Ahojte, prišla som si o názory. S priatelom chceme postaviť dom na ktorý si samozrejme chceme požičať z banky. Niesme manželia, zatiaľ a pozemok je pisany na partnera, mal ho darom. Ja som momentalne na materskej on pracuje. Chcela by som len vediet ake je najlepsie riesenie premna, aby som nahodou neostala s holym zadkom keby sa teda niečo zomelie? do uveru by sa priratavala aj moja materska a vlastnici domu by sme boli asi obaja. akurát stym ze ja by som momentalne asi splacala mensiu ciastku ako partner. dakujem za vsetky rady
@wewika1 no ako spolumajitelom pozemku to ma popravde ani nenapadlo a hlavne stym moj asi ani suhlasit nebude. dostal to ako dar od svojich prarodicov. Rucit sme chceli pozemkom a chalupou starou co je na pozemku, ten dom chceme samozrejme zvalit a postavit novy. ak nebudme ako spolumajitel tak mi vlastne nic nepatri ano? to sa musi uvadzat uz hned teraz pri brani uveru?
Ak chcete brat spolu uver, budete aj vlasnici vsetkeho napoly... aj pozemku. My sme to robili tak, ze ja som bola dlznik, parner bol v podstate moj rucitel a jeho prijem zohral rolu pri tom. Ale vsade sme obaja vedeni.. aj v banke, aj v katastri... AK nebudes spolumajitel tak ti nic neparti, presne tak. Ak by sa ale nieco zomlelo a ty budes mat preukazatelne naklady s touto nehnutelnostou, vies sa sudit o tieto naklady, aby ti ich preplatil.
Inak ste sa informovali v banke ci im takato zaruka bude stacit?
@tina147 akoze nechce? ved bude na nom stat VAS dom, ak s tym ma problem nech si tam postavi dom sam. Na staru chalupu a kus pozemku vysoky uver nedostane a ty by si bola blba, keby si do toho uveru isla s nim...no pokial ta neuvedie ako spolumajitela, tak bohuzial. manzelia nie ste, bsm sa na vas nevztahuje. na tvojom mieste by som sa do toho financne neangazovala.
@tina147 nemyslím to v zlom ale ak pozemok priateľ dostal ako dar myslím že je logické že je jeho a mal by si ho nechať na seba. Čo sa týka domu tam sa môžete dohodnúť dvomi spôsobmi - že bude písaný na oboch a po materskej budeš prispievať na hypotéku aj ty alebo bude na priateľa a ty budeš prispievať iba na energie. Ostatné peniažky si môžeš odkladať a ak by sa niečo stalo tak obaja viete koho ten dom je a ty zároveň s holým zadkom neostanes lebo si si ušetrila.
@simca06022011 ano v banke sme boli vsetko by bolo v pohode. chceme ist este od dalsich bank keby nesuhlasia mame sa cim este zarucit. chcela som skor vediet tieto formalne veci, co sa tyka koho co je komu co patri kto co vlastni. teraz je medzi nami super vsetko ale nemam ruzove okuliare a vidim tie dnesne patalie okolo rozvodov a potom delenie majetku atd treba to hned na zaciatku uviest tak aby obaja boli natom dobre.
@wewika1 ja ho chapem pozemok dostal takze vtomto akoze ja nevidim problem, skor sa mi jedna o dom, ktory uz bude nas spolocny.
@ksebejka najradsej by som to tak aby sme boli pisany obaja, tak nam to teda povedala aj v banke, myslela som ze materska sa nerata za plat ale vraj ano. ja som vtom pripade spolumajitel?
@tina147 nestavala by som dom na pozemku, ktorý mi nepatrí. Môžu z toho byť zbytočné komplikácie. Konanie tvojho frajera sa mi nepozdáva. Chce si s tebou postaviť dom, ale pozemok má byť iba jeho. Prečo? z akého dôvodu? Keby ste sa rozchádzali, tak dom preložíte a pozemok si vezme?
