Milé maminky,
chcela by som Vás upozorniť na nový zákon, ktorý vyšiel. Ak pracujete popri rodičovskej dovolenke a poberáte aj rodičovský príspevok, treba sa odhlásiť zo sociálnej poisťovne. Mamičky by sa mali odhlásiť do 8.1.2010, ale bohužiaľ, skoro nikde to nebolo zverejnené. Pokiaľ by som nemala známu v sociálnej poisťovni, nevedela by som o tom. Štát bude následne od mamičiek vymáhať peniaze späť, ale určite to nebude hneď po prvom mesiaci a nechajú si na to rok a viac, len aby od nás mamičiek mohli vymáhať čo najviac.
A týka sa to aj mamičiek, ktoré pracujú na dohodu, brigádne a podobne (stačí ak doma len prekladá dve hodiny denne, alebo podobne - označujú to ako nevenovanie sa dieťaťu)
Pokiaľ teda za vás odvádza zamestnávateľ peniaze do sociálnej poisťovne, treba sa čo najskôr odhlásiť. Na sociálnej poisťovni je aj tlačivko, ktoré treba vypísať.
Ak by ste chceli vedieť pravé znenie zákona nájdete ho na www.socpoist.sk
Ak by ste vedeli prosím pošlite túto informáciu ďalej a bolo by asi vhodné aby sa to objavilo aj v televíznych novinách. V celej podstate bola táto informácia uverejnená len v denníku SME, a povedzme si pravdu: "ktorá mamina si kupuje denník SME?"
Neviem, či je nutné sa odhlásiť, ide o to, aby sa nepracovalo. Napr. na dohodu sa tiež prihlasuje do soc.poisťovne, ale keď sa nepracuje (ak napr. cez alebo nejakú firmu ste robili na dohodu v minulom roku, prihlásili Vás do sociálnej poisťovne oni, ale nemuseli Vás ešte odhlásiť a Vy to nemusíte ani tušiť) neodvádza sa ani garančné poistenie (ktoré sa platí v poisťovni pri dohodách, iné poistenie sa tam pri dohodách neplatí), proste nič. Čiže nemáš žiadny zdaniteľný príjem. A o to asi ide pri poberaní zvýšeného rod. príspevku, nie?
Platí to ale pre maminy, ktore zacali poberat rodicovsky prispevok este v roku 2008? Pretoze pre tie platia pravidla, ktore platili v tom case, ked poziadali o rodicovsky prispevok. Tie maminy mozu pracovat napr. aj na dohodu a aj poberat rodicovsky. Neviem ci sa aj ony musia odhlasit a prihlasit ako dobrovolne dochodkovo poistene osoby, alebo aj tu plati, ze idu podla stareho zakona - teda ze za ne plati stat, prip. zamestnavatel, ak su zamestnane a maju narok na rodicovsky. nemozu ale poziadat o zvysenie rodicovskeho, ak chcu dalej pracovat. neviete poradit?
ajdika,
pri platení dôchodkového poistenia štátom vôbec nevadí, že máš zdanitelný príjem, o to ide pri nároku na RP podla zákona o RP účinného od 1.1.2010
ide o to, že pri vykonávaní práce na dohodu sa nestaráš OSOBNE o dieťa a teda nesplaš podmienky riadnej starostlivosti o dieťa podla zákona o RP, na ktorý sa odvoláva v tejto definícii zákon o soc.poistení. Ak by si pracovala na dohodu a aj pri vykonávaní práce na dohodu by si sa OSOBNE "t.j nie nikto iný" o dieťa starala, tak podla mna môžeš byť nadalej dôchodkovo poistená štátom. Všimnite si, že soc.poistovna spomína len prípady citujem z ich strány, link pripla kisska vid tri príspevky vyššie
... pričom má zabezpečenú riadnu starostlivosť o dieťa druhou oprávnenou osobou alebo inou plnoletou fyzickou osobou podľa osobitného predpisu...
