Odkladáte si peniaze a šetríte?

dettinadetta
25. okt 2024

Ahojte, mám otázku hlavne pre 20-25 ročných: Myslíte na svoju budúcnosť? Odkladáte si peniaze a šetríte?

Ja mám 23 rokov, žijem rok a pol v zahraničí a podarilo sa mi našetriť približne 15 000 €.
Žiadna podpora od rodiny.

Nepíšem to preto, aby som sa chválila – skôr sa chcem o tejto téme porozprávať a vytvoriť podporujúce prostredie pre nás všetkých v tejto náročnej dobe.

Porozprávať sa ako šetriť a dávať si nejaké tipy.

Bohužiaľ viem že veľa ľudí si nevie odložiť ani 50€ za mesiac kvôli nízkemu platu a strašne vysokým cenám.

Ako ste natom? Darí sa vám šetriť ?

deti95060810
25. okt 2024

20 -25 ?
na sk v tomto veku ešte veľa ľudí študuje - takže odkladať až tak z čoho nie je...😉

dettinadetta
autor
25. okt 2024

@deti95060810 ahoj písala som že mám otázku HLAVNE na 20-25 ročných. Ale to neznamená že iné ročníky sa nemôžu vyjadriť

luccija
25. okt 2024

@dettinadetta šetri si ...tie peniaze, ktoré som ušetrila medzi 20-30 r boli moje najvyššie úspory a veľmi mi pomohli.Si rozumná a zodpovedna👍
@deti95060810 sú ľudia čo už od študentských čias podnikajú, majú bokom brigády

martinmmartin
25. okt 2024

@dettinadetta ak nems vlastne byvanie tak setri na depozit

sasa1310
25. okt 2024

@dettinadetta áno moje dieťa si v tomto veku našetrilo na 10% hypotéky a šetrí naďalej

crazy_cat_lady
25. okt 2024

urcite super, ja v tvojom veku som mala jediny problem, ci pojdem rano na cviko/prednasku, alebo si radsej pospim atd.. :D teraz uz samozrejme premyslam inak, takze cim skor zacnes setrit, tym lepsie. ale je fajn aj potom do niecoho pripadne investovat, aby ti peniaze iba nestali na ucte a nestracali hodnotu

lelelienka
25. okt 2024

@deti95060810 študovať neznamená nemať žiaden príjem. Toto je veľmi chybný názor a v podstate výhovorka prečo sa to nedá, ak sa s týmto tvrdením človek uspokojí, samozrejme že nič mať nebude,.

A priamo k otázke, ja uz síce nemám dávno ten vek, ale šetrila som pomerne slušne cez brigády či pobyt v zahraničí a veľmi mi to neskôr pomohlo, čiže podporujem v tomto zodpovedných mladých. Smelo do toho a takéto reči si nevšímať.

janai1
25. okt 2024

@dettinadetta mam 26 a trieskam si hlavu, že som bola sprostá a nešetrila odkedy som začala robiť 🙄 Brat mal viac rozumu

dettinadetta
autor
25. okt 2024

@janai1 nikdy neni neskoro začať 😊❤️ hlavne že si si to uvedomila

dettinadetta
autor
25. okt 2024

@sasa1310 máte šikovného syna ☺️

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dettinadetta
autor
25. okt 2024

@sasa1310 perfektné!!!! Tak v mladom veku je tak zodpovedný ..V živote sa nestratí

stanulienkat
25. okt 2024

Urcite treba setrit. Dobre robis. Na taky mlady vek super nasetrene.

lienka.7
25. okt 2024

@dettinadetta určite áno, si super zodpovedná 👌 ja šetrím mojim od malička, lebo sa im to do budúcna ešte sakra zíde 👌

maranta_leuconeura
25. okt 2024

Si skor vynimka v takom veku mat tolko nasetrene. Neviem kde presne si a ci tam chces kupovat nehnutelnost v blizkej dobe, ak nie, tak by som to asi investovala kratkodobejsie do nejakych fondov alebo aj terminovany vklad (porad sa s financnym poradcom), nech ti to zbytocne neznizuje inflacia.

