Nič som neušetrila

13. sep 2022

Často tu čítam že ľudia odkedy pracujú šetria peniaze na vlastne bývanie aby nemuseli brat hypotéku,alebo šetria do budúcna pre rodinu.Ked sa nad tým tak zamýšľam,ja pracujem od svojich 18,no nič som neušetrila.Vycitam si že som bola blbá a o všetky peniaze došla.Kopa som dala rodičom do domu,kúpila im potraviny a tak.Potom čo som mala priateľov,jeden bol alkoholik, všetko prepol aj moju výplatu.Dalsi má využíval z peňazí.Dlho som nemala žiadne úspory a teraz keď už mám svoju rodinu a deti nemám nič.Brali sme si hypotéku s manželom na 30 rokov,žijeme dá sa povedať dobre,no mohlo by byť aj lepšie.Hlavne finančné.Strasne ma trápi že som nič neusetrila do budúcna odkedy som začala pracovať,mohli sme sa mať teraz lepšie.Teraz mám 35,ťažké doby idú,už ťažko nasetrime niečo príklad aby sme mohli skoršej splatiť hypo alebo našetriť deťom na bývanie.Je mi to ľúto.Ako to beriete vy,šetrili ste od 18tky?

anjelicek26
13. sep 2022

Uspory vzhladom na inflaciu idu do kytek celkovo, budte radi za hypoteku a vlastne byvanie. Nemysli na veci "ako nasetrim detom na byvanie", ale na to, dat im do zivota adekvatne vzdelanie a hodnoty, pripadne priplatit jazykovu skolu, aby odtialto casom mohli ist niekam, kde ich aj zaplatia a vyziju s toho... Nevies vratit cas, takze nad tym uz nespekuluj, dolezite je tu a teraz.

lucia851
13. sep 2022

Mi žijeme z výplaty do výplaty.nemame z čoho usetrit

marca12
13. sep 2022

Vobec sa netrap,ze si neusetrila. Zila si ako si v danej chvili najlepsie vedela. Tiez som mohla mat nasetrene krasne peniaze a co z toho? Rada spoznavam nove miesta,rada cestujem,tak preco mam setrit,ked sa peniaze daju vzdy zarobit. Zazitky mi nikto nevezme mam ich navzdy. Mam kamosku,ktora setrila od vysky,nic si nekupila,nedopriala. Sice ma kupeny vlastny byt,ale nema ziadne kamosky,ziadne spomienky,zazitky,nic. Kolkokrat mi vravievala,aka je nestastna.
A vobec nerozmyslaj tym smerom,ze budes setrit detom. Deti treba rozvijat teraz,dat im do zivota rozhlad,moznost studovat,rozvijat ich talent a tam davat peniaze tu a teraz. To je uz prezitok,ze setrit detom na byvanie.

motylik21
13. sep 2022

načo sa trápiť tým, čo bolo a už sa to nevráti? nezmeníš minulosť, môžeš sa už len pozerať na prítomnosť a plánovať budúcnosť.... treba si s manželom spolu sadnúť, dať na papier všetky príjmy rodiny + výdavky.... 2-3 mesiace minimálne si napr. odkladať bločky z nákupov a pozerať, čo na nich sú zbytočnosti, kde sa dalo ušetriť..... vedieť, koľko viete ušetriť mesačne a dávať pozor, aby ste v šetrení tú sumu "nepodliezli"... deti viesť k tomu, aby sa naučili hospodáriť s peniazmi, keď budú staršie, aby si vedeli nájsť brigády a šetriť si na budúcnosť.... u seba to 18+ neovplyvníš, u nich môžeš 😉

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanka.zuzu
13. sep 2022

tak jedlo pre rodičov nie je vyhadzovanie peňazí... teraz ozaj buďte radi za hypo a vlastný byt, lebo keď tu niekedy čítam diskusie tak nechápem ako niekto môže tak hlúpo rozmýšľať 🙈