Je potom otázne, ako to bude v prípade, ak napr. mamička robí na dohodu len každú nedelu (a má to potvrdené v dohode, alebo inak), ostatné dni sa o dieťa osobne stará, t.j. splna podmienky byť dôchodkovo poistená štátom. Či by sa mala vždy v sobotu odhlásiť a v pondelok prihlásiť so všetkými prílohami k príhláške????? 😖 😨 😝
Gapa 🙂 🙂 🙂
a ďakujem za odpoveď.
ach jaj cela socialka a ich system 😠 😠 😠 😠 😠 same prihlasky,odhlasky a panicky za priehradkami sa v tom tiez niekedy ani sami nerozumeju a ani neporadia...
floko,
až teraz som si pozornejšie prečítala tvoj príspevok, takže tomu hovoria "nevenovanie sa dieťaťu", tak by som si to sme rada prečítala. Som ozaj zvedavá, čo z toho vzíde, z Osobnej starostlivositi a "nevenovaniu sa dietatu". 😨 😨 😨
baby ide o sociálne poistenie, nie o dôchodkové. Dnes som sa tam bola odhlásiť, ale bola tam taká milá pani, že ani ona poriadne nevedela čo robí- Ide o to, že keď pracujete odvádza za vás sociálne poistenie aj štát aj zamestnávateľ. Keď nepracujete, tak to za vás odvádza len štát - pokiaľ ste nahlásené. Bohužiaľ majú také systémy, že si nedokážu skontrolovať, či za vás niekto iný odvádza. Je to pre mňa nepochopiteľné, že v takejto dobe majú takéto nedostatky v systéme. Keď som v auguste nastupovala do práce pýtala som sa na toto, či sa treba odhlásiť a vôbec to nebolo potrebné a zrazu je to strašne potrebné a ešte k tomu chcú neskôr od vás peniaze vymáhať.
A k tomu nevenovaniu dieťaťu: "Čo mám sedieť pri dieťati, keď spí. Dávať pozor či náhodou niečo zlé nerobí. Tak to by sme potom ani nemohli variť ani upratovať.
Hlavne tam išlo o to, aby ste nezarábali peniaze aj keď v tejto dobe to každá maminka potrebuje a verím tomu, že každá maminka, ktorá je na materskej a otecko zarobí málo sa snaží zarobiť si peniaze ako sa dá.
floko,
čo píšeš o tom sociálnom poistení, ktoré platí zamestnávatel, tak to platí len ak mamička pracuje na pracovný pomer, nie na dohodu. Z dohody sa odvádza do SP len tuším garančné a úrazové, t.j. nie dôchodkové, nemocenské, ani v nezamestanosti.
No a podla zákona o sociálnom poistení § 15 ods.1 písm. c) a d) možno byť povinne dôchodkovo poistený "štátom" ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6/resp.18rokov (ak ide o dieťa s dlhod.nepriazn.zdr.stavom) len v prípade, ak nervá iné povinné poistenie (v zákone je uvedené pri písmene c), ak nie si dôchodkovo poistená podla odseku a) alebo b) t.j. ako povinne nem./dôchodkovo poistený zamestnanec alebo povinne nem./dôchodk. poistená szčo ...).
A ako píšeš, napr.
- počas vykonávania práce na prac.pomer,
- počas čerpania riadnej dovolenky,
- aj počas poberania nemocenského zo zamestnania, ak trvá PP,
- ...
trvá povinné dôchodkové aj nemocenské poistnie zamestnanca (ale aj poistenie v nezamestnanosti, garančné), = preto treba mať počas tejto doby odhlásené dôchodkové poistnie štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6/18rokov (štát za mamičky v SP okrem dôchodkového iné poistenie neplatí, ani nemocenské, potom len zdravotné).
No nemožnosť byť dôchodkovo poistený naraz ako zamestnanec a aj ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6/18rokov, nie je novinka od 1.1.2010, platí to už dlhodobo, lebo § 15 ods.1 písm. c) a d) sa nemenilo. Len SP napr. velmi málo informovala aj o tom, že počas napr. čerpania riadnej dovolenky v zamestnaní bolo treba dať odhlášku z dôchodkového poistenia štátom. V opačnom prípade bol súbeho poistenia štátom a dôchodkového poistenia, t.j. mamička porušila zákon o sociálnom poistení.
