Ahojte žienky potrebujem radu. Ako maju znamy odpisat manzelku ak bola pol roka na MD a druhy polrok v evidencii o pracu,pracuje ma dohodu mimo prac.pomeru a ako je to ked je manzelka este stale na MD ale uz od 9 mesiaca pracuje a ma prac.pomer...da sa v oboch pripadoch dat odpis na cely rok,ci sa to neako krati...Dakujem
@1andrea111 Ahoj chcela by som sa spytat,či si moj mažel može uplatnit narok na odpočet dane na mna ako manželku ked som na polovičnom invalidnom dôchodku?..dakujem
@helenka520 treba doložiť výšku inv. dôchodku myslím a pokiaľ nepresiahne výšku odpočitateľnej položky tak rozdiel si môže uplatniť.
@lucijja všetko bolo doložene a nepresahuje určitu čiastku,ktora je určena na uplatnenie,ale napriek tomu moj manžel nedostal nič.Od aprila som dostavala 126eur.Nieje to vela,no napriek tomu nam nevyratali nič.
@helenka520 žiadny iný príjem si nemala? len čiastočný invalidný dôchodok? a okrem toho si na UP, alebo dobrovoľne nezamestnaná? nebolo ani odstupné nejaké z predchádzajúcej práce?
@helenka520 uplatnenie si odpočítateľnej čiastky má význam len vtedy, ak je základ dane manžela vyšší ako 3800 EUR. Ak je menej, nemá si čo uplatniť, aj tak mu nevrátia viac
@1andrea111 Ano bol vyssi ako 3800eur.Ja od marca minuleho roku som na 50% invalidnom dôchodku v evidencii uhadzacov o zamestnanie niesom,lebo to nebolo potrebne.Zamestnanie sa v mojom regione najst neda a neviem kto by chcel zamestnat na 4 h.Predtym som nepracovala bola som z dcerou na neplatenej do 6 r
@helenka520 tak tým pádom by si mal na teba uplatniť....pýtajte sa jeho zamestnávateľa...
@lucijja
@1andrea111 dakujem vam za rady ,ešte sa poinformujeme,prajem pekny den.
uplatniť si odpočitateľnú položku môže za celý rok - 12 mesiacov, treba odrátať príjem manželky z dohody znížený o poistné, ak poberala rodičovský príspevok - ten sa do príjmu neráta, ak to bola materská - tak aj o tú treba zarátať do príjmu manželky