Ja som popri vysokej brigadovala ale to som vsetko minula na byvanie stravu a bezne vydavky, takze som nic neusetrila 😉

babushkaem
25. okt 2024

v tom veku nie, kedze som musela platit podnajom a vyzit :D

sasa1310
25. okt 2024

@dettinadetta je. ďakujem. Ono stačí mu len ukázať cestu v živote. Máme ešte ďalších dvoch mladších, tak som zvedavá ako budú oni

deborahzelenkava
25. okt 2024

Ano odkladame a setrime kazdy mesiac s manzelom. Sme v zahranici a mame vlastne byvanie bez hypo. Ale sme starsi ako 20-25. Na buducnost treba mysliet stale. Nikdy nevies.

dettinadetta
autor
25. okt 2024

@babushkaem tiež si platím nájom, stravu , nákupy

hellwant
25. okt 2024

Si šikovna, ja som tak nerozmyslal- okrem stavebka- v tom veku. Nesiel som sice do minusu, ale viac menej, co som zarobil, som utratil ( okrem mesacnych platieb do stavebneho sporenia) Ja som mal peniaze v prepocte z koruny na eura nieco cez 25000 eur v 2008 - poistka za smrt mamy 😥a po kupe bytu na dedine v 2001, neskôr odpredaj tohto bytu v 2006.
Drz sa.

lucia13022023
25. okt 2024

Áno. S mužom sme našetrili na 20% z hypotéky, komplet prerbaku bytu, autá, dieťa, a dokonca sme stihli aj študovať, ísť na výšku a aj si užiť dovolenky.. Nechvalim sa, ale nie každý mladý človek leží na riti alebo nerobí lebo študuje. Od malička som "zarábala peniaze a podnikala" , napiekla som muffiny a predávala za euro pred domom.. cute xichtik a malé dievčatko dokopy je vražedná kombinácia 🤣
Ale mňa k tomu rodičia viedli od malička. Chceš viac? Urob pre to nieco. A ja som sa nikdy neuspokojila s malom. Tak som robila.

lauriik
25. okt 2024

Zacala som setrit od prvej naozajstnej prace ked som mala 22r. A setrim stale.

liv1
25. okt 2024

Podľa mňa to šetrenie povýš na vyššiu úroveň. Neodkladaj len do “ponožky”, ale niečo investuj, pozri napr. ETF fondy, niečo si odlož, a možno sa porozhliadni po nejakej nehnuteľnosti, ktorej časť ti bude splácať nájomník. Aj keď si ešte mimo SR. 15 tisic nie je vela, ale fajn ze si taka zodpovedna

anitta98
25. okt 2024

tak to si na tom podľa mňa dosť dobre, keď už máš toľko našetrené, to si veľa ľudí v tvojom veku nemôže veru povedať. 😉

doriiis
25. okt 2024

Určite šetriť.Ked som mala 25 tak sme z nasetrenych kúpili dom🤷🏻‍♀️.
Šetríme ďalej,ale aj investujeme do domu.

mimikarol
25. okt 2024

Šetrila som si keď som chodila do roboty. Cca 20 ročná som chodila na súkromnú VS externe, platila som si ju sama a popri tom robila na 3 smeny vo fabrike. Teraz šetríme dcére, nech má čo najlepší základ do života aký jej vieme my rodičia dať

cukroska
25. okt 2024

@deti95060810 a veľa aj nie...môj syn si šetrí .Vždy odkadal aj čo dostal aj zarobil popri škole aj od kedy pracuje.

faasx
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cukroska
25. okt 2024

@dettinadetta Vždy od malička som to učila synov .Aj si dopriať aj si odložiť. Syn si kúpil prvé ojazdené auto sám z prvej výplaty popri škole cez prázdniny v závode.

babushkaem
25. okt 2024

@dettinadetta ale pytas sa v tom veku, ja to je pred 5-10 rokmi. vtedy som mala plat 1000€ a pojdnájom 500€, 200€ auto a z 300€ som si nic neodlozila. teraz som sa tom uplne inak