Prosím Vás máme hypotéku od novembra a teraz sa vyskytli problémy s autom nemáme vôbec peniaze..Chcela by som sa spýtať že či sa dá odložiť splátka na hypotéke ďakujem vopred za všetky info..
Ako Dasa urobiť ako “ odklad” splátky tým že budeš platiť len úroky z hypotéky. Ale keď bola brána v Nov tak teraz platíš skoro 95% len úroky z istiny.
@leonka26 odklad sa dá urobiť, no hypotéku máte veľmi krátko, banka vám nemusí vyjsť v ústrety, ak by aj povolila, tak sa vám všetko potom naráta neskôr a nehovorím o tom, že už budete mať záznam v úverovom registri a ten sa preveruje vždy ked bi budete chcieť vziať inú pôžičku, napr. spotrebný úver, či refinancovať hypotéku a na to sa potom prihliada, údaje sa v tom registri držia myslím 5 rokov. Ak je to finančné problémy krátkodobé tak by som skôr skúsila inú možnosť, napr. povolený debet, či požička od rodiny. No ak si ty na materskej / rodičovskej, tak banka má zo zákona povinnosť vám odklad / zníženie splátok povoliť, no treba počítať s tým, že to všetko neskôr budete musieť doplatiť.
pardon za chyby
Veru oni to v tych reklamach hovoria ako by sa nic nedialo.Ale uz clovek straca bonitu a dalsia hypo ci uver uz bude problem.
treba sa dohodnúť s bankou. No ak je to iba krátkodobý výkyv skúste tú splátku nejako pokryť... lebo kvôli jednej splátke vybavovať kopec povolení. neviem .. a o register sa neboj. do registra sa to nedostane pokiaľ vyviniete iniciatívu na riešenie situácie. Opačný prípad by bol keby ste splátku nezaplatili ani po výzvach, tam sa už záznamu v registri nevyhnete. Drž te sa, nech sa to dobre porieši.
@diablikovci Pri úroku 1,5% čo má dnes asi väčšina ľudí plus mínus taký úrok a splatnosti 30 rokov je pomer úroku a istiny 36% úrok, 64% istina. Nie 95% úrok a 5% istina. To ste akým matematickým zázrakom na to prišli? To by musel byť úrok na hypotéke okolo 16-17%, aby išlo prvý rok 95% na úrok a 5% na istinu.
@richardhudec ja to nevypočítavala 🙂 ja som to len povedala tak to číslo lebo sa mi nechcelo pisat slovami. Lebo vždy platíš viac úroku než istiny zo začiatku hypotéky.
@diablikovci My platime 80eur urok a 200 ide na splatku hypoteky.Po roku a pol sme uz z istiny splatili 3000eur.Ano takto to ma nastavene stavebko a aj niektore hypo kde sice dali hypo ale su nejak rizikovy tak banka sa takto chrani.Takto ma tiez presviecal brat az kym som mu neukazala splatkovy kalendar kolko urok kolko istina.
@diablikovci Vyššie som napísal PRESNÉ čísla a tie hovoria, že úrok je pri úroku 1,5% a splatnosti 30 rokov v prvom roku 36% a istina 64%. Z toho vyplýva, že istna tvorí väčšiu časť ako úrok. A to netreba ani veľa počítať. Takže nie je to tak VŽDY ako píšeš. Tvoje tvrdenie by platilo pri úroku vyššom ako 2,5%, čo má dnes veľmi málo ľudí. Dokonca by som povedal,že takmer nikto 🙂
Nám naša banka nepovolila odklad splátky aj keď som na materskej a takisto PSS. Vraj máme si požičať a zaúčtovali si úroky a pokuty navyše jednalo sa o jeden mesiac.
@leonka26 To záleží na konkrétnej banke, ale myslím si, že teraz sa dá dohodnúť buď odklad, alebo predľženie doby splatnosti a tým sa znížia mesačné splátky. Najlepšie ti povedia v tvojej banke, a tam sa dohodneš.