Nízky dôchodok

zemko99
18. jún 2022

Dobry dem, brat ma polovicny invalidny dochodok 180 eur. Trpi schizofreniou, vraj od februara by mu mali dat cely. Doplacali sme do socialky, kedze nenal odpracovane roky. Poziadali sme momentalne aj o ztp, cakame. A teraz otazka, ako ma z toho vyzit? Nema vraj narok ani na prispevokna byvanie ani na hmotnu nudzu, lebo jeho docodok je vyssi...ale veda nema ani minimalnu mzdu. Je to mozne? Neexistuje nejaky prispevok do dorovnania hmotnej núdze. Viem, ze pri ztp su prispevky, len to este nema schvalene. Zije sam a nie je normalne prezit z necelych 200 eur a povedat, ze dochodok je vyssi, nema na nic narok.
Dakujem

amelie2017
18. jún 2022

Sestra to ma rovnako, tiez schizofrenia. Dlhe roky mala len polovicny. Ked sa aj niekde zamestnala, o 2 dni uz vacsinou bola doma. Teraz jej priznali plny, ale tiez by sama z toho nevyzila. Byva s maminou.

iv007
18. jún 2022

Ked nema odrobene roky zrejme ma narok len na take male tabulkove sumy.Ako to ze s takou diagnozou byva a funguje sam? Mozno prestahovat sa k rodine (rodicia alebo vy) a zdielat vydavky alebo aspon jednoducha brigada ktoru by zvladol.

pribinak
18. jún 2022

Nemôže vôbec pracovať? Aspoň nejaká brigáda.

anjelicek26
18. jún 2022

Suhlasim, ze nejako skusit aspon brigadu... manualne prace, nieco pomoct, sefa, ktoremu sa vysvetli problem a kludne za minimalnu mzdu, ale proste zabehnut sa a vyjst s domu a nejake eura navyse.

mogaa
18. jún 2022

@zemko99 nuž výška ID záleží od priznaných percent práceneschopnosti a od vymeriavacieho základu z ktorého platil do SP.....ak nemal odpracované roky, zrejme ste doplácali len do výšky minimálneho vymeriavacieho základu.....a obdobie kedy pracoval mal tiež nižšie vymeriavacie základy z čoho platil.....čím viac do SP dáš z odvodov,tým máš potom nárok na vyššiu dávku(je jedno či ID, PN, podporu alebo klasický dôchodok)

mogaa
18. jún 2022

@zemko99 ID je sociálna dávka, nie dávka na prežitie....ani z veľa dôchodkov či akýchkoľvek dávok sa nedá vyžiť....

deti95060810
18. jún 2022

to je úbohosť tohoto sociálneho štátu.... ak som sa niekoho dotkla, ospravdl. sa
to isté sú matky pri chorých a post. deťoch... neraz ženy s vysokošk. vzdelaním sú doma ako by si to zapríčinili samé...

liljana
18. jún 2022

@deti95060810 Problem je, ze tych co by chceli byt doma a brat davky, ci uz pravom, ci nepravom, je uz proste privela. A tych co pracuju a prispievaju na davky, je primalo. Ked pridas, ze ludi nezaujima, ako ficovci rozkradali rozpocet a peniaze miznu v kadejakych ciernych dierach, tak mozu zbytocne hromzit na ubohost statu.
Viac moze hromzit ten, co si cely zivot platil dochodok a nedostane pomaly nic. Ako ten, co neplatil nic, dostal sa do problemov, cakal davky a povedali mu, ze pardon, uz nie su peniaze.

zuzanazu85
18. jún 2022

Tiež mám ten pocit,že tých čo berú je viac ako tých ,čo prispievajú. Úprimne sa začínam zmierovať s tým,že dôchodok už mať ja nebudem,aj keď pracujem od skončenia školy. Z platu vždy odložím do rezervy a budúcnosti. Môj chlap začal robiť to isté,až pri mne. Som v znamení panna a tie sú častokrát až moc pragmatické 😏. Čiže myslím na budúcnosť už teraz a svoju rodinu si zabezpečím bez pomoci štátu.

rikarika
18. jún 2022

Tiez si myslim, ze tych co chcu plnohodnotne zit z id je akosi privela. Ci uz tu v temach na mk alebo aj okolo v mojom zivote. Poznam zopar dospelych mladych na id ale nikto z nich nie je schopny zit sam v domacnosti. Ak brat je schopny zit sam, preco nemoze vykonavat nejaku brigadu?

zmrzlinka2021
18. jún 2022

@mogaa
Lenze ID znamena, ze ten clovek ma sakra vazny problem plnohodnotne pracovat, proste on sa neuzivi a preto by socialna politika statu mala byt zamerana prave na tychto ludi. Nie nas zdravych, nam netreba davky, ale na ludi, ktori z objektivnych pricin nedokazu sa o seba postarat

