Ahojte. Tie čo máte jedno dieťa z predošlého vzťahu a našli ste si nového partnera a išli ste spolu bývať do nového nájmu spolu, ako ste si rozdelili platenie nájmu? Na polku, alebo platíte viac lebo máte aj dieťa?
neplatila by som viac.. ved je to novy partner..mal by ta prijat spolu s dietatom a postarat sa o vas oboch .. takze vsetko na polovicu... ak budete mat spolocne dieta tak to budete od prveho oddelovat lebo nieje aj jeho??
..ale normalne by som si sadla a porozpravala sa s nim ako si to on predstavuje ... a nasla spolocne riesenie...
Ono velmi zalezi aj od prijmov, aj od standardu byvania. Dolezite je, aby obom zostalk po vyplateni najmu a potrebnych veci nieco, na osobne vydavky, sporenie, atd.
Podla mna sa to neda povedat plosne.
Zobrala by som to percentualne, kolko z platu davaju dospeli na najom a na chod domacnosti. Ty ako matka bjdes mat viac vydajov na dieta, kruzky, oblecenie atd navyse.
Toto naozaj potrebuje dvoch rozumnych ludi, nastavit financny chod domacnosti tak, aby to bolo fer a obaja boli spokojni.
Ja som zažila v živote uz všeličo a na základe mojich skúsenosti by som nikdy neplatila polovicu a už vôbec nie viac ako polovicu. Žena prispieva do vzťahu aj domácimi prácami, starostlivosťou, varením a milión inými aktivitami a svojou energiou. To najmenej čo môže chlap dať sú peniaze. Môj terajší manžel odo mna nikdy nechcel ani korunu na čokoľvek. Bývame spolu v mojom byte a on platí komplet všetko čo sa len dá zaplatiť peniazmi. Moje deti berie ako naše deti so všetkým čo k tomu patrí. Ženy veď sa spamätajte a vážte si sami seba a svoju energiu. Najskôr sú tu témy že plaťme napolovicu a pripadne viac a potom že nedáva mi peniaze na materskej, nekúpi mi kvety a nechce zaplatiť dovolenku….
@orangeblue a ty si seba ako vážiš, keď doma robíš slúžku a on nerobí nič? A na druhú stranu, chudák on, živí aj tvoje deti, platí ti byt a keď sa rozídete, ostane s holým zadkom. Na chode domácnosti, sa či už finančne alebo domácimi prácami majú podieľať obaja.
Ak ste začali spolu bývať, tak máte už hádam vážny vzťah a on by sa mal o vás postarať. Hlavne ak má väčší príjem.
@zmrzlinka2021 "postarať" znamené, že má všetko platiť? To tiež máš taký názor? No niektoré ste dobré pijavice.
Ale to je cisto iba na vas, ako to budete mat. Zalezi ako to vezme partner. Ze ci budes iba spolubyvajuca alebo teda mate taky vztah, ze mu zas na peniazoch az tak nezalezi a chce ich zdielat s tebou. Ak nie, nechapem preco idete byvat spolu.
Načo by mi bol nový chlap keby ani nezaplatil nájom?
To ste vážne ochotné kvôli jednej klobáse živiť celú sviňu? 😀
Nikdy sme neriesili kto kolko plati...ak raz spolu zijeme, vsetky peniaze su spolocne.,urcite by som to nedelila a uz vobec nie ze ja mam dieta tak mam davat viac
@orangeblue na jednej strane napíšeš toto:
Ženy veď sa spamätajte a vážte si sami seba a svoju energiu.
Na druhej strane je podľa teba normálne, ak žena doma mukluje a vyvára 🤔. Mne príde prirodzené, že tak ako sa má aj chlap podieľať na domácnosti, tak má aj žena prispievať finančne. Samozrejme, každý podľa svojich možností.
Ale teda vidím, že veľa ľudí zdieľa tvoj názor, čiže uznávam, že ja som asi divná 🤣🙈.
@dominikamacakova ako ho tým, že si zaplatí svoj diel bývania, uživí?
@kristiii tak zas mukluje a vyvára , ako pre koho ,niekto to robí rád a nemá s tým problém , tak ako nemá jej muž problém s tým aby poplatil náklady. Ženská energia sa myslí v prenesenom význame a nie doslovne. Takéto fungovanie nie je problém .
Problém je ak žena mukluje a vyvára a ešte aj všetko platí na polovicu čo je véeľmi častý jav v slovenských domácnostiach .
@subartic neviem, ja som s takým chlapom, čo doma nič nerobil, nikdy nežila. Pre mňa je proste normálne, že keď je viac členov domácnosti, tak si aj starostlivosť o ňu podelia. Vrátane detí. Asi preto, že aj v detstve som to tak videla, že otec bežne povysával alebo navaril. To isté brat a aj ja. Ale beriem, že niekomu to vyhovuje inak.
My sme boli obaja v najme, partner kúpil neskôr byt tam kde to bolo pre mňa kvôli dcére, škole a stretávania s jej otcom prijateľné. Hypo si platí on, nájomné platíme na polovicu, stravu takisto. Ani raz nepovedal žeby som mala platiť viac keďže mam dieťa. A ja nevyžadujem striktne aby robil polovicu domácich prác... To je skôr 60/40.