ďalšia vec, že deťom na bývanie z tejto generácie našetrí málokto, skôr sa zameraj našetriť deťom na dobré školy - lebo táto mini generácia už bude mať VŠ školné ako v US, najskôr budú do 30tky splácať a až potom môžu začať uvažovať o vlastnej hypo.... ja viem, že teraz nepredstaviteľné, ale to bolo kedysi aj pre mojich starých rodičov mať niečo ako hypotéku 😀 a vidiš...

autor
13. sep 2022

Často tu čítam diskusie a minule boli také kde ženy písali že mali našetrené aj deťom na bývanie,aby boli na začiatok zabezpečené.Ze majú ľudia x bytov a áut keby niečo môžu predať a mať peniaze z toho.A my s manželom nemáme nič.K tým školám,aj tá VŠ stojí nemalé peniaze.Tak aj na to musím deťom našetriť,chcem aby mali vzdelanie.

mirko84
13. sep 2022

Na toto su zvykne hovorit “skola zivota” alebo “za chyby sa plati”. Uz spojenie “priatel alkoholik” znie zle ale “prepil aj moju vyplatu” ovela horsie. Preco si s nim bola a preco si mu ju davala?

Teraz s tym uz nic, kedze sa to zmenit neda. A do buducna naucit deti financnej zodpovednosti / hospodareniu aby neopakovali tvoje chyby.

A k povodnej otazke, okrem prvej vyplaty, za ktoru som si kupil par novych veci pre seba som si aspon tretinu setril / investoval. Takze ked bolo treba mal som na auto (ktore sa kupovalo az po 30 ked sa malo narodit prve dieta) aj zaklad na hypo.

kitycat
13. sep 2022

@mirko84 pretoze laska je slepa

autor
13. sep 2022

@mirko84 Nikto nemá na čele napísané že príklad som alkoholik utekaj odo mňa.Nevedela som.Az keď sme začali s priateľom spolu bývať v podnájme došla som na to že pije.A áno láska je slepá,tak som sa nechala využiť.Az po čase som od neho odišla keď som videla že nechce sa zmeniť a prestať piť

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
13. sep 2022

šetriť dokážeš vždy , ide o to, akú sumu....to už ale záleží od príjmu a výdavkov....aj z minima dokážeš ušetriť 5-10eur🙂ale ušetriť z normálnej výplaty na byt je nereálne bez hypotéky...to by si logicky ten byt kúpovala pred dôchodkom....ono ide aj o prority, ľahko sa šetrí niekomu kto má rodinný príjem 3000eur a relatívne nízke výdavky....pri bežných platoch ale skôr ušetríš tým, že si zredukuješ výdavky najčastejšie oblečenie,dovolenka , mobil....

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hederamonstera
13. sep 2022

Ano, tu sa toho popise. Nechapem ako si to mozu ludia dovolit, mat viac ako jednu nehnutelnost (ak teda nepodedili a nekupili pred 5 a viac rokmi- ale to tiez asi s hypo, neviem, nechapem, ci maju dve hypo abo co).
My teda zarabame velmi dobre, ale ziadne byvanie kupovat detom neplanujeme (a ani nemame na to, aj s nadstandartnymi prijmami). Dame im dobre vzdelanie a neboj sa, VS nie je ziadna tragedia, to dieta v tom veku uz moze brigadovat ;)
Budte radi, ze mate byvanie, to by som v tejto dobe nechcela riesit a ani to mladym nezavidim

luccija
13. sep 2022

Nebud smutna kazdy robi chyby aj tak nic nezmenis.Su ludia co mozu setrit, zdedia, dostanu...bud rada, ze nie ste na ubytovni ci podnajme, lebo Vam nedaju hypo.Tiez, keby som vedela co raz bude kupim v mladosti pozemky, byt😆setrit treba co sa da, ale zase nie mat kvoli tomu vycitky, ze nemas dost.Kolko by bolo dost nasetrit detom na vodicsky, VS, byt, auto?