@liljana Problemom je populizmus, tak milovany a ospevovany tu na slovensku. Platit xxxxxxx (nemozem napisat, vyrazili by ma), ale ludi s vaznymi diagnozami a stavmi odtrepat na okrej spolocnosti. Načo kruzkovne? Načo take chujoviny na financovanie firiem... ??

kim2028
18. jún 2022

Ono brigáda by bola možno riešením pre každého. Problém je ten, že so schizofréniou sa nedá pracovať. So schizofréniou sa dokáže zamestnať možno len 5-6% ľudí zo všetkých postihnutých, aj to s ľahkou formou. Tu je ťažká forma, keď sa očakáva plný...

liljana
18. jún 2022

@zmrzlinka2021 Covidove "vystrelky" su jednorazove vydavky. Ale zober si, ze niekto zdravy nerobil cely zivot a cely zivot od dospelosti (50-60 rokov) vyuzival sluzby statu. Osetrenie v nemocnici, rodicovsky, socialne davky, potom dochodok kombinovany s davkami. To su mesacne masivne naklady.
https://www.socpoist.sk/kumulativne-vydavky-na-...
Naklady na starobne dochodky (momentalne 6,36 miliardy eur) zvysuju kazdy rok o 300 mil eur. K tomu dalsie 2 milardy na ostatne dochodky. A to v tom nie su socialne davky.

zuzanazu85
18. jún 2022

Tým,čo to naozaj potrebujú,treba pomôcť,ale napr v mojom okolí, mladý chlap už tiež berie na schyzofreniu,potom sa chváli,že sa mu stačí len zobudiť a má zarobené 😤 a sused bral dôchodok na to,že proste len chlastal a upijal sa k smrti,nemal diagnostikovaný žiadny alkoholizmus. Taktiež,môj otec,pracoval celý život,práca mu zničila zdravie a neuznali mu celý... čiže,sú takí, ktorí si zaslúžia a sú potom tí ,, druhí" 😏

zmrzlinka2021
18. jún 2022

@liljana toto je dost tazka tema, co je prijatelne, a co uz presahuje vsetky hranice. Socialne davky by mali byt naozaj iba pre ludi v nudzi. Zial, tu sa davaju podla "popularity"

liljana
18. jún 2022

@zmrzlinka2021 Tieto temy tu budu castejsie. Sme na konci 12 rocneho rastoveho cyklu a pojdeme dole. Novinkou je vysoka inflacia, dokonca aj pre nas zvyknutych ako ceny rastli od 1989 do dnes je vysoka. Ludia, co si zvykli zit na vysokej nohe na uver, lezat bez prace doma, budu zazivat zle casy. A samozrejme budu hromzit na stat, ze im nepovedal, ze sa maju spravat zodpovednejsie, ze sa o nich nepostara. A zase vyzmykaju strednu pracujucu triedu vyssimi danami.

kim2028
18. jún 2022

@liljana Ja nepoznám takých to ľudí osobne, že by zdravého dali do invalidného. To je len mýtus. Dokonca aj niektorých chorých nedajú... Diagnóza nepustí a všetko je až veľmi prísne kontrolované na sociálnej poisťovni. Posudkoví lekári môžu postupovať len presne podľa zákona.... Nemôžu rozhodovať, že tak dáme zdravého za invalida. To si neobhája...

zemko99
autor
18. jún 2022

@kim2028 skúšali sme chranene dielne, momentalne tam neprijímajú. On si inu prácu najst nedokáže, jeho diagnoza nie je vymyslena, on by aj chcel pracovat, ale zdravotny stav mu to nedovoľuje. Rodičia nam zomreli, on bol vtedy ešte dieťa. Býval s babkou, ta uz je v domove dôchodcov.denne dochádza k tete, ktorá býva pol hodinu od neho. Pomáhame ako vieme, ale ziaľ toto je málo. Mozno niekto zneuziva dávky, poznam takych ludi, ale on nie. Keby mohol, tak by pracoval, budeme dalej skusat tie chranene dielne.
Dakujem za reakcie.

zuzanazu85
18. jún 2022

@zemko99 nemyslela som doslovne tvojho brata. Sú len prípady,že to vedia zneužiť. Sú diagnózy,pri ktorých sa proste nedá plnohodnotne žiť, pracovať. Prajem veľa šťastia,zdravia 🍀❤️

zmrzlinka2021
18. jún 2022

@liljana Ja ti rozumiem, len fakt, ludia co maju ID, to nie je sranda. Oni nie su schopni plnohodnotne fungovat. Mam kamku, psychiatricka diagnoza, ma ID, vzdy ked sa zamestna, da 2-3 mesiace max a bum skonci v nemocnici...

liljana
18. jún 2022

@kim2028 Co hovorim je, ze zdravi nepracuju, neprispievaju, cerpaju zbytocne davky a potom to tym skutocne chorym chyba.

