Odkiaľ majú ľudia peniaze, autá, byty - reakcia na tieto diskusie. Už to nedokážem v sebe udržať.
*(Ak ste si prišli ripnúť že mám zlú gramatiku, rovno skonči čítať.)
Ahojte komunita, po každé keď si prečítam podobnú diskusiu na tému odkiaľ majú ľudia peniaze sa mi zdvíha tlak.
Prosím fakt prestaňme, a zmeňme konečne uhoľ pohľadu na túto tematiku. Všetko je to len o uhle pohľadu ktorý si väčšinou extrémne falošne idealizujeme a nie je vôbec založený na žiadnej pravde.
Porovnánie kto čo má, je vydláždená cesta na vnútornú depresiu, smútok, traumu. Zastavme to.
Veľa ľudí si vie na Slovensku odložiť peniaze aj kvôli tomu že zdravotníctvo je tu oproti iným krajinám síce mizerné, ale stále vám domov nepríde šek na zaplatenie zo sumou niekoľko tisíc eur.
Veľa ľudí si vie ušetriť aj vďaka tomu, že školstvo je tu ,,bezplatné,, a po skončení štúdia vám nepríde šek zo zaplatením v sume niekoľko desiatok tisíc eur. vážime si to vôbec? Ak by bola škola na SK platená, myslím VŠ, titul by nemal takmer nik.
Veľa z vás tu píše že rodiny sú bohaté a za vodou, no nik z vás sa nepýta v akom emočnom rozpoložení vyrastajú ich deti, sú reálne šťastné a naplnené rodičovskou láskou?
extrémny príklad, elon musk, pravdepodobne najbohatší muž planéty.... ak by sme mali porovnať to čo vlastníme my bežní ľudia, oproti muskovi, všetci sme chudáci, všetko je to len o uhle pohľadu, tým chcem povedať to, že buďme vďační za to čo máme.
drahé autá, predstavte si že prídete o všetko, a zrazu vám bude dobrá aj 20 ročná rachotina ktorá sa rozpadáva počas jazdy a budete vďační za toto privilégium že sa môžete dopraviť kam potrebujete.
prosím prestaňme sa porovnávať, ak porovnávanie nevedie k tomu že človek začne viac mykať, a miesto toho sa len viac bude topiť v depresii že je chudobný, aký to má zmysel riešiť tieto diskusie, aby ste boli ešte hlbšie v depresii?
A váš čo tu píšete že ste nespokojný zo svojimi platmi a zárobkami a majetkami, kedy budete šťastný? Koľko slovákom si vie dovoliť private jet - let bratislava - londýn 30 000eur.? ďalší uhoľ pohľadu a človek zistí že je chudobný. Čo je podľa vás bohatstvo?
Som zameraný najmä na vás ktorý máte platy, ktoré nie sú pre vás existenčným problémom..
Ospravedlňte ma, ale musel som ten tlak dať von, môj dobrý kamarát pracuje ako lekár na onkológií, a denne má cca 20 - 25 klientov ktorí mu prídu s nejakým nádorom, 3/4 príde zo zhubným nádorom/mi ktoré už metastázujú a liečba len predĺži život, nie zachráni. Liečba ktorá je finančne náročná a vaše zárobky sú v háji.
Luďia na MK, prosím, prosím, prosím, presťanme sa porovnávať kto čo ma.
? 🤔
👍TOP👍💯
@viestta jeden z mnohých pikladov aby si pochopila kontext viestička https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/odkial-ludia-maju-peniaze-2/
ale vsak to bol zas len nejaky vykrik do tmy a vacsina ludi jej tam prave pisalo ze je to totalne nepodstatne co kto ma… snad kazdy normalny clovek si vie uvedomit ze najpodstatnejsie je zdravie, a zit pohodovy naplneny zivot a nie klima a bazen… netreba sa ani neustale porovnavat s tymi co su na tom horsie - len jednoducho byt stastny s tym co mam,pripadne snazit sa veci zlepsit ak spokojny nie som…
🙄
@amelia89 Ja by som bol veľmi rád ak by na takéto príspevky zakročil aj práve MK, lebo to viac ľudí len motá a ako im pomáha.