Okrem toho, pri vykonávaní práce na pracovný pomer mamička nesplna ani podmienku riadnej starostlivosti o dieťa (nestará sa o dieťa osobne), a toto nesplnali už mamičky, čo pracovali na PP od 1.1.2009.
To o dohodách platí od 1.1.2010, lebo sa zmenila definícia riadnej starostlivosti o dieťa v zákone o rodičovskom príspevku.
Ja som si poziadala o RP k 1.12.2008 - do ziadosti som uviedla, ze zacinam pracovat na TPP - pricom som rukou dopisovala vyhlasenie- ze o dieta sa staram ja - mam taku pracu, ze ju mozem robit z domu, pripadne dieta si do prace "priveziem" so sebou. teta na UPSVR povedala ok, rodicovsky mi bol priznany, dostavam ho, pracujem. odhlasila som sa zo SP k 1.12.2008 ako osoba, za ktoru platil stat (podotykam, ze som sa - a urcite nie sama - prihlasovala pozosivana do 15 dni po porode, ako kr...a som vystala radu v SP - tiez to bol chaos, zrazu zaviedli, ze sa treba do 15 dni od porodu prihlasit, ze chcete zostat v II. pilieri a podobne...) - teraz zrazu sa maju do 8 dni odhlasovat - ked realne na to boli 3 pracovne dni !!! stvrtok bol nestrankovy den. pokial clovek nesedi nalepeny na TV, necita noviny - ktore o tom informovali posledny mozny den odhlasenia, tak nema sancu sa k niecomu dopatrat. ak nemam internet, kde pre boha sa mam k tomu zakonu dostat a promtne reagovat na zmeny?? toto je kocurkovo. dufam, ze za mna stat uz nic neplati co sa tyka SP a ze mozem veselo pracovat dalej aj sa starat o svoje dieta tak, ako doteraz. Myslim si, ze sa vsetky o nase deti starame RIADNE - aj ked pracujeme, pretoze inak by sme asi pomreli od hladu, a nemali strechu nad hlavou. to ze pracujem, je dokaz, ze sa staram a chcem starat riadne. no nie?? dnes zase zomrelo jedno dieta, podvyzivene, matka nepracovala, splnila podmienku zakona o RP, starala sa "riadne" o dieta.. je mi z toho zle, fakt,.. prepacte za ten vylev, ale tolko zien tento "socialny" system nezachyti, su na hranici chudoby a to len preto, ze maju deti.
katun, ked sa odhlasis po termine z dochodkoveho poistenia v soc. poistovni,tak sa nic nestane.ide to odhlasit aj spatne k datumu pracovnej zmluvy. stat ti vezme z 2. piliera to, co tam je neopravnene a je to.
my sme sice takym matkam, ktore pracovali a odvadzal im zamestnavatel a vlastne aj stat posielali vyzvy s pol milionou pokutou, ak sa nepridu odhlasit, ale to je len bububu. ziadnu pokutu sme nikdy nedali, aj ked neprisli. bolo asi 20 ks takych, co sa na to vykaslali. a nic.
nie je to vzdy take strasne urgentne, ako vsade hovoria.....
mas pravdu, ked sa chceme riadne starat o deti, musime pracovat, lebo mame hypoteky a nedostali sme nizkostandardne byty ako niekto........
ahojte, a ako je to keď robíte ako avon lady? alebo s oriflame? Myslím, že so už niekto pýtal v nejak téme a nedali mu na to odpoveď. Nie je tam žiadna prac. zmluva, ani dohoda a pod. Ide tam akurát o zľavy z výrobkov, podľa výšky objednávky. Ďakujem
Ahojte, potrebujem poradiť. Od 1.10 2014 som nastupila znovu do práce, zabudla som sa odhlásiť z dôchodkového poistenie, ktoré za mna platil štát. Budú chcieť peniaze za toto poistenie späť? A ešte jedna otázka na tlačivo mám napísať dátum skončenia rodičovskej dovolenky. Malý ma tri roky až 1:3:2014, tak kedy mi končí rodíčovská dovolenka? Rodičovský príspevok stále poberám. Ďakujem
floko myslis tuto informaciu? http://www.socpoist.sk/aktuality-informacia-pre...
treba sa len odhlasit z dochodkoveho poistenia...