Odkladáte si peniaze?

dettinadetta
25. dec 2024

Mladšie ročníky , chcela by som sa spýtať.

Ako rozmýšľate do budúcnosti?
Odkladáte si peniaze?
Šetríte ? Alebo si radšej doprajete ?

11brano11
25. dec 2024

@dettinadetta šetríme a potom investujeme. Odkladať sa neoplatí

pribinak
25. dec 2024

Mame železnú rezervu, pre prípad že by sa udialo niečo nepredvídateľne

Ale doprajeme si, odkladať nema na všelijaké sporiace účty s minimálnym úrokom nemá zmysel

petamich
25. dec 2024

Jedno predsa nevylucuje druhe - doprajeme si a zaroven myslime na horsie casy a budujeme rezervu (opat, kedze aktualne signifikantna cast nasich uspor padla na nove byvanie ale aj tak si doprajeme)

Zabudla si napisat, co je pre teba mladsi rocnik ;)

andy024
25. dec 2024

@dettinadetta aj si doprajem aj si setrim. Lenze pre kazdeho moze "doprajem si" znamenat nieco ine 😀

lucia13022023
25. dec 2024

Aj aj. Neviem si predstaviť neodkladat peniaze ak by sa niečo stalo, ale zas nie som zrglos, normálne si doprajeme, chodíme na dovolenky atď.
Pred par rokmi, keď som túžila po tom co mam teraz, som si odopierala. Napríklad letné prázdniny - z 31 dní v mesiaci som makala 32. Ale vedela som co príde, čo budem mať keď si nejaké veci odopriem.

milanemila
25. dec 2024

Ano mam 3 pilier a aj nejake investicne “sporenia” pomimo. Mam 32r a na dochodok od statu sa teda nespolieham.

belle_vie
25. dec 2024

Nikdy sme nezili od vyplaty z vyplaty. Takze odkladame si, resp. investujeme, vo viacerych fondoch a na viacere ucely.
A popri tom si doprajeme "tak normalne". Ideme s detmi aj na vylet, aj do restiky, aj na dovolenky, kupujeme kvalitne potraviny a aj oblecenie, co nieco vydrzi ( nemam rada fast fashion), mame spolahlive auto.
Na druhej strane, nechodime do exotiky, nepotrebujem LV kabelky, nas dom nema 300 m stvorcovych :D. Nechodim na mihalnice ani na nechty ci kozmeticke, radsej si kupim dobru skincare.

dettinadetta
autor
25. dec 2024

Do čoho zvyknete investovať ? Do čoho sa oplatí ? S čím máte najlepšie skúsenosti .. ( otázka na všetkých )

doriiis
25. dec 2024

Máme obaja s mužom už celé roky 2.pilier ( ten nerátam ako sporenie),3.pilier a máme sporiaci účet s peknou rezervou.Takze si doprajeme všetko,načo máme a chceme.🤷🏻‍♀️Ale zároveň udrzujeme rezervu na nám pohodlnej sume

bu_bu_bubak
25. dec 2024

@dettinadetta mam investicne sporenie, ale investujem aj do akcii na burze. Ziadne sialene zisky, ale pokial sa akciam dari tak aj za rok to vie urobit pekny zisk.

Setrim na horsie casy, ale doprajem si aj na veci ktore mi robia radost. Vsetko samozrejme s mierou.

hellwant
25. dec 2024

Investujeme do etf-ek , 1 inv. byt, ten nam spláca podnajomníķ. Plus si aj doprajeme.

romino
25. dec 2024

som uz nie mlady rocnik, ale tzv. husakove dieta: zamestnavatel prispieva do 3.piliera, nieco mame v etf, nieco v crypte, nieco hotovost (na dakych trapnych spor. uctoch).
Aktualne mame velky byt, co nam asi na stare kolena nebude treba - takze tam je "rezerva" ..nieco by sa ziskalo prechodom do mensieho.
Chcem zostavat aj optimista, bavi ma pohyb v prirode ..predstavujem si ze budem mat teda dlho aj fyz. a mentalne sily drzat krok s dobou, pracovat a zarabat 🙂
Asi toto je najpodstatnejsie ...vzdelavat sa, ucit sa jazyky, neupadat, hladat moznosti lepse platenej prace ....ale samozrejme nie na ukor "zivota", rodiny ...hladaj spravny kompromis

fairyy
25. dec 2024

@dettinadetta 3. pilier, fondy, akcie, investicne byty... doprajeme si a zaroven myslime na buducnost nas aj nasich deti ...

