Odpis na manželku

0604katka
21. mar 2015

Ahojte žienky potrebujem radu. Ako maju znamy odpisat manzelku ak bola pol roka na MD a druhy polrok v evidencii o pracu,pracuje ma dohodu mimo prac.pomeru a ako je to ked je manzelka este stale na MD ale uz od 9 mesiaca pracuje a ma prac.pomer...da sa v oboch pripadoch dat odpis na cely rok,ci sa to neako krati...Dakujem

1andrea111
21. mar 2015

uplatniť si odpočitateľnú položku môže za celý rok - 12 mesiacov, treba odrátať príjem manželky z dohody znížený o poistné, ak poberala rodičovský príspevok - ten sa do príjmu neráta, ak to bola materská - tak aj o tú treba zarátať do príjmu manželky

helenka520
24. mar 2015

@1andrea111 Ahoj chcela by som sa spytat,či si moj mažel može uplatnit narok na odpočet dane na mna ako manželku ked som na polovičnom invalidnom dôchodku?..dakujem

lucijja
24. mar 2015

@helenka520 treba doložiť výšku inv. dôchodku myslím a pokiaľ nepresiahne výšku odpočitateľnej položky tak rozdiel si môže uplatniť.

helenka520
24. mar 2015

@lucijja všetko bolo doložene a nepresahuje určitu čiastku,ktora je určena na uplatnenie,ale napriek tomu moj manžel nedostal nič.Od aprila som dostavala 126eur.Nieje to vela,no napriek tomu nam nevyratali nič.

lucijja
24. mar 2015

@helenka520 žiadny iný príjem si nemala? len čiastočný invalidný dôchodok? a okrem toho si na UP, alebo dobrovoľne nezamestnaná? nebolo ani odstupné nejaké z predchádzajúcej práce?

1andrea111
24. mar 2015

@helenka520 uplatnenie si odpočítateľnej čiastky má význam len vtedy, ak je základ dane manžela vyšší ako 3800 EUR. Ak je menej, nemá si čo uplatniť, aj tak mu nevrátia viac

helenka520
24. mar 2015

@1andrea111 Ano bol vyssi ako 3800eur.Ja od marca minuleho roku som na 50% invalidnom dôchodku v evidencii uhadzacov o zamestnanie niesom,lebo to nebolo potrebne.Zamestnanie sa v mojom regione najst neda a neviem kto by chcel zamestnat na 4 h.Predtym som nepracovala bola som z dcerou na neplatenej do 6 r

lucijja
25. mar 2015

@helenka520 tak tým pádom by si mal na teba uplatniť....pýtajte sa jeho zamestnávateľa...

helenka520
25. mar 2015

@lucijja
@1andrea111 dakujem vam za rady ,ešte sa poinformujeme,prajem pekny den.