Ahojte, stala sa nám taká blbá vec (teda rodičom), že sa im pokazilo auto (automatická prevodovka, oprava vyššia ako hodnota autá :/).. Naši mali to auto na leasing (brali už ojazdené), leasing im skončil len pred 3 mesiacmi a to auto je teraz nepojazdné, nepredajné, nič… :/ Potrebuju nové, lebo bez autá sa im fungovať nedá (bývajú daleko od nás, v malej dedine, nezasli by peši do obchodu atd atd), no nemajú bohviečo našetrené a ja im teraz pomôcť nemôžem, som na rodičovskej a s druhým babom v brušku… Nechceme, aby si kupovali nejakú “starú šunku” za pár eur, lebo zase budú len problémy s opravou atd, už by som chcela nech majú pokoj a nové auto, predvazdacku alebo max tak rok jazdené, len neviem ako to vyfinancovať :/ Nemá niekto skúsenosť, že si dôchodcovia brali leasing napríklad? (dôchodky nemajú zle, dokopy tak okolo 2k majú, dlhy žiadne). Alebo nemáte skusenosti s operatívnymi leasingom ale pre fyzicku osobu? Premýšľam ako im pomôcť ale bez toho aby mali našetrené je to ťažké :/ Majú jeden dom, ktorý by mohli dať na predaj, len to nebude hneď a auto potrebuju dobre že nie dnes…
@doriiis nemusíš sa tu hneď oháňať financou negramotnosťou… dom nie je ten v ktorom bývajú, je to zdedený dom a aj tak premýšľali nad predajom. Boli v ňom nájomcovia, odišli, teraz tam nik nie je a dom zbytočne pustne.. A nik nechce im kúpiť nadupané auto za x tis eur.. úplne by stačilo základne auto, jedinou podmienkou je pre nich automatická prevodovka… nič viac… a jasne, že sa boja kúpiť nejaké za 1000€ (neviem, či by si 68 ročnému človeku dala take auto…) pretože to, čo majú kúpili vrav v super stave, malo len okolo 50k najazdené a oni na ňom najazdili len 30k a komplet odišlo.. proste majú smolu, že sa im to stalo, keď doplatili leasing.. oni by s tým autom spokojní boli asi až do konca života kebyže funguje… 🤷🏽♀️
Mna zaraza fakt ze dochodcovia bez poziciek nedokazu nasetrit z 2k mesacne. Na SK vela rodin ani tolko nema a riesia aktivny zivot, pozicku, deti....
Nech znizia zivotne naroky, neviem si predstavit ake mozu mat vydavky ked nemaju nasetrene. Ako pise doris, za 1000€ sa da kupit slusne nenarocne auto.
Pre mňa je divné že dvaja dôchodci ktorí majú dôchodok 2tis nemajú nič nasetrene.
Nech sa ide pozrieť a spýtať na podmienky k najbližšiemu predajcovi áut alebo tam kde by auto kupovali
Ked nemam na nove auto tak take nekupujem. To dôchodcovia potrebujú úplne nové auto? max rok jazdené ? Fakt? 👍👍
Edit:
Sama píšeš ze nové ideálne predvadzacka, tak to je nadupane auto za x tisíc eur.
@domka222 tak majú možno 4-5 tis eur na úcte a ešte viem, že majú nejaké termínované vklady ale s tým hýbať nemôžu a to nechcem aby dali na auto… ja viem, mne to nehovor… podľa mna majú slušný zostatok po zaplateni nákladov, ale tak .. 🤷🏽♀️ ako teraz keď nemajú leasing podľa mna by si tých 400€ v pohode dali bokom, len to blbe auto a najhoršie je, že ho potrebuju hneď… preto mi napadol operatívny leasing (viem, že to nie je top produkt) ale aspoň na nejaký čas by im vykryl tuto krízu… len nemám s tým vôbec skúsenosť
Napr Citroen ma operativny leasing pausal pre fyzicke osoby.
@saraxyz áno, dom je voľný. V živote by som im nedovolila predať dom kde bývajú 😀
Tvoji rodičia nemajú vôbec žiadne úspory?
To je logika, nič nemáme ušetrené ale budeme kupovať auto. Pokazené auto sa nedá opraviť? Zatiaľ budú chodiť taxíkom alebo im pomôžete vy.
@gejb tak vieš, ja chcem aby mali pokoj.. kúpili toto jazdené a to malo len 60k najazdené a boli problémy stále a kto to musí riešiť? no ja a môj muž.. vybavovať servisy atd atd… preto by som chcela aby už mali spoľahlivé auto..
