Odškodnenie za úraz

evaeva123
21. dec 2016

Prosím Vás ak máte niekto skúsenosti s poisťovňou napíšte.V r.2015 mi zbili syna.Nemal tam čo robiť,ale čo už.Vinník je určený,aj odsúdený,podmienečne,len sa stále odvoláva.Bol tam alkohol,to si môj syn zapametá na dlho.Zbil ho,mal zlomený nos.Kedže sa toto ťahá
už vyše roka,neuplatnila som si u poistovňe náhradu škody,aj keď mu platíme dve poistky.Poradte,nie je ešte premlčaná doba na uplatnenie
poistného plnenia?Môj syn bol pod vplyvom alkoholu,tomu čo ho zbil alkohol nemohli zistiť,lebo ušiel a syna našli dobitého na ceste.Myslíte,že keď je v lekárskej správe zistený alkohol v krvi môjho syna,tak mu poisťovňa nič nepreplatí.Koľko trvá premlčacia doba na uplatnenie postnej udalosti.Ďakujem za akekoľvek informácie

aduskatt
21. dec 2016

Ahoj, podľa zákona môžeš podať oznámenie o poistnej udalosti do jedného roka od jej vzniku. Po tomto dátume začína plynúť 3 ročná premlčacia doba, po ktorej právo na poistné plnenie zaniká. Čo sa týka alkoholu v krvi, záleží od toho, ako je postavená poistka, ktoré pripositenia atd atd. Niekde len znížia plnenie o určitú časť.

daniel69
21. dec 2016

Vyššie uvedené lehoty platia. Avšak s reálnym plnením to v prípade incidentu, kde bol alkohol, je už horšie. Poisťovne nie sú naklonené vyplácaniu plnenia v takýchto prípadoch. Hľadajú dovod ako nevyplatiť, ako ostatne skoro vždy😃

aduskatt
21. dec 2016

@daniel69 iste, preto píšem, že záleží od toho, ako je postavená púoistka, čo presne a ako je poistené. ale súhlasím, že to býva problémom

evaeva123
autor
21. dec 2016

Aj keď ho zbili,?a toho čo ho zbil odsúdili.?Práve pre ten alkohol som to nedala na postovňu,ale poradili mi,aby som to zahlásila,však aj keď sa stalo,že sa syn opil,nemá právo ho niekto dokaličiť.No uvidím,čo povedia poistováci.Doktorka pri spísaní správy ohodnotila mieru ublíženia na zdraví na 1000 bodov.Ale vďaka za info.Nemala by poisťovňa vymáhať peniaze od
páchaťeľa?

aduskatt
21. dec 2016

@evaeva123 ako poistnú udalosť by som to hlásila určite, uvidíš, ako sa vyjadria. Odvolať sa voči záveru poisťovne môžeš vždy

daniel69
21. dec 2016

Neviem, kde si poistená. Z viacerích skúseností a typov poistných udalostí, ktorými sme prešli, možem povedať, že aj keď nie je v poistnej zmluve explicitne spomenutý alkohol ako prekážka vyplatenia plnenia, mnoho krát to spadá pod "ostatné" dovody nevyplatenia. A to už je na výklade posiťovne. Som trošku skeptický, pokiaľ ide o tvoj prípad. Navyše pokiaľ som správne pochopil, obvinený sa odvolal, a teda poisťovňa bude čakať na právoplatný rozsudok. Jej čakanie vyhovuje.

daniel69
21. dec 2016

Ešte k vymáhaniu - áno v prípade právoplatného rozsudku a kladného stanoviska poisťovne, táto následne, v druhom rade, čiže po po vyplatení plnenia, bude toto vymáhať od právoplatne odsúdeného.

renatka100
21. dec 2016

Podla mna tam bude iba kratenie poistneho plnenia ak je taky uraz v tabulke nahrad/poistnych plneni, urcite treba podat hlasenie pu a uvidis

daniel69
21. dec 2016

Allianz napr. tam to pripadá do úvahy, myslím krátenie, ale napr. Kooperativa to takmer s určitosťou zamietne....interné pokyny. A drobné písmo v PZ....

richardhudec
25. dec 2016

@daniel69 Aké drobné písmo v PZ? Zo zákona od 1.1.2015 musia mať poisťovne všetky texty písané dosť ozrutnými písmenami, čiže žiadne malí písmenká neexistujú ;)

renatka100
25. dec 2016

@richardhudec a stare zmluvy? Tie sa predsa neprerabaju

anka2015
25. dec 2016

A zažalovali ste už toho, čo ho zbil za spôsobenú nemajetkovú ujmu? Bolo by dobre ísť psychológovi aby vypracoval posudok a na základe neho si škodu vymáhať priamo u toho, čo ho zbil.

