Ahojte som tu nová.. Chcem skusiť podebatit,vymeniť,poradiť o všetkom na čom môžeme ušetriť,ohladom varenia,celkovo ušetrit na čom sa dá,hlavne "od výpltay do výplaty"
Dakujem za akekolvek rady
dakujem 🙂
@kvetinka222 ahoj, mne dost pomohlo vytvarat si jedalny listok na cely tyzden, aj s vecerami a ranajkami, podla toho spisat nakupny zoznam, podla neho ist v obchode. Vybrat si na stravu urcity obnos na cely mesiac, nebrat so sebou platobnu kartu, ked napr.idem kupit 10 rokzov, zoberem si len euro, nebeham bezcielne po predajni a nekupujem zbytocnosti. Maso kupujem v akcii, rozporcujem si ho a dam do mraznicky. Inde moc usetrit neviem, kedze platby su pevne, plienky je potrrba, oblecenie na seba nekupujem, ak sa da, to co ostane na konci mesiaca dam bokom na sporiaci ucet, ja keby to malo byt len 5 eur, preplatky rovno odkladam a tak
hm je to tažke,ja už radšej sama odbehnem do obchodu bez deti,lebo stale sa prihodi to co nemusi :/
@bojovnicka aj to sa dá z toho navariť, ja varím na 2-3 dni lacné jedlá, keď mi to nevychádza, na večeru 2 dni rovnaká pomazánka a tak, čiže do 30 eur sa v pohode zmestím
@moni244 a ktoré sú to tie lacné jedlá na 2-3 dni.
@bonaqa2013 napr.spenatovy privarok s kasou, alebo sosovicova polievka s pecivom, mam leco zavarane od svokry, tak do toho len vajicko, alebo len zemiakove placky, proste jedla bez masa
tuto temu by si mal pozriet moj rozhyckany manzel, aby videl ako mu je dobre....
@monciky no presne aj moj....u nas napriklad nema vyznam varit na dva dni,lebo moj muz to zje za den a to nehovorim ze aj na veceru chce varu,a ked aj sem tam je neaka pomazanka tak jej musim urobit na tony aby sa z toho najedol.
@pettulka22
@monciky moj je nastastie nauceny z domu, na obed len polievky s pecivom a maso len v nedelu, jest, dokym sa nezjedlo, na veceru len pecivo, max.parky, prazenicu. Boli 4 surodenci, penazi malo, tak sa naucil
@moni244 tak napr u nas sa v piatok neje mäso,takze vzdy robim nieci bezmäsite a snazim sa tak aby bolo aj na sobotu,ved nedelu je vzdy mäsovy obed,no ale ten moj muz sobotu uz ide zomriet ze nema mäso
@kvetinka222 v tej skupine ako usetrit sa casto spominaju domace jogurty ... to si viem predstavit ze sa da dost usetrit ked si clovek urobi hrniec jogurtu z mlieka
mäso je fakt dobre si zvyknut menej krat tyzdenne (aj ked asi najvacsi problem je na to presvedcit muzov), 1 krat tyzdenne z vyzivoveho hladiska uplne staci ak sa cez tyzden jedia aj strukoviny
a nekupovat vela udenin/suniek ... i ked to skor zo zdravotneho hladiska
predrazene su aj vselijake sladkosti a cukrovinky, to sa uz oplati napiect domaci kolacik ak je cas
co velmi nepochopim je to varenie na 3-4 dni ... neviem co ine sa okrem energii a casu tym usetri ... ibaze to potom cloveku uz nechuti tak zje menej? fakt nechapem naco je to dobre ...
@moni244 ja sa zasa obcas snazim navarit na dva dni, ale potom to vacsinou aj tak zjeme na veceru a pritom by nam mozno aj stacilo menej :D
a na treti den, to by mi uz nikto nejedol (tri krat po sebe to iste), takze by som sa bala ze to skonci v kosi, comu sa snazim velmi vyhybat ...
@moni244 presne takto robim aj ja a pekne sme si nasetrili.urobim jedalny listok a z toho urobim nakupny zoznam niekedy sledujem akcie co je v akcii a podla toho varim.u nas je to troaku tahsie s mojim muzom kedze on meso potrebuje a bez neho by neprezil :D a kedze robi na stavbe dost sa namaka nemozem mu dat len rohlik s maslom.takze robievam aj snim tak perkelt,gulas zo zemiakmi,...