@amelia89 viem, len ten tlak som musel dať von.
no necitala som to cele. je to na mna dlhe, ale je pravda, neporovnavajme sa. kazdy mame svoj pribeh. je to niekedy tazke, viem o com pisem, hlavne ked niektori ludia sa maju stale potrebu chvalit co si kupili kam idu a podobne.
ale kazde rano, kedy otvorime oci, mame sancu zmenit zivot, ak sa nam nieco nepaci.
zdravie nadovsetko.
@raztovsetkozmizne aby si bola "kludna" na Slovensku žije 800 tisíc ľudí na hranici chudoby.
@markusrasford viac
@markusrasford otazka znie, preco to tak je. :/ je to neskutocne cislo.
@raztovsetkozmizne uprimne,nemam pocit ze to niekoho nejako motá alebo deprimuje. Ja neviem ale ved to nie su moji kamarati,ani moje okolie, to su nejaki anonymni ludia na MK. Precitam si a zase zabudnem … tak ako na svete su bohatsi a chudobnejsi tak su aj na MK aj vsade… vobec by som tomu neprikladala ziadnu vahu. Ked sa niekto spyta kolko zaraba a niekto napise 4000 a niekto 600 tak proste to tak je.. ale to by som vedela aj bez MK ze niekto ma vela penazi a niekto menej 😂 proste… hlavne je byt spokojny sam so sebou, ja to tak mam a posledne roky to pocitujem este viac, o ludoch co zarabaju fakt vela si pomyslim len ze su velmi sikovni a prajem im to ☺️
@amelia89 toto fórum som zalozil koli tomu aby motivovalo ostatnych ludi nezakladat tieto fora
Hlavne že poctivo pracujuci žyvia celu verbeš čo využiva vyhody v zdravotnictve a školstve...preto je to zadarmo..
Ze v akom rozpolozeni a s akou laskou vyrastaju deti z rodin “za vodou” 🙄. Tak ja ti poviem v akom. Takom istom ako ti z chudobnych rodin
@raztovsetkozmizne toto forum sluzi na to, aby v nom ludia zakladali diskusie. Takze za den ci dva dni ta tvoja zapadne a niekto vytvori zasa dalsiu. A takto to tu bude kolovat dalej. Ale aspon si si ulavila.
@solange7 😢
@raztovsetkozmizne
už ti niekto povedal, že nevyriešia svetové problémy?
Tal ako ty dobrovolne počúvaš kamosa onkológia, tak sa iny dobrovolne terorizuju porovnávaním. Ved môžu, maju slobodnú vôľu ako ty. Keby mali iné zmydlanie, nerobia to a tým ani tvoja téma nepomoze.
Ja osobne by som s kamosom ako máš ty nechcela riesit jeho prácu. Priveľmi sa vzijem do pocitov inych a to by ma ubijalo. Jasne ze v zivote sú väčšie problémy ako nove drahe auto. Ake prečo sa zameriavať na choroby a depresie onych? Realne im nepomôžem. Toto je rake povzliknutoe tvoje, ktoré tiež nič nevyrieši. Skôr sa zamysli, prečo máš potrebu riesit druhych? Sindrom Matky Terezy? Ten je v realnom zivote dist škodlivý.
Keď začneš riesit vlastne 💩 ti prisaham, ze nebudeš mat čas energiu ani chuť riesit druhychxa ich depky. A to nemyslím ze by si musel mať vážne problémy, stačia aj tie bezne.
