O čo ide v predmanželskej zmluve?

19. feb 2024

Ahojte vie mi niekto laicky a jednoducho napísať o čom je vlastne predmanželská zmluva?
Viem zhruba o čo tam ide ale je to len jeden presný typ zmluvy či každý si ju prispôsobuje podľa seba? A viaže sa len na veci ktoré boli pred svadbou či aj počas trvania manželstva? Teda myslím to tak že v prípade rozvodu by sa nedelili o majetky ktoré mal každý sám ešte pred manželstvom alebo sa do tej zmluvy dá dať aj niečo take že to čo sa nadobudne počas manželstva bude len toho kto to nadobudol 😃

Lebo nejako sa mi vymyká logika toho celého, chápem keby pred manželstvom majú obaja nejaké svoje majetky ktoré si chcú zachovať rovnako aj po rozvode ak by nastal ale aký ma význam teda vstupovať do manželstva vytvárať nejaký zväzok a deliť si naďalej čo je koho? Veď to môžu rovno žiť nastalo bez manželstva a budú ochraneni nie? Uveďte ma do obrazu 😊

sisa_s
19. feb 2024

Nas pravny system nepozna pojem predmanzelska zmluva...

aaadkaaa
19. feb 2024

Opravte ma,ak sa mylim, ale na Slovensku nic take ako predmanzelska zmluva neplati. Majetky nadobudnute pred manzelstvom sa po rozvode nedelia. Majetky nadobudnute v manzelstve sa delia. Da sa ale zuzit bsm manzelov, to neviem, ako presne funguje, ale to sa da, napr.ak ma jeden z manzelov firmu, neviem, ci sa to da aj na bezne nadobudnute nehnutelnosti...

pe_mi
19. feb 2024

@aaadkaaa áno, dá sa zužiť aj na kúpu nehnuteľnosti práve počas manželstva .nie len v rámci firmy.

aaadkaaa
19. feb 2024

@pe_mi vdaka, toto neovladam, ze ako funguje, neskumala som to nikdy.

autor
19. feb 2024

@sisa_s to vážne? Nestudovala som si o tom popravde nič len keď som to niekde zachytila alebo to často pocuvam ako to každý odporúča … ja sa vydávať rozhodne ešte nechystám ale zaujimalo ma to 😃

autor
19. feb 2024

@aaadkaaa prečo potom každý o takejto zmluve rozpráva ako je dobre si ju urobiť? Hlavne teda rodičia často počujem sťažovanie sa veľa ľudí ako by oni už keby sa idu brat si take zriadili, kde to nabrali ?😃
Takto ako píšeš mi to dáva logiku uplne, ved je to aj fér to čo každý mal predtým nech ma aby si dakto nevyberal ženícha/ nevestu podľa toho čo majú keď to aj tak nebude ich keďže to mali ešte pred svadbou no a to čo nadobudnú počas mi príde normálne, veď keď to tak nechcú sa brat nemusia a vyhnú sa tomu

autor
19. feb 2024

@aaadkaaa a napr firmu som považovala že sa nijak nedotýka takýchto vzťahov resp manželstva, veď firma a firemný majetok pokial ide o sro sa ani nijak nedotýka iných veci mimo nej
Ma svojho konateľa a ľudí vo firme a s manželkou ktorá v nej nijak nefiguruje by nemala mat žiadny súvis mýlim sa ?

aaadkaaa
19. feb 2024

Ja nepoznam nikoho, kto by to odporucal, iba ak v americkych filmoch😂😂😂 a to ostatne neviem ako funguje, ale pokial clovek ma vlastny vklad do firmy pocas manzelstva a na zaklade toho sa generuje zisk, tak asi tam nejaka suvislost bude, ale neviem, nechcem trepat hluposti, nie som podnikatel a nikdy som to neriesila, len viem, ze sa da bsm zlucit v roznych situaciach...

pe_mi
19. feb 2024

Všetko sa dá bez takejto zmluvy, zúženie BSM, darovacie zmluvy a podobne.hold,musíš nájsť manžela do budúcna,kde sa zhodnete a bude to obom vyhovovať 😅

pe_mi
19. feb 2024

S.r.o. ručiš majetkom,tak potom ak sa niečo stane sa to týka aj teba ako manželky.nie je to tak ,že veď je to manželova firma.