@ksebejka toto je tá najhlúpejšia varianta, akú može urobiť. Ona bude prispievať na energie, on presne toľko ušetrí, investuje do stavby domu, z ktorého jej nebude patriť v prípade rozchodu, ani tehla. Peniaze, ktorá zaplatila za energie, budú tatam a ona s holou riťou - presne, ako to nechce.
Ak chce s Tebou stavat dom tak nechapem preco by nemal suhlasit s tym aby sa polovica prepisala na Teba.
A potom nerozumiem ako ze Ty by si splacala mensiu ciadtku, Vy nemate spolocne financie?
Sesternica tak beala uver. Kupili byt a kazdy si platil svoje. Podla mna hlupost. Ak si uz nieco spolu kupime a chceme spolu zit, tak uz nieje moje a Tvoje. A uz toboz nie ked su tam aj deti/dieta.
Myslim polovica pozemku.
@mirkaandrej nie to som napríklad myslela ze keby mesacne trebárs splácame 250 e tak ja by som davala 50 e a on ten ostatok. tak to maju nasi znamy ale nikdy som sa nezaujimala viac oto...ale uz som pochopila ze toto je len o dohode kto kolko mesacne da a partner zaraba viacej cize urcite da viac do toho, tym som len chcela povedat ci sa to nejak aj takto potom neriesi ze kto kolko do domu investoval. jednoducho ked sa berie uver sme vnom obaja tak tam oni uz neriesia ze kto kolko daval ano?
A čo tak svadba - dieťa už máte...tak čo.... 😉
@tina147 čo sa týka spoluvlastníctva, tak ako spoluvlastník si vedená na liste vlastníctva. Neviem, ako to chodí, keď sa dom nachádza na pozemku, ktorý ty nevlastníš. Vlastníš len časť domu, na pozemku, ktorý patrí celý jemu. Poraď sa s právnikom, čo by sa dialo, keby ste sa v budúcnosti rozišli a ty by si chcela dom predať a on by nesúhlasil. Ja osobne by som do toho ale nešla. Buď kúpiť úplne iný pozemok spoločne a stavať tam, alebo nič. Nech stavia on. Na tvojom mieste by som si šetrila na vlastné bývanie. Jeho prístup nesvedčí o tom, že by v budúcnosti neboli problémy v tomto ohľade.
@alaguema tak ale energie bude predsa aj uzivat - sprchovat sa, aj elektrinu pouzivat🙂 ja by som napriklad nechcela byvat zadarmo u niekoho v dome... ale chapem, kam tym mieris 🙂 Len teda, ten muz neusetri, ak ona bude platit polovicu penazi za energie, to je nespravny uhol pohladu...ak by tam byval sam, plati len za seba...
Suhlasim s tym, ze stavat na pozemku z ktoreho mi polovica nepatri, nie je dobre rozhodnutie. Treba to vysporiadat este pred stavbou samotnou. Mozete to urobit prepisom pozemku na katastri alebo osobitnou zmluvou u pravnika, ako ta vyplati priatel v pripade odchodu z domu, ak nan budes prispievat.
@ksebejka
@alaguema
keby sme sa zobrali tak je to stale tak isto? kurnik to budem vzdy v nevyhode 🙂
@alaguema inak dufam ze neprivolavas nic zle ked si napisal ze nevyzera ze snim problemy nebudu v tomto smere...viem ze ma svoju hlavu ja svoju a ani on sa neda obrat o to nacom sa narobil a ani ja takze ja len tak ze radsej poriesit nieco hned pred ako ked bude neskoro 🙂 ziadne problemy so sebou nemame sme spolu roky 🙂 len netvrdim ze nemozu nikdy prist za 20-30 rokov hocikedy
@tina147 to je o tom ako sa dohodnete Vy.