@moni244 Aha. Keď mne sa vidí, že ak nie je sviečková s hovädzím tak to nie je sviečková, ale skúšala som aj s bravčovým. Inak ja by som sa v pohode najedla tak ako varíte vy, ešte by som bola celá prešťastná. Ja milujem polievky, prívarky, mäso nemusím. Aj naše decká. Lenže môj muž robí fyzicky, takže potrebuje kalórie, ešte je aj presratý, lebo polievky zje možno dva druhy, bez mäsa ak tak mu je ako dezert. Z domu je tak zvyknutý, jeho mama tak šetrila, že piekla veľa koláčov, tak sa dotláčal koláčmi. Aj teraz zje obed, kričí, že to je veľa ale po obede zje dve dobošky. Môžem sa ja potom hrať na šetrivú. My sme tak jedávali doma ako Tvoj muž. No tak včuľ, že šetri. A ešte je aj chudý, má takú postavu, lenže to je z toho jedenia - nejedenia.
On si dá na raňajky jogurt, alebo vianočku s maslom a ide dosť ťažko robiť.
@natalym základ sú raňajky, aj môj muž veľa jedol, ale moc pribral a má navyše zväčšené srdce od puberty, tak mal príkaz schudnúť, tak začal jesť menšie porcie, ono veľa urobí výchova, aj ja aj manžel sme tak boli vychovaný a pokračujeme ďalej a vedieme k tomu aj dcéru, že buď zje, čo je, alebo bude hladná.
A čo sa týka sviečkovej, základ aj tak robí zelenina, ja som to tak jedla u mamy, že aká super sviečková a až potom mi povedala, že dala iné mäso.
A ja som tiež robila len mäso, mäso a mäso, presne kvôli manželovi, ale on sám prišiel za mnou, že toľko mäsa nechce, že mám robiť aj prívarky, on ma naučil robiť cuketový prívarok, už sa teším na letnú sezónu.
@moni244 U nás prívarok zjem ja a deti, môj muž by sa z toho dovracal. Inak večer idem robiť zapekané cestoviny so šunkou, minule som to robila, deckám to veľmi chutilo, on to určite jesť nebude. Toľko rozmýšľam kde ušetriť, najviac na jedle, už si o sebe myslím, že som fakt blbá, ale vidím, že s ním sa to skrátka nedá. Tak asi na to kašlem.Ďakujem Ti.
Ahoj u nas kedame tazsi mesiac su in tieto jedla. Zelena fsxulka nakyslo, par. Omacka fasirky a kasa. Zemiaky na kyslo. Rezance s tvarohom. Halusky s kyslou kapustou.... hlavne uvarim polievku deti a muz su sytejsi. Este aj placky robime alebo sampionovu omacku.
@natalym nemáš začo, s takýmito ľudmi je ťažko, môj oco je taký, ako sme odišli deti z domu, tak mama je zúfala, lebo on chce tie isté jedlá stále dookola a iné nezje a variť pre dvoch rozdielne jedlá je o držku, tak sa vždy teší, keď niektorý z nás príde domov, že konečne môže variť aj niečo iné
Zelenú fazuľku - nezje, fašírky - nezje, zemiaky na kyslo - nezje, rezance s tvarohom - tvaroh neznáša, halušky s kyslou kapustou - možno, skúsim. Polievky - nezje.
No ani to nejdem čítať, baby.
@natalym tak už len čakať, kým vyrastú, aby sa ti to oplatilo 😉 ináč ja nakupujem hlavne v Lidli, tam sa to dosť oplatí, napríklad kuracie stehná majú za super cenu, mleté mäso, salámy, manželovi kúpim vysočinu 700 gramovú a mám pokoj s desiatami do roboty na 3 týždne 🙂 a konečne otvárajú ak Kaufland poblízku, tak sa bude ešte lepšie nakupovať
@moni244 Ja mám blízko Kaufland, tak tam veľmi rada nakupujem. Lidl mám od ruky, ale zistila som, že niekedy tam majú také zaujímavé veci. Ja mám väčšie deti 17 a 11 rokov, im moje jedlá neprekážajú, len mi je blbé to variť a jemu potom chleba natierať. Buď také tie naše jedlá robím výnimočne alebo kombinujem aby to zjedol aj on. Vidíš, stále som si myslela, že sa musím zlepšiť, ale pri tomto mojom mužovi by to ani Šalamún nedokázal, asi sa s tým musím zmieriť. 😀
mrkni tuto skupinu :_
https://www.modrykonik.sk/group/6171/