Nižší rodičovský príspevok

24. máj 2023

Ahojte, ak je tu niekto, kto riesil podobnu situaciu, budem vdacna za info.
Mame prvu dcerku, ktora bude mat 3 roky v novembri, v juli k nam ma vsak pribudnut dalsi clen. Poberam vyssi rodicovsky prispevok na dceru, medzitym som pracovny pomer ukoncila, teda rodicovsky prispevok na druhe dieta bude nizsi. Mam vsak par otazok:
1. Zanika mi prvy RP narodenim druheho dietata, alebo je mozne poberat vyssi RP do novembra a od novembra nizsi RP na druhe dieta?
2. Ak to mozne je, kedy mam zaniest papiere/potvrdenie od gyn. do socialnej poistovne?
Vdaka za prinosne info

selest
24. máj 2023

Kludne pobeeaj vyssi do 3r a potom az poziadaj o nizsi na mensie dieta. Brala som tak ja. Na druhu neviem odpovedat ale ja tym ze som nemala narok na matersku som papier od dr na materske do socialnej neniesla

daja07
24. máj 2023

Neporadim zo vsetkym ale kedze sa dieta narodi v juli tak cochvila nastupujes na matersku a tym ti RP na prve dieta konci. Potom budes cerpat RP na druhe dieta po ukonceni materskej. Na matersku sa nastupuje najskor 8 a najneskor 6 tyzdnov pred terminom porodu urceny lekarom.
Lehoty z ktorych sa rata materska ci rodicovsky prispevok ti tu asi poradi niekto iny. Ale mozno by bolo fajn aj napisat kedy si dala vypoved, ci sa na teba nevztahuju nejake lehoty

klarissa25
24. máj 2023

@daja07 ale ona nemá nárok na materskú....

jaga18
24. máj 2023

Teraz to riešila suseda. Vyšší RP poberala pokiaľ staršia nemala 3 roky, následne požiadala o RP na syna, to už má teraz ten nižší, nakoľko jej počas materskej pracovný pomer zanikol.

mamina7070
24. máj 2023

do troch rokov prvorodenej poberaj vyssi RP pom prejdes na nizsi

jeanne14
24. máj 2023

Ja som to mala presne tak isto. S tým rozdielom že syn mal v októbri 3 a dcéra sa narodila v auguste. V novembri som dostala posledný rodicak vyšší na syna (za oktober) a potom nižšší.
Tým, že som vedela že nárok na materskú mi nevzniká som si nepodavala klasickú žiadosť o materskú, takú čo ti dáva gynekolog ak vieš čo myslím, zbytočne čakať na rozhodnutie keď vieš že nárok nemáš.
Jednoducho som napísala mail do sociálnej poistovne, aby mi vytlačili a poslali potvrdenie že si žiadosť na MD nepodávam a nevznika mi na ňu nárok. Do týždňa som mala papier zo socialky doma, ten papier som odkladala potom k žiadosti o rodicak.

autor
25. máj 2023

Dakujem vam zienky.