Akonahle som zacala s mojim byvat, uz nebolo moje-Tvoje. Uz bolo len nase. Jeden učet, spolocne financie. A to sme neboli manzelia. A ked som usla na matersku a nemala prijem, tak sme zili z jeho penazi. Neriesil a nechcel any som z 200€ co dostanem nieco platila. Vedel ze to mam peniaze na dieta. On zarabal na rodinu.
Vsetko je to teda o dohode.
A ak uz nechce prepisat pozemok na Teba, nech prepise na dieta.
@mirkaandrej neviem ci nechce prepisat namna nepytala som sa ho nato, len to nikdy nespomenul preto 🙂 na dieta by prepisal urcite
@ksebejka bývať u niekoho? Veď oni spolu čakajú dieťa. To nie je spolubývajúci z intráku. Ak sa nevedia dohodnúť na svadbe, alebo na nejakom normálnom usporiadaní majetku, ktoré by bralo do úvahy aj ju a fakt, že je na MD a po MD bude zrejme ešte chvíľu s malým dieťaťom doma, tak potom o čom to celé je? Ak ona bude platiť energie, ktoré by inak platili spoločne, tak on logicky ušetrí a ušetrené investuje do trvalej hodnoty, zatiaľ čo jej neostane nič. Ja netvrdím, že nemá prispievať, ale bolo by ideálne, keby prispievala do tej trvalej hodnoty, aby aj jej niečo ostalo. Ja mám kamošku, ktorá sa mimo SR nechala takto hlúpo nachytať. On povedal - ja kúpim s splatím byt, kde budeme spoločne bývať a ty plať potraviny a energie. Jeho prachy ostali v nehnuteľnosti a ona ostala po rozchode s holým zadkom. On celé roky papal a sprchoval sa v podstate grátis. Byt mu samozrejme ostal.
@tina147 juuj moja, ked nie ste manzelia, ja by som do spolocneho uveru urcite nesla...poznam jeden cerstvy pripad, ked to nedopadlo dobre...lebo ked jemu papier netreba, nebyde mu ho treba mozno uz ani vtedy, ked budete mat dom...a pri nedajboze rozchode sa veeeelmu tazko dokazuje, kolko si do toho vrazila...
@alaguema nie nie 🙂 ja som to myslela tak, ze ak su energie 200, tak ona 100. Jasne ze ten pripad, ktory opisujes Ty, je uplne najhorsi scenar!
A áno, chápem, že čakajú dieťa a nie sú spolubývajúci - úplne súhlasím - len odpovedaám na otázky ako sa to dá ošetriť, nie že je to najlepšie riešenie 🙂
keby nieco? ani sama svadba nic neriesi- tak ti poviem, moj brat presne takto postavil vlastnymi holymi rukami, aj ked sa zobrali a dom je napoli, pozemok ostal jej: po 15tich rokoch (az ked je uver takmer splateny) rozvod a? uz niekolko pravnikov mu hovori: o dom sa neusilujte, nema to zmysel! A ona na vyplatenie jeho polovicky nema, teda z neho mozno bude bezdomovec s par-eurovymi splatkamy mesacne. Takze: napr. darovaciu zmluvu (ano, stoji to peniaze) na polovicu pozemku (milacik, chceme spolu stavat, nech je teda vsetko spolocne), na dom brat taku hypoteku, ze budes mat "idealnu polovicu" (pripadne iba pozemok zatazit bremenom s tym, ze tvoja polka domu= tvoje pravo na uzivanie pozemku ako pristupu, no nie je to idealne).
ahoj...najlepsie riesenie pre teba, pokial teda idete do projektu spolu, prepisat polovicu pozemku na teba. v hypo budes vedena ako spolurucitel, to kto sa akym pomerom bude podielat na splátkach je vasa dohoda. vsetky podklady k stavebnemu povoleniu vybavujte na oboch a pri kolaudacii sa nechaj uviest ako spolumajitel. inak odises s holym zadkom 😉 ak idete brat hypoteku, cim chcete rucit?