mogaa
18. jún 2022

@zmrzlinka2021 nie je to uplne ako píšeš...je kopec ľudí čo napriek priznanému ID vládzu aj pracovať.....samozrejme nie všetci a tiež viem, že kopec ľudí si jednoducho vie ID vybaviť.....čo sa týka tých vážnych diagnóz - je zaujímavé že človek čo odpracuje 35-40rokov a má problém s chrbticou - tomu ID nepriznajú ale mladému na pohľad zdravému človeku (so správnou farbou pleti) tomu ID priznajú lebo psychické problémy....pritom aj výška ID je polemická, lebo ten mladý človek čo mu priznajú dôchodok "z mladosti" dostane ID väčší ako ten čo odpracuje 30rokov....celý systém je jednoducho zle nastavený.....v práci sa stretávam s ľuďmi čo napriek onkoochoreniu ID priznaný nemajú a naopak ľudia schopný práce ho dostanú.....

zmrzlinka2021
18. jún 2022

@mogaa Farba pokozky nehra v tomto smere ziadnu ulohu. A tiez ani to ako clovek "na prvy pohlad vyzera".
Napr. ja som sa bola dat ockovat na stadione, ked este bol problem sa dat ockovat. A uprednosnovali ludi s velmi vaznymi diagnozami. A bola som sokovana, ked to lekar precital a prislo mlade ciperne ziena.... Tiez vo svojom okoli mam krasne mlade "biele" zeny, co trpia vaznymi psychiatrickymi diagnozami... Vyzor, vek vobec nehra...

Tito ludia nedokazu vykonavat pracu tak ako zravi jedinci. To uz vidim na kamke, ked ma manicku fazu, ze to nem dopadne dobre...

Na priznanie ID su nejake kriteria a tie by mali byt jednoznacne a trasparentne, ale co ja poznam ludi a ID, ani jednej nie je "lajtovy"

mogaa
18. jún 2022

@zmrzlinka2021 práveže sama robím na SP a vidím aké diagnózy sa schvaľujú a aké nie.....a keďže sa rozhoduje od stola a posudkový lekár daného človeka ani nevidí, tak veľakrát je to do plaču.....človek ktorý ledva stojí na nohách tomu ID nepriznajú, lebo dostane len 39percent a rovnako sú ľudia čo si to dokážu vybaviť.....u nás je dokonca jeden posudkový lekár čo má "cenník", len ty ako pacient si posudkového nevyberáš....

kim2028
18. jún 2022

@zemko99 Veď ja to chápem. Sám mám schizofréniu, ale ťažkú formu na plnom ID. U mňa nevedel ani posudkový lekár, že kde by som mohol robiť. Ja som veril, že budem pracovať, ale u nás sú chránené dielne len na manuálne práce, čo je pre mňa veľký problém, keďže mám veľmi pomalé psychomotorické tempo a ku tomu aj sa mi trasú silno ruky… Viem aj o nejakých so schizofréniou, čo pracujú. Problém je aj zdravotný stav. Ja som si povedal, že skúšať osud nebudem. Nechcem sa dostať do žalostného stavu. Stačí, že rozruším sa len psychicky trochu a nastupujú hlasy… Na šťastie snažím sa žiť v pohode a nemyslieť na zle vecí.

dadis
18. jún 2022

@mogaa toto su velmi vazne obvinenia. Ked mas taketo informacie, tak mas podat TO a nie vypisovat na MK.

mogaa
18. jún 2022

@dadis povedala som konkrétne meno? a nie TO nedám , nebudem kvôli tomu riskovať prácu...okrem iného som ani nevidela žeby niekto úplatok dával😉"len"som počula😉

loginexistuje
18. jún 2022

@zemko99 dajte mu posudit odkazanost na socialnu sluzbu na kraji (socialny odbor) oni vam presne povedia co a mozu mu najst prkne zariadenie na pobyt kedze zjavne nevie tit sam (a ani sa uzivit) ztp vam to nevyriesi tam su nizucke kompenzacie (a pri tej diagnoze aj zidne kedze nechodi do prace )

dadis
18. jún 2022

@mogaa TO vies podat anonymne. Pisala si o konkretnom posudkovom lekarovi, co ma cennik. Ak nie TO, nemate moznost v SP podat anonymny podnet ako whistleblower ci ako sa to povie? Je lahke nadavat, ale prispiet ku zmene nikomu nenapadne 🙁

kim2028
18. jún 2022

@zemko99 Tiež snažím sa pestovať si nejako pevnú vôľu, aby bola lepšia. O pár rokov by sme sa mali sťahovať do BA a tam sa bude možno už niečo dať. Obávam sa, či dajú mi tam plný ID, keď je tam toľko pracovných možností. U mňa je aj pevná vôľa problém. Pri ničom nevydržím max. 2-3 dní a koniec...