katkaseiner
25. dec 2024

2,3 pilier, etf, investicny byt, nejake fondy pre nas aj pre deti, par akcii. Snazime sa aj si zivot uzivat, ale je obdobie ked neminame vela a obdobie ked viac miname ( nie sice od vyplaty do vyplaty, ale proste viac ako inokedy).

kaca222
26. dec 2024

Najprv sme si urobili “železnú rezervu” na pokrytie 6 mes.výdavkov, keby sa niečo neočakávané stalo. Nedávno časť z nej padla na novú strechu, ktorá sa musela nahle robiť, tak rezervu teraz obnovujeme. Okrem toho nám odchádza každý mesiac hneď po výplate určitá suma na účty vo Finaxe ako sporenie na dôchodok a do účtu v XTB, kde potom raz za čas nakúpime ETF fondy. Tiež všetky prídavky na dieťa preposielame na XTB na synov účet, kde nakupujeme tiež ETF fondy.
A až po novom roku trochu klesnú úroky, chceme zrefinancovať hypo na dome, opäť ho celý zadĺžiť a kúpiť malý investičný byt.
A tiež máme zriadený sporiaci účet, kde každý mesiac odchádza čiastka, je to vlastne sporenie na dovolenku, tak z toho si potom doprajeme raz ročne nejaký pobyt pri mori 🙂 všetky čiastky odídu hneď po výplate a zo zvyšku musíme vyžiť, ak by náhodou na konci niečo na účte ostalo, tak preposlem na XTB, ale väčšinou ideme až k nule 😃

11brano11
26. dec 2024

@kaca222 máte to super nastavené

matej2227
26. dec 2024

Položte si otázku. Dlhý a úspory. A nech vás zaujíma ten rozdiel potom pozerajte ako veľmi ste v mínuse.. 🙂

nelka93
26. dec 2024

Časť šetrím aby bolo na nejaké neocakavane výdavky, časť investujem do buducnosti (etf, 3.pilier) a zvyšok si užívam. Pre mňa je cestovanie jedna z naj investícií do seba.

samiramis
26. dec 2024

@milanemila veľmi múdro rozmýšľaš ohľadom dôchodku. Ja som staršia o trochu a tiež nemyslím že niečo tento štát mi dá, resp. Dôchodok z ktorého by som mohla dôstojne vyžiť

evansova
26. dec 2024

@dettinadetta Investujem prostrednictvom svojej banky. Vyuzivam sluzby investicnej poradkyne, ktoru mi banka pridelila. Ozýva sa vzdy, ked sa blizi termin ukoncenia investicie, vzdy ked sa vyskytnu vyhodne moznosti (napr. investovat bez vstupnych poplatkov a pod). Vyzna sa, percento výnosov spravidla presahuje percento inflacie.
Ked som sa vydavala, mama mi kladla na srdce, aby som vzdy mala k dispozii (ona hovorila na ruke) najmenej tri vyplaty. Aby ma nezaskocili necakane vydavky.
Setrim cely zivot, ale nie na ukor plnenia snov ci potrieb .Precestovali sme kus sveta, chodievali sme na poznavacie dovolenky dva razy rocne, na jar a na jesen (v lete je v Azii ci Afrike neznesiteľná horucava). Nacestovali sme sa do chuti, ale uz sa nam neziada. Staci mi vidiet letisko vo filme a uz mi hlava hovori nie, nie, nie.
Takže šetriť sa oplati, nemusia to byť velke sumy, aj z mensich sa postupne vytvori čiastka, ktora sa da vyhodne investovat.

romino
26. dec 2024

@matej2227 s hypotekou, s dakym nizkym urokom, je aj dobre byt "v minuse" ..a peniaze co popritom zostavalju, vyuzivat inak. Posledne roky vysokej inflacie nam dali lekciu - kto dlzil, paradoxne krasne ziskaval ...prave na ukor opatrnych, sporovlivych.

lenkakravcova
26. dec 2024

@hellwant "ten nám spláca podnajomnik.."
A potom že je málo bytov a ich ceny sú premrštené.
Lebo niekto žije z úžery. 🫡 Týmto by som sa ozaj nechválila.

