Odmietnutie dedičstva

12. nov 2021

Ahojte
Odmietla som dedičstvo a mám deti. Dedia potom odmietnuty majetok ony?
Ďakujem

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alenah31
12. nov 2021

áno dedia @viestta ak dieťa poručiteľa odmietne dedičstvo, vylučuje tým z dedenia iba seba, nie však svoje deti. Obaja patria do prvej skupiny dedičov. Deti nededia po osobe, ktorá dedičstvo odmietla, ale po poručiteľovi - zomrelom, na ktorých zo zákona prechádza nárok dediť.
Prvá skupina zákonných dedičov je upravená v ustanovení § 473 Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorého platí, že:

„(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

(2) Ak nededí (alebo odmietne dediť) niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci. “

vulka
12. nov 2021

Áno, zdedia to Tvoje deti.

kacena4
12. nov 2021

ako pise alenah dedia v druhom "kole" po tebe

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maciatkolulu
12. nov 2021

@viestta po nej nie, ale po zomrelo ano

ibrunova
12. nov 2021

Áno, deti, aj za nich môžeš ty odmietnuť dedičstvo, ale to musí schváliť súd.

jakubrianka
12. nov 2021

@ibrunova ako dlho trvá toto schválenie súdom?

ibrunova
13. nov 2021

@jakubrianka to záleží od súdu. Ale dosť dlho to bolo, my sme to riešili nedávno.

rikarika
13. nov 2021

@jakubrianka nie nemusi sud uz to neplati, aj ked donedavna to este platilo. Teraz sa to vsetko riesi u notara a nie som si celkom ista ci dotycna ako matka moze v tomto procese zastupuvat svoje deti... ak by uz nadobudlo roxhodnutie notara platnost, odvolat sa da a to uz len cez sud.