Ahojte,
prosim vas zienky kto sa tu daniam rozumie?
Ked manzelovi vysla dan z prijmu, ako je to s tou odpocitatelnou polozkou?
Mozem odratat od dane danovy bonus na dieta, ak ho nechce vyplatit ale radsej nech sa mu o tu sumu znizi dan na zaplatenie?
A moze si muz odratat odpocitatelnu polozku z dani aj na manzelku?
@tinkavvv manzel je zivnostnik, ja som bola do juna minuleho roka na materskej zo sp a od jula som na rd z upsvaru
Pozor materské sa v jeho daňovom priznaní ráta ako tvoj príjem, rodičovský príspevok už nie.
@abby11 a rodinne pridavky co su tie okolo 20e to sa zaratava prosim ta?
Rodinné prídavky nie sú príjem.
@abby11 takze tu matersku zo sp je ratane ako prijem a od kedy sa zacal rodicovsky z upsvar to nie,
Takze mpze si to na mna uplatnit za polovicu roku?
Dôležitá je výška materskej.
Na teba si uplatní rozdiel medzi sumou nezdaniteľná časť základu dane na manželku - súčet vyplateného materského v roku 2022.
@abby11 joj dakujem
Takze ked mi chodilo 6 mesiacov este materska tak to scitam a to co mi vyjde odratam od dane?
Nie od dane. Aký základ dane má manžel, do 38 553,01€? Tak v tedy platí napr. 4 186,75 - 3186,75 ( akože tvoj príjem súčet materských) = 1 000 € (čo je nezdaniteľná časť na teba) z toho 19% teda 190 € mu vrátia na Teba.
Evidentne tomu nerozumieš a mýliš si pojmy, nájdi si radšej niekoho kto to manželovi vypíše správne.
Ono sa tak nejasne pytas - ano danovy bonus si uplatnovat moze - bud mesacne v mzde, alebo potom naraz spatne za cely rok v rocnom zuctovani dane alebo danovom priznani.
A moze su uplatnit aj odpocitatelnu polozku na manzelku, ak splnia podmienky.