richardhudec
25. dec 2016

@renatka100 V starých zmluvách bolo síce menšie písmo a menej omáčok, ale nepamätám si na príklad nejakej, kde by menej prijateľné podmienky pre klienta boli písané menším písmom ako iné. 🙂

daniel69
26. dec 2016

Richard Hudec - na rozdiel od Teba nie som poisťovací maklér, našťastie 🙂, ale s istotou viem, že snáď nepovažuješ staré zmluvy uzavreté pred týmto dátumom za neplatné. A navyše v zmluvách pribudlo kvantum veľmi komplikovaných formulácií, ktoré aj právnik spracúva dlhšie, kým pochopí. Aj keď leitmotív poisťovní je zrejmý, to chápal už moj dedo : životná poistka je to, keď cudzím ľuďom za života platíš za to, že dýchaš, a keď dodýchaš, sa tí istí ľudia zdráhajú za toto nedýchanie zaplatiť Tvojim príbuzným. Som praktik, a na základe právnych skúseností z oblasti si dovolím tvrdiť, že vyplatenie tohto plnenia bude dlhá a tŕnistá cesta. Pisateľka sa v úvode dožadovala názoru, predpokladám, že chcela názor neprikrášlený a z reality, a nie reklamné bonmoty o tom, ako je všetko napísané zrozumiteľne a veľkým písmom. Prajem príjemné a poistnými udalosťami neskazené Vianoce😃

richardhudec
26. dec 2016

@daniel69 Neviem čo je na som šťastie/nešťastie. Samozrejme staré zmluvy sú platné a ako som napísal v predchádzajúsom príspevku, na starých zmluvách bolo menšie písmo a menej omáčok popísaných. Osobne si však neviem vybaviť nejakú zmluvu, ktorú som videl, že by mala niektoré podmienky písané vyslovene menším písmom ako iné podmienky. Čiže sa podľa mňa nedá hovoriť o malých písmenkách. Poisťovne nie sú nebankovky, ani teleshopping, kde sú tieto praktiky pomerne bežné, aj keď v dnešnej dobe je už aj toto pomerne prísne regulované.
Ďakujem za prianie príjemných Vianoc, podobne aj tebe 🙂
No a čo sa týka plnení, tak našťastie som nezažil ešte situáciu, kedy by poisťovňa nechcela plniť alebo by zdržiavala plnenie keď plniť mala. Samozrejme keď má niekto poistené niečo iné ako sa mu stane a potom je naštvaný na poisťovňu keď sa niečo stane, že neplní, tak to nie je chyba poisťovne, to hádam uznáš 🙂

sonetta
26. dec 2016

@aduskatt cize mozem ist do poistovne aj pocas tej 3roc.premlcacej doby? minuly rok v juni som mala prac.uraz a vôbec som si neuvedomila, ze ved mam poistku 😒

aduskatt
26. dec 2016

@sonetta oznámenie o poistnej udalosti treba dať do jedného roka

renatka100
27. dec 2016

@sonetta zalezi ake su poistne podmienky.

aduskatt
27. dec 2016

@renatka100 nechcem sa hádať, keďže nie som právnik, ale myslím, že premlčacia doba začína plynúť podľa zákona najneskôr jeden rok od poistnej udalosti a podmienky jednotlivých poisťovní tu nehrajú rolu.

evaeva123
autor
27. dec 2016

@aduskatt Takže všetkým,ktorí ste mi poradili,bola som na poisťovni,vobec nehovorili o premlčacej dobe po jednom roku.Ten chalan bol odsúdený až teraz po 1 1/2 roku.Eštemi poradili,že keď nám vyplatia postné/je možné žé s nejakým krátením/,mám prísť a dajú mi papiere k lekárke na uplatnenie náhrady škody trvalých následkov spoloč.uplatnnia.Syn má totiž od tej bitky zdeformovaný nos.Boli celkom milí,ja si myslím,že ak mi ajn vyplatia nejakú sumu,budú ju vymáhať od toho čo úraz spôsobil.A vďaka za rady.

renatka100
27. dec 2016

@evaeva123 dufam ze nieco dostanete, daj potom vediet

daniel69
31. dec 2016

Eva, veľa šťastia prajem. A tiež trpezlivosti. No a samozrejme nech je 2017 lepší ako 2016😊