@raztovsetkozmizne chápem tvoje rozpoloženie aj rady aby ludia nevážili svoju hodnotu podľa druhých. Ale nemôžem s tebou súhlasiť že tu mame lacné zdravotníctvo a školstvo zadarmo. Nič nikdy nebolo a nebude zadarmo. Ani za socializmu nič nebolo zadarmo. Ani byty ani školy ani lieky. Medicína pokročila obrovskymi krokmi. Slovensko ale nemá na to všetko na čo majú v zahraničí peniaze. Népozeraj na to, že príde účet domov nemcovi na niekoľko tisíc Eur. Zaplatí to poisťovňa. Škoda, že u nás takto účty néposielajú povinne. To by sa ľudia divili koľko čo stojí. Nech je čistá hra. Bohatý nech má ak nekradne a nepodvádza. Chudobný nech nemá ak nemá, ale solidarita je na mieste. Ale nie že pol ulice zdravých ľudí má vybavené invalidné a vozia sa na drahych autách. A kopec podnikateľov platí minimálnu mzdu a bokom niečo na ruku. Ale západ je zlý, pritom západne firmy tu poctivo platia dane aj odvody. To je tá korupcia, nie len u politikov. A potom príde človek s diagnózou a povedia mu že mu liečbu nepreplatia. Ja som za sociálny prístup. Ale spravodlivý, jasný, adresný, nie plošný.
Ale inak suhlasim s tebou. Porovnávanie zvyšuje očakávanie a to znižuje sebahodnotenie, ak úspech neprichádza. No vedci aj tak potvrdili, že bohatí ľudia sú šťastnejší. A hlavne to vraj platí u susedov. Ak si najbohatší v susedstve, si šťastnejší. Lebo aj tí majetnejší sa porovnávajú. Ono stačí ostať pri zemi, mať tak aby mal človek na základné potreby plus nejaky luxus a do prasiatka. Vedieť hospodáriť a myslieť trochu aj na budúcnosť. Ale nie zas veľa. A nezavidieť susedovi ženu kozu dom a chatu. Je to o hodnotách. Zavisť je pocit. Hriešny pocit. Je dobré ho rozpoznať, uvedomiť si svoje hodnoty ako aj ty tu o nich píšeš, a ten pocit zmizne. Mimochodom ale tá závisť je hlavnou silou pokroku v kapitalizme. Teda jednou z hlavných. Takže aj pomoc chudobnému vo forme lieku vyvinutého chamtivými kapitalistami je cnostná vec a netreba len odsudzovať hriešne motivácie.
Sú aj pripady, kedy je zavisť a zlosť opodstatnená. Keď vidím ako podnikateľ nacení prácu drujej firme za dvojnasobnú cenu, nakupca v tej firme to buď z hluposti alebo naschval nevidí, a dany podnikateľ na jednej takej zakazke zarobí 100 tisíc, to už ma hnevá. Ale dobre, je to business, hlupák majiteľ druhej firmy. No potom ten čo si nahrabal dá svojim zamestnancom minimálku a synovi postaví dom. A mne bude tvrdiť aký hnusný kapitalizmus je na západe. Pritom on je tu priam oligarcha. Kalné vody a ochranu od mocných majú títo ľudia radi. Zabudni na socializmus. Nikdy už nepríde. A nikde okrem Kuby ani nie je. Alebo žeby áno? V Škandinávii a tam kde dlhodobo vychádzajú najštastnejší ľudia z ankiet. Asi sa to dá. Len to tam majú iné vlády a nie oligarchov na čele.
@raztovsetkozmizne ludia ako ty si myslia, ze ked nieco zakazu, tak to vyriesia.
Zakazanim (bojovat za mazanie takych prispevkov) nevyriesis zhola nic. Iba to, ze tvoj svet bude ruzovejsi, krajsi, menej poskvrneny. Iba to, ze ty budes spokojnejsi.
Tak ako niekomu, kto sa neciti krasny, sebavedomie nenalejes opakovanim Si krasny taky, aky si. Prva kritika a je tam, kde bol. Falosne sebavedomie. Nie realna pomoc.
Ako nahradit rozbite okno igelitovou plachtou. Tiez to funguje. Do prveho zleho chladneho pocasia.
