Odpočítateľná položka z dane z príjmu

20. jan 2023

Ahojte,
prosim vas zienky kto sa tu daniam rozumie?

Ked manzelovi vysla dan z prijmu, ako je to s tou odpocitatelnou polozkou?

Mozem odratat od dane danovy bonus na dieta, ak ho nechce vyplatit ale radsej nech sa mu o tu sumu znizi dan na zaplatenie?

A moze si muz odratat odpocitatelnu polozku z dani aj na manzelku?

tinkavvv
20. jan 2023

Ono sa tak nejasne pytas - ano danovy bonus si uplatnovat moze - bud mesacne v mzde, alebo potom naraz spatne za cely rok v rocnom zuctovani dane alebo danovom priznani.
A moze su uplatnit aj odpocitatelnu polozku na manzelku, ak splnia podmienky.

autor
20. jan 2023

@tinkavvv manzel je zivnostnik, ja som bola do juna minuleho roka na materskej zo sp a od jula som na rd z upsvaru

abby11
20. jan 2023

Pozor materské sa v jeho daňovom priznaní ráta ako tvoj príjem, rodičovský príspevok už nie.

autor
20. jan 2023

@abby11 a rodinne pridavky co su tie okolo 20e to sa zaratava prosim ta?

abby11
20. jan 2023

Rodinné prídavky nie sú príjem.

autor
20. jan 2023

@abby11 takze tu matersku zo sp je ratane ako prijem a od kedy sa zacal rodicovsky z upsvar to nie,
Takze mpze si to na mna uplatnit za polovicu roku?

abby11
20. jan 2023

Dôležitá je výška materskej.
Na teba si uplatní rozdiel medzi sumou nezdaniteľná časť základu dane na manželku - súčet vyplateného materského v roku 2022.

autor
20. jan 2023

@abby11 joj dakujem
Takze ked mi chodilo 6 mesiacov este materska tak to scitam a to co mi vyjde odratam od dane?

abby11
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
abby11
20. jan 2023

Nie od dane. Aký základ dane má manžel, do 38 553,01€? Tak v tedy platí napr. 4 186,75 - 3186,75 ( akože tvoj príjem súčet materských) = 1 000 € (čo je nezdaniteľná časť na teba) z toho 19% teda 190 € mu vrátia na Teba.
Evidentne tomu nerozumieš a mýliš si pojmy, nájdi si radšej niekoho kto to manželovi vypíše správne.