Toto sú veci ktoré si dohodnite vopred aby ste sa neskôr vyhli prípadným problémom.
Ono je jedno ako to mam ja, Zuzka ci Janka. Vy si musíte nájsť model ktorý bude vyhovovať vám dvom
@kristiii ale tak chlap môže aj povysávať ale taktiež môže platiť aj to čo uzná za vhodné a keď uzná že bude financovať všetko , tak všetko alebo teda veľkú časť a nemajú s tým žiadny problém . Čo je paradoxné že problém s tým má často okolie ktoré toho chlapa ľutujú , pričom on sám to robí dobrovoľne a rád, a vôbec to nijako nerieši. Hlavne problém s tým majú ženy ktoré na všetko prispievajú polovicou s odôvodnením že nie sú pijavice , zlatokopky a iné stupídne názvy a potom na rodičovskej ledva vyžijú alebo čerpajú z úspor . Všetko je o dohode partnerov, ako si to nastavia tak majú, hlavne aby to vyhovovalo im dvom .
@kristiii to sa tak hovorí, neber doslovne 😉
@belllinka
To si si vylozila ty tak. V prvom rade, neexisstuje "iba moje dieta". Ak muz chce zenu, tak dane dieta prijima za svoje, nie "za jej" - cize financuje svoju NOVU RODINU. To neznamena, ze zena nic neuhradi, ale ak zaraba lepsie, taha toho podstatne viac.
Vo vseobecnosti plati a malo by platit, ze muz ma byt vo vztahu ten silnejsi, ten, ktory chrani zenu, chrani rodinu. Moze to mat vela podob a je to OK, ale zena potrebuje mat pevnu muzsku naruc, kde moze sklonit hlavu, citit sa bezpecne a byt milovana. A v pohode moze byt feministka, ved aj ja som, ale viem, ze partner ma podporuje a to je jeho naruc.
@kristiii však nemusí celý nájom , ona chce platiť polovičku . Ja nevidím dôvod aby platila viac ako polovicu , hoci má dieťa. Ak by chlap ktorý zarába viac ako ja chcel aby som platila viac ako polovicu lebo dieťa, tak by rovno aj skončil . Ja by som nebola ochotná platiť ani tú polovicu ak by muž zarábal viac. Paradoxne teraz zarábam podstatne ja viac ako muž a platím a prispievam ďaleko vyššou čiastkou ako on , a nie nevadí mi to .
@belllinka Teória je krásna vec ale prax je iná. Nepoznám domácnost kde muž a žena robia domáce práce presne na polovicu. Ak nerátam sovinistickych machov čo údajne robia okolo domu a "ženské" práce odmietajú robiť je to tak že chlap z toho čo treba spraviť v domácnosti a v starostlivosti o deti spraví 10-25 % a zvyšok teda 75-90 percent robí žena.
@subartic ale možno zarába viac ona 😁. A zase z druhej strany, možno brali väčší a drahší podnájom len preto, aby malo jej dieťa detskú izbu. A okrem toho, na jeho bývaní (dieťaťa) by sa mal predsa podieľať jeho vlastný otec alimentami. Ale to sú už len také domnienky, autorka položila otázku, ale nereaguje, to sú také diskusie, že môžeme si len domýšľať.
@kristiii práve som domuklovala v kuchyni, prišiel nám majster robiť chodníky okolo domu tak som mu navarila obed. Asi som mala muža poprosiť či by uvaril polku zemiakov a vysmazil polovicu karfiol. Samozrejme by som prispela na ten obed polovicou peňazí a polovicu chodníkov by som zaplatila z môjho úctu 😝. To bol žart 😉. Teraz vážne. Uz to tu niektorá spomínala, nikdy sa nedá presne na polovicu deliť, vždy niekto robí viac, niekto menej. Niekto platí viac, niekto zarába viac, potom príde obdobie keď sa situácia otočí a zas viac ťahá ten druhý partner. Pocas materskej potiahne viac chlap finančne, žena viac starostlivosťou o deti…. Každý do manželstva prináša niečo iné. U nás je to takto, u niekoho to funguje zas ináč. Ale moja skúsenosť je že chlap ma vytvoriť prostredie pre ženu aby sa cítila bezpečne a zabezpečenie . Oporu, aby mohla bezpečne chodiť po tejto zemi. Ona mu za to daruje raj na zemi .
@orangeblue otazka mimo temu: to varis robotnikom, ktori vam pridu nieco spravit domov za peniaze?
Jasne, to je nás rodinný známy, je tu sám, cely deň maká na zahrade. Zaplatím mu za robotu a jeden dva obedy mu dám grátis
@orangeblue asi si si ma s niekým pomýlila, ja som nikde nespomínala delenie na polovicu, ja som písala o podielaní sa podľa svojich možností. Nevadí.
@kristiii to som nadviazala na to muklovanie, sorry 😉
Ahoj. Nebyvala som tak, ale ja by som automaticky za seba a dieťa navrhla platiť viac.