Lebo vsetko to ma hlbsi koren, a to co vidis, je uz len povrch. Vonkajsi prejav choroby, ak chces.
A kedze u kazdeho je ta choroba ina, len vonkajsi priznak rovnaky, tak vela stastia s individualnym pristupom.
No a kedze tusim, ze zase tak hlboko sa ti ist nechce, tak vidim ako hodne skodlivu prave tuto “snahu” vplyvat na ludi, aby neriesili (majetky, peniaze, co si kto moze dovolit,…).
V realite tym totiz pomahas len sebe. Nejde ti o druhych. O realnu pomoc, liecenie druhych. Ty sa cez toto “vygrcanie” svojho znechutenia zbavujes iba svojich zlych pocitov.
A to je nepekne.
A ked to navrch zabalis do pozlatka altruizmu, aj nechutne.
Velmi dobre vies, ze ak sa ma nieco zmenit, musis zacat presadzovat nove idealy. Prist na to, ako im dat hodnotu. Ako z nich urobit vytuzeny ciel pre tvoju cielovu skupinu. Ako im dat pridanu hodnotu.
Uviest to “na trh”. Vsunut to do povedomia ludi. Vnuknut im pocit, ze je to nieco ziadanejsie. Ze s tym budu lepsi. Spolocensky zaujimavejsi. Hodnotnejsi.
A ako nevyriesis manzelske problemy tym, ze naziapes na zenu, ze je uplna …, tak ludi nezmenis, ak im budes chyby plieskat o hlavu.
Takze, ak realne chces pomoct, tak prestan s vykrikmi do tmy, ktorymi iba ulavujessam sebe (co je hodne sebecke, ked sa tvaris, ako ti ide o druhych), najdi si konkretneho cloveka, ktory sa zameriava na pozlatko a zacni ho liecit. Zacni sa zaujimat odkial to cele prameni. Ako to zmenit v jeho hlave. Ak mu pomozes, je sanca, ze to nove nastavenie prenesie na deti, tie na svoje deti,….
Chce sa ti do niecoho takeho?
Chces odpoved od tych, co nemaju existencne problemy, ok, my nemame s manzelkou. My sa neporovnavame s milionarmi, zijem vo svojej komunite, viem, ze sa mam nadstandartne, naco sa pizerat na Muska či 30000 private jet? Ked mam co potrebujem a viem si splnit niektore sny, tie dalsie postupne neskôr? My nemame sny miliardarov, sme obycajni ludia, nenaplnali by nas. Pytas sa co je pre nas bohatstvo? Iste zdravie rodiny, funkcne manzelstvo, vztahy v rodine, mat pracu v ktorej netrpim, ze uz aby som bol doma, nemat stres z nedostatku financii.. Ak to myslis financne,co je pre nas byt bohati zas to beriem v ramci svojej komunity- tu poznam a vidim ako ziju ludia- Nemat hypo v tom v com byvas a celkovy majetok ak ratam vsetko- inv. byt, auta, pozemky, peniaze v akciach atd... od 300 k vyssie( bez zaratania nehnutelnosti kde byvas)
No začiatok ich úspechu bude zrejme aj tá gramatika... A potom na sebe pracovať a nie závidieť a mrhať čas pátraním, odkiaľ majú iní peniaze.
@martinka13 velka vdaka ze sy sy precytala prvu wetu mkjho pryspevku. este raz. velka vdaka.
@raztovsetkozmizne 🤣🤣🤣🤣
@moonlight1210 V mojej bubline kde žijem sa snažím tieto hodnoty presadzovať aby ľudia zmýšlali inak, čize na tvoju otázku, áno chce sa mi a robím to. A veľa ľudom to otvorí oči a sú vďační keď im to poviem.
@hellwant a presne ty si ten prípad s ktorým človek chce byť, lebo sa na to pozeráš správnym pohľadom. Za mňa super že máš taký mindset,
🙏🏻