minulého storočia, čo zostali v rodine. Tam veľkú hodnotu nečakaj. Takých mincí je na trhu habadej, to sú centové hodnoty. Ak by sa našlo pár hodnotnejších, tak by to bol zázrak.

sandri2009
autor
19. nov 2024

@chrobak7 Ja som nepovedala, že mám LEN obehové mince.