Odchod do dôchodku

22. jún 2024

Dnes sa tak zamyslam, ze aka to je skoda, ze sa zvysuje dochodcovsky vek. Ja som si uz svoje odrobila. Prve dieta som mala v 41tke, druhe v 44. V 47cke som bola pol roka na najvyssej podpore vdaka radam, ako sa dosiahne najvyssia podpora. A od vtedy som na platenom predlzenom rodicaku, tiez vdaka radam, ze treba skusit ked je dieta casto chore. To budem az do 50tky. Mladsie dieta chodi do skolky, ked chce, kedze som doma, ja dostavam 530 eur rodicak. Pre niekoho malo, ale byt mame splateny, muzovi vyhovuje ze ma navarene atd. Dobre si zijeme. Muz pracuje, ja sa staram o domacnost. V minulosti by som uz len 3 roky od 50tky robila a dochodok. Ale predlzili dochodcovsky vek. Taka skoda. Co ja budem este od 50 do 63 robit?

sense
22. jún 2024

To čo iné ženy, pracovať.... Alebo budeš žena v domácnosti a živiť ta bude manžel.

doriiis
22. jún 2024

Bez urážky ...ale sama sebe si si zbytočne skomplikovala situáciu.
To,že si mala deti v neskoršom veku,ok,neriešme.Ale to,že dobrovoľne ostávas doma dlho tak práve tým sa oberas o možnosti a prácu.No a ruku na srdce.O 50 ročnu s malými deckami sa žiadny zamestnávateľ nepobije

doriiis
22. jún 2024

A ešte dodám,že z toho mierneho rodicaku a z tých málo rokov,čo budeš pracovať (ak) ti nevyjde nejaký veľký dochodok

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
22. jún 2024

Vela moznosti nemas. Bud pojdes pracovat a aspon na nejaky dochodok zarobis alebo budes doma, zadarmo a dochodok ti vyrataju z toho co si uz odrobila. Nie si povinna pracovat, ked sa ti nechce. Ale potom nemozes ani ocakavat, ze sa to teba "ktosi" postara ked budes stara. Mozno sa postara manzel, alebo ked nevyjde, tak sa postaraju deti.

iv007
22. jún 2024

Kolko rokov mas realne odpracovanych? Ja mam 36 a vyse 15 rokov vkuse robim, nikdy PN ani podpora. Keby sa k tomu takto kazdy stavia ako ty, tak robit nebude nikto a zabudni na dochodok. Btw. z rodicakov ti vyjde mozno tak minimalny dochodok.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaga18
22. jún 2024

Žiaľ, časy, keď sa 54 ročná babka starala o nás, vnúčatá, sú už dávno minulé. Je škoda sa aj zamýšľať, čo by bolo keby bolo... Teraz sú možnosti jasne definované a podľa nich sa treba zariadiť 🤷‍♀️

viestta
22. jún 2024

@sheila121 no presne tolko, kolko si odrobil. Ked neodrobil a neodviedol nic, tak dostane rovnake nic.

doriiis
22. jún 2024

@sheila121 .
@viestta .....podmienkou získania minimálneho dôchodku už pár rokov nie je,že musí mať ODROBENE min 30 rokov,ale že musí mať zaplatené dôchodkové poistenie min.30 rokov

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
doriiis
22. jún 2024

@sheila121 ...opakujem,nemusíš pracovať,Stačí mať zaplatené dôchodkové poistenie.Chapes ten rozdiel?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
22. jún 2024

@sheila121 ale za to, ze niekto ma len minimalny dochodok si casto moze aj sam. Platit minimalne odvody a obabravat stat sa niektorym zda velmi vyhodne. Ked potom dojde na vyplacanie davok z tych minimalnych odvodov, tak biju hlavou o mur alebo nadavaju na vladu, ze sa o nich nepostara

oriesocek
22. jún 2024

No ako vyssie pisu, robit alebo nie 😉 13 rokov (alebo 15-17), podla toho ako sa to bude hybat je dost. Deti uz budu velke a sediet doma asi nechces...

doriiis
22. jún 2024

@sheila121 ...neviem,nepoznám nikoho,kto poberá minimálny dôchodok a v živote nepracoval.Ja neviem pochopiť ani to,ako môže niekto sedieť doma na zadku 6 rokov a potom sa ako 50 ročný človek zamýšľať nad tým,kde začať.Autorku zlákali odrby,ktoré v tomto štáte praktizuje každá tretia žena a myslím si,že neskôr na to doplati

autor
22. jún 2024

Od 18 do 41 som pracovala. Neviem preco tu pisete ako keby som nikdy nerobila.

viestta
22. jún 2024

Tak odpracovane uz nieco mas, narok na nejaky dochodok mat budes. Ci si odrobis aj na nejake jeho dalsie zvysenie alebo budes spokojna s tym co uz mas odrobene je iba a len na tebe.

tenerifka
22. jún 2024

U nas v Spain je to 67 rokov, a je uplne jedno, ci si muz alebo zena, a ci si bezdetna, alebo mas 10 deti. Zakon plati pre vsetkych rovnako.

tenerifka
22. jún 2024

Tu musi mat clovek odpracovanych aspoñ 15 rokov, aby dostal to minimum

zmrzlinka2021
22. jún 2024

Autorka a to nemáš žiadne kariérne ambície?

liz_lemon
22. jún 2024

@zmrzlinka2021 a co, ked nema? keby mali vsetci karierne ambicie, kto by robil vsetky tie potrebne manualne prace?

daren1
22. jún 2024

Súčasný dôchodcovia odpracovali 40 rokov aj viac a majú minimálny dôchodok. Osoby zo znevyhodnenych skupin bud rodia, alebo sú na invalidnom a poberajú taky istý ako tie co odpracovali 40 rokov. Žiadna spravodlivosť, kým pôjdeš do dôchodku nebude z čoho vyplácať, tak kľud.

esmey
22. jún 2024

Nikto nemusí pracovať, ani ty nie. Keď vravíš že ste na tom dobre, tak si plať iba zdravotku, odvody, buď dobrovoľne nezamestná a seď doma na zadku.

sense
22. jún 2024

Autorka aj ja mam odrobemych 24 rokov a ďalších cca ma ešte čaká... Aj keď teda podľa tvojej teórie by som si už mohla tiež pomaly užívať dôchodok... Aj keď teda do dôchodkového veku mi ešte cez 20 rokov chyba

esmey
22. jún 2024

@daren1 treba opraviť: "súčasní dochodcovia, ktorí 40 rokov pracovali a zarábali minimálku, tak majú minimálne dôchodky...."

daren1
22. jún 2024

@esmey no v tom čase to minimalka nebola a ešte vôbec zistiť ci za teba platili odvody aj do poisťovne, keďže firmy vznikajú aj zanikajú aj sa pre transformuje....

h2
22. jún 2024

No dobre, teraz máš ešte mladšie dieťa doma (keď teda chodí do škôlky, ako chce). Ale keď budú obe deti v škole, čo budeš doma robiť celé dni? Veď si skús nájsť niečo na skrátený úväzok. Neviem, koľko máš aktuálne rokov, ale zrejme sme vekovo na tom +- rovnako a neviem si predstaviť byť teraz doma "na dôchodku".

hiro
23. jún 2024

"Co ja budem este od 50 do 63 robit?" Moje deti sa nebudú pýtať čo 13 rokov ale čo 24 rokov do 74 rokov kým dosiahnu dôchodkový vek 😁

hiro
23. jún 2024

@sheila121 "Mňa by zaujímalo koľko dostane človek dôchodok keď nikdy nerobil." - dávku v hmotnej núdzi. Nič moc.