jurkaa
26. dec 2024

@lenkakravcova co? Véd ale to je každého vec a ich šikovnosť....aké úžery? Každý asi robí pre seba ako vie aby sa mal lepšie....dnes ti nikto nedá nič zadarmo a ani ten byt ...jednoducho keď to niekomu páli netreba závidieť. Tu sa robia iné "úžery" a nie to ze niekto myslí na budúcnosť a možno aj pre svoje deti ....toto mi už príde trosku taka závisť:( 🤔

hellwant
26. dec 2024

@lenkakravcova z akej úžery, zistite si, co je úžera. Prenajom za - o nieco nizsiu nez -trhovu cenu to nie je. Zobral som si na vlastne triko byt a znasam hypoteku,v 26 rokoch, teraz mam 42, inflacia my cenu zrazila. Chcel som byvat( je to iba 1 izbak), ozenil som sa o 2 roky, ale u svokrovcov sme vrch prerobili, takze co, mal som ho darovat vam, lebo si ho môj syn nezasluzi pre zivot ? Tak nemaj nic, tvoja voľba. Pis to Pente ci J&T ktorí vlastnia xy nehnutelnosti. A nie ludom, co maju 1 ci 2 byty a vedia, ze nebudu plakat na dôchodku, lebo boli aktívni ked mohli, narozdiel od typov (asi) podobnych vam a potom kvôli 13 dôchodku budu zberbu volit.
Sa nedivim kolke tu placu ako dopadli ak nevedia, co je uzera. Mimochodom aj investujem, vzdy ked si kupis burger v Mc Donalds, pouzivas HP pocitac, ci od Microsoftu a N-vidie veci, zarabas mi. To iste Bosch, Henkel, Kärcher, ci mobil, telka, nabytok alebo auto rôznych znaciek. Pomahas tym akciam. Ani nekupuj( ci tvoji znami a rodina ak ty tam nebyvas) v BA v Auparku, mam tam 50 k investovane, 2x rocne chodi dividenda a ideme na dovolenku za to. Aj to je pre teba uzera? Ci ta okradam nebodaj? Radsej mam plakat, ze nic nemam? To je pre teba spravny Slovak?

hellwant
26. dec 2024

@jurkaa Palec hore Jurka

lenkakravcova
26. dec 2024

@jurkaa to nie je o páleni niekomu. 🙂 ani o šikovnosti. Je to rovnako nemorálne ako kopec ďalších veci ktore robia naši spoluobčania a politici, aby získali peniaze na úkor iných. Ale keď si s tým morálne ty ok, tvoja vec. My sme mali možnosť mať takto byt na hypotéku a dať ho do nájmu, ale z morálneho hľadiska nám to nedalo - predali sme ho radšej. Každý nech robí ako uzná za vhodné. Ale nie je to šikovnosť. Je to neetické obohacovanie sa na iných.

lenkakravcova
26. dec 2024

@hellwant to nie je žiadne riziko. 🙂 hypotéku keď nebude nájomník, ktorý im ju teraz spláca, ľahko pustia preč - byť predaju a majú zarobené. Istý zárobok, nulové riziko. Pri investíciách si raz hore a raz dole a podporuješ rozvoj. V prípade toho vyššie podporuješ iba úžeru v banke a svoju peňaženku. Takže áno - úžera ako vyšitá. A nesnazte sa tvrdiť že nie.
Ak by si úroky splácali oni, okej,, ale tu hore pani tvrdí že im byť spláca niekto iný. Oni len vyryžujú z toho. 🫠
Predstav si, že každý bude investovať do podnikov - čo tým získame ako spoločnosť ? Veľa.
Predstav si, že každý bude investovať tak ako pani vyššie do úžery na bytoch. Čo tým ako spolocnost získame? Nič. Je to proste nemorálne nespolocenske správanie hrabanie len do svojho vrecka bez ohľadu na okolie.

hellwant
26. dec 2024

@lenkakravcova dufam, ze si ho predala pod cenu a bez zisku. Lebo ak ho predas so ziskom, mohla by to byt "uzera". Vobec to nie je amoralne. Ako by fungovali kadernictva, knihkupectva obchody s modou a iní mali podnilatelia, ak by si neprenajali priestory? To si myslis, ze kazdy predajca ma vlastne priestory?

lenkakravcova
26. dec 2024

@hellwant v podstate sme boli po rekonštrukcii na nule.

To ďalšie čo píšeš sú služby ktoré pomáhajú spoločnosti. Na to je to investovanie. Podnikanie môže a nemusí byť ziskové. Investor môže a nemusí získať. Konzervatívne investície sú väčšinou nulové v prepočte - vzhľadom na infláciu.

sonula
26. dec 2024

Investujeme🙂 nesedime na ucte.