Oddlženie (osobný bankrot) splátkovým kalendárom

24. okt 2021

Ahojte je tu dosť tém ohľadne osobného banktoru. Ale ja hľadám konkrétne skúsenosti , odlzenie formou splátkového kalendára. Ako to u vas prebiehalo ? Aký musel byť váš minimálny príjem ?

draik
24. okt 2021

Minimálny príjem nie je stanovený. Podstatné je, aby ste určenú čiastku uhradili do 5 rokov.

pieksamaki
24. okt 2021

@draik
Fakt ...to som nevedela.....cize klient musi do 5 rokov splatit dlznu ciastku.

autor
25. okt 2021

Áno to viem, ide o to ze som momentálne na rodičovskej dovolenke, preto sa bojím aby mi vyšli splatky. Som vydatá čiže neviem ci sa tam berie aj manžel, úvery som brala sama pred manzelstvom

vanda323
25. okt 2021

A prečo splátkovym kalendárom si si dala...treba dať konkurzom

autor
25. okt 2021

@vanda323 lebo bývame v dome na ktorý mam hypotéku a je písaný na mňa, keby idem do osobného bankrotu tak je veľká pravdepodobnosť že pôjde do dražby.

vanda323
25. okt 2021

Ahaaaaa chápem

draik
25. okt 2021

Pri splátkovom kalendári musí byť zaručená istá miera uspokojenia veriteľov (ktorí nemajú napr. záložné právo na Váš majetok) a toto uspokojenie musí byť vyššie ako pri konkurze. Následne sa zostaví splátkový kalendár a posúdi sa, či máte šancu po odpočítaní základných životných nákladov a spol. tento kalendár dodržať.
Inak povedané, nemôžte sa len tak zbaviť všetkých dlhov s tým, že Vám majetok zostane.

autor
26. okt 2021

@draik ďakujem pekne za info. Ak by ste mi vedeli poradiť. Keď mam uz aj exekúcie konanie sa zastaví s splatkovym kalendárom? Alebo budem musieť uhradiť aj trovy exekúcie?

autor
26. okt 2021

Ďakujem pekne za reakciu. V Cpp som už bola, kde sme sa dohodli ze lespi by bol splatkovy kalendar aby sa nespenazoval RD v ktorom žijeme s rodinou, to je jediný majetok vyššej hodnoty. Ale zaujíma ma par vecí, ktoré som bud nepochopila alebo zabudla sa opýtať. 1. Keď je voči mne vedené exekučné konanie toto sa pozastaví? Alebo sa budú vymáhať a dávať do splátkového kalendára aj trovy exekúcie?. 2. Keď som vydatá ale dlhý boli nadobudnuté pred manželstvom bude sa tam aj mazel počítať?. 3. Môj momentálny príjem je rodicovsky prispevok vedeli by mi aj s toho zostaviť splatkovy kalendar ?

draik
26. okt 2021

Exekúcie sa zo zákona zastavia, ale pohľadávky možno prihlásiť do konkurzu. Obávam sa, že pri RP nie je na splátkový kalendár šanca.

pieksamaki
26. okt 2021

@draik mozem sa spytat aky je rozdiel medzi osobnym bankrotom a konkurzom? Dakujem

draik
26. okt 2021

@pieksamaki
Pri konkurze je predaný majetok dlžníka a Pou že istý na úhradu dlhov.
Pri splátkovom kalendári mu majetok zostane, ale zároveň musí istú časť dlhov splatiť do 5 rokov, a to vyššej sume, ako by bolo pokrytých pri konkurze.

pieksamaki
27. okt 2021

@draik aha.dakujem...myslela som ze konkurz je pre firmy...a osobny bankrot pre FO. Dakujem za vysvetlenie.

laska86
13. jan 2022

Ja si chcem tiez podat na osobny bankrot...neviem ako kde..ale strasne vela papierovaciek..vie niekto poradit?

martinka0206
21. jan 2024

Ahoj ak sa môžem spýtať podarilo sa vam to?