autor
19. feb 2024

@pe_mi áno ruči sa majetkom firmy, čiže keď firma skrachuje povedzme nezoberú konateľovi jeho dom predpokladám. Toto sa mi nejak nezdá, chápem keby jeden manžel berie úver nespláca ho že to prejde na manželku, ale firma kde o manželke nie je ani zmienka ?

pe_mi
19. feb 2024

Tak ti poviem,už som ticho,lebo ti nezodpoviem konkrétne na túto s.r.o.aby som nedristala somariny.nejdem mudrovať

zmrzlinka8
19. feb 2024

všetok majetok je spoločný, ktorý bol nadobudnutý počas manželstva a nebol vyňatý z BSM napríklad z dôvodu podnikania jedného z manželov, aby neohrozil druhého.

Pokial viem, ak hovorím zle, opravte ma, s.r.o. ručí majetkom s.r.o. do výšky vkladu.
živnostník ručí celým svojím majetkom. teda aj manželkynou časťou, pokiaľ nemali niečo vyňaté z bezpodieloveho vlastníctva manželov.
Preto sa odporúča hlavne v prípade živnosti jedného z manželov rozdeliť BSM.

zmrzlinka8
19. feb 2024

o manželke zmienka byť nemusí, ani v eventuálnej pôžičke jedného z manželov napríklad, a aj tak dlh je spoločný.

napríklad teraz som sa dozvedela, že ak je napr. auto písané na firmu (myslí sa s.r.o.), tak nepatrí do spoločného vlastníctva manželov

zic
20. feb 2024

@zmrzlinka8 no, ved jasne, ze nepatri, lebo patri pravnickej osobe - srocke... Ale potom sa zistuje (v pripade rozvodu), komu patri ta srocka (vratane auta, budov, penazi na ucte atd atd)...
Vo vseobecnosti chapem, ze su predmanzelske zmluvy v inych krajinach, lebo predpokladam, ze tam maju aj ine zakony tykajuce sa majetku manzelov... V principe, ak si herec, ktory dostane za kazdy film 20 milionov vezme "obyc dievca" a chce sa vyvarovat toho, ze je to zlatokopka, tak maju predmanzelsku zmluvu, ze kolko ona dostane v pripade rozvodu (dajme tomu 10 milionov a viac nic), aj ked on zarobi miliardu pocas manzelstva... to je ako fiktivny priklad...
U nas sa daju robit len nepriame cachre (darovanie, dedenie, vynatie z BSM apod)... taka transparentna zmluva sa - pokial viem - neda spravit...

kiki68
20. feb 2024

Na Slovensku nie je takato zmluva platna pokial viem.

autor
20. feb 2024

@zic takze chápem to správne ako som napísala že srocka sa riadi len vnútornými vzťahmi a nezasahuje do tých vonkajších mimo firmy a teda ku osobám ktoré vo firme nefiguruju, hoci sú manželia
Ja som sa o toto nikdy nezaujímala len ma to teraz zaujalo lebo som už od veľa ľudí počula ( ta staršia generácia čo už majú za sebou aj dva rozvody atd, nevydarené vzťahy sklamania) ako by sa už oni poistili keby boli opäť mladi a šli do zväzku s tým že by si chránili to svoje ale príde mi to odveci
Veď keby mi niekto trebárs daruje byt bude len môj a je na mne či ho v manželstve prepisem aj na manžela
A zase muži ktorí chcú vybabrať s týmto že sa oženia a byt nejak chránení aby sa manželka nemohla dotknúť ich majetku si podľa mna presne pisu všetko na firmy a Myslím si že manželka s tým nemá ako manipulovať, ak vo firme nemá svoje zastúpenie

autor
20. feb 2024

@kiki68 vdaka, takze nič take vlastne neexistuje. Netuším kde to potom nabrali 😃

kiki68
20. feb 2024

Neviem, ale podpisat mozu co chcu, aj tak to sud pri rozvode neuzna a pojde podla nasich zakonov.

zic
20. feb 2024

Tak ale ak firma vznikla pocas manzelstva, tak ma pri rozvode podla mna narok na vysporiadanie aj druhy s manzelov... I ked nie je vedeny ako konatel / majitel... Ale toto su otazky na pravnika skor...

cacianka
23. feb 2024

Z amerických filmov, telenoviel a v českom zákone.
V ČR inštitút predmanželskej zmluvy funguje.