Ja mám starú šunku a nič jej nie je ;) okrem povinných veci som na nej nič nerobila počas 3 r
@gr ďakujem za prvú normálnu odpoved… skúsim pozrieť 🙏
@pribinak no majú na úcte možno 4-5k ale nechcem aby išli kvôli auto na 0.. a potom majú niečo na termínovom vklade ale s tým hýbať nemôžu..
To je logika.Maju ušetrené pekne,aby si mohli kúpiť ojazdené,kvalitné auto.A zostali im by aj nejaké úspory aj celý dochodok.Ale nie.Aj s dcérou na čele si postavili hlavu a chcú silou mocou nové auto.
Ja už sa nečudujem ničomu.
Určite sa dá kúpiť jazdené auto aj za menej ako 4-5
Ak ticho rodiča používajú auto maximálne na nákupy a k lekárovi tak fakt nepotrebujú neviem aké auto
Iná reč by bola ak by chceli cestovať s ním.
Tvoj otec si nevie zavolať do servisu? Ak nie, tak by už nemal ani šoférovať
Ak áno, tak dosť využíva tvojho muža
@januska12323 dá sa opraviť ale odhadovaná cena opravy autá je 7-9 tis eur nakolko im kompletne odišla automatická prevodovka… a podľa odhadov to ich auto má teraz hodnotu tak 5… takze nechceme toľko peňazí investovať do autá (a nie je to jeho prvá oprava), to už radšej tie peniaze do nového / malo jazdeneho dať
Ja úplne od veci, ale máte poriešené čo potom, keď na aute jazdiť už nebudú môcť? Píšeš o veku 68. Po 70-ke mu lekár VP nemusí predĺžiť, keďže musí absolvovať lekársku prehliadku. A píšeš, že bývajú úplne mimo.
Akože brať pôžičku na dôchodku kvôli autu, a mať na účte 4000€?
Na hlavičku kus😃
Za 4000€ je na výber xyz dobrých jazdených áut, ktoré ešte určite 10r vydržia. A rodičia asi nepotrebujú auto, ktoré buď jazdiť 40 rokov 🤣
A je nutne aby mali automat?lebo uz len tym sa kupa auta predrazi.ak tomu dobre rozumiem,odkupili auto,ktore bolo na leasing a pokracovali v splatkach a auto sa stale kazi? V tom pripade sa dali pekne oklamat,s autom muselo asi aj kvoli prevodovke byt problem uz pred kupou...
@pribinak no.. musí mat automatickú prevodovku a hlavne ja nemám kde to auto nechať overiť či je isto Ok (chápem, že je na to servis, ale nemám proste znameho ktorému môžem verit že isto je auto OK)… a aj to čo majú malo byt až “navždy” a len problémy robí :/
A pri takom prijme im nedajú na leasing? Bez akontacie? Alebo s nejakou minimalnou akontaciou? Resp.uver
Choď do predajne áut a spýtaj sa.Ale to by som radšej kúpila jazdenku v autobazári , alebo isla za nejakým automechanikom možno bude oprava lacnejšia ako niekde v servise.
@simona92101 nemuselo...auta sa kazia blba náhoda.
@pribinak chodia k nám čo je tak cca 350km cesta .. v okoli domu chodia len do obchodu a k lekárovi ale k nám majú dlhšiu cestu… a hej, bohužiaľ sú niekedy akí sú… vybav, zariad.. aj toto mi volali, že aha čo sa stalo, čo mame robiť?!?
Tak pomôcť vybrať auto je jedna vec, ale zavolať do servisu?
@zuzanockamt to mi ani nevrav.. vieš ako s rodičmi… bývajú od nás daleko, ja som jedináčik, ale bližšie ísť nechcu… atd atd… mama má vodicak ale odmieta šoférovať a keď otec bol v nemocnici pár dni, musela som ísť aj s malou k nej aby mala čo jesť atd.. no trochu sú ako deti 😞
Pri leasingu sa dost preplati kupna cena, je to nevyhodne. Lepsie je kupit auto z uspor, prip.mensia pozicka a to co by bola splatka, si odkladat a vytvorit si rezervu a uspory.
@lenkakravcova veď si kúpili take, dali za neho asi 15k plus leasing (takze podľa mna ja 20) a po 30tis km kaput.. :/ tak ja sa im nedivím, že už sa boja ísť do takého 🤷🏽♀️
Preboha živého.To je zmýšľanie.🤦🏻♀️Uplná finančná negramotnost.Vsetci jak ste.Predať dom kvôli autu?A potom budú bývať v tom aute,či ako?
Na kieho čerta im bude nadupané úplne nové auto,keď nebudú mať z čoho a kde žiť?
Zložte sa všetci a kúpte im za 1000 € jazdenu staršiu Fabiu alebo Octaviu.Spolahlive auto s minimálnymi nákladmi na palivo a údržbu