miskakyska
13. sep 2022

..ale prosím Ťa,hlavu hore..možno tie, čo sa tu chvastaju v pravidelných intervaloch , majú toho menej ako ty... písmenká toho znesú...ajajaaaaaaaaj 🙃

autor
13. sep 2022

@mogaa Ja už nemám čo zredukovať.Na dovolenky nechodíme,na seba nekupujem nič.Len deťom.Kupujem v akcii potraviny atď.

autor
13. sep 2022

@luccija Neviem koľko by bolo dosť ušetriť.No teraz už ťažšie sa šetrí keď má človek deti.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
13. sep 2022

@zoro9836 Všetky roboty sú cca rovnako platené v okolí.

brembo
13. sep 2022

pozri sa,k čomu by ti boli našetrené peniaze,ked je inflácia taká,že zo svojich 50 tisíc Sk-čo bol pekný peniaz je dnes prakticky hovno. žila si,ako si mohla,pomohla si rodičom. Nemáš dlhy,exekucie. Peniaze ktoré by si ušetrila by dnes neboli k ničomu,jedine,že by sa ti podarilo našetrit 150 tisíc €-čo v minulosti boli milionári.

simca06022011
13. sep 2022

nema logiku setrit hotovost na "nehnutelnost" a bezne zarabajuci clovek to ani nema sancu nasetrit, tak never vsetkemu co tu citas. My sme mali roky nadstandardne rpijmy (ano aj oproti rozpravkarom tu na MK, s xy nehnutelnostami a neviem cim) a na nehnutelnost sme nesetrili a nenasetrili. DAli sme ich inam. A pri dnesnych cenach, by nam ani to nestacilo :D treba mat uspory pre pripad nudze, ak sa nieco stane. Inak peniaze je lepsie uzit a investovat, do seba, do niecoho co mi prinesie "zisk" neskor. A ak zijes odvyplaty k vyplate, nie je o com, proste nie je z coho a naozaj mozes byt rada, ze nemas dlhy a zijes si dobre 🙂
A cisto prakticky: hypo je najlacnjesi uver, neviem si predstavit, ze by som peniaze, ktore mi vedia zarobit peniaze a vo vyssej hodnote ako urok na hypo, dala do kupy svojej nehnutelnosti na byvanie (no ok, ak by to bola investicna nehnutelnost, ze by sa prenajimala alebo mala predat, inak nie). To by som urobila ak by som bola milionarka ... ze ta cena nehnutelnosti je pre mna zlomok :D

jaroe
13. sep 2022

Ja som šetrila hneď od začiatku pracovného života. Nikdy som nemala potrebu rozflakat všetky zarobené peniaze. Aj keď som nezarabala veľa. Žiť bez rezervy bolo pre mňa neprijateľné aj napr. v 19tich. Ja som mala tento prístup k financiam z rodiny a som za to veľmi vďačná. Pred 30tkou som si mohla zafinancovať svatbu a kúpiť nám veľké rodinné auto.

zmrzlinka2021
13. sep 2022

mila @autorka !

Tvoj problem je - "často tu čítam" !

problém je, že pokial nemáš niekoho za sebou alebo si niečo nezdedila, tak vo vacsine pripadov si ludia tie hypoteky beru a splacaju. Ty si k tomu dala este to, ze si pocas svojho zivota robila velmi vela rozhodnuti a investovala si peniaze do "nespravnych projektov", ale svoju minulost uz nezmenis. Podstatne je poznat svoje chyby / nedostatky a poucit sa z nich 🙂

Kazdopadne setrenie je vyhadzovanie penazi do luftu, treba peniaze investovat na dlhe roky, v pohode aj 20-30 rokov.

Ale bud fakt rada, ze mate vlastny byt, dostali ste hypoteku a vobec nie ste povinni "setrit" detom na vlastne byty. Ak z deti vychovate sikovne osobnosti a zdravie im to dovoli, oni sa o seba krasne postaraju, toho sa neboj.
To je len taky nezmyselny slovensky folklor odrthat si od ust, aby deti o 20 roko mali.

Radsej si doprajte dovolenku, restiku, kozmetiku, vylety..a tvorte si nejaku minimalnu financnu rezervu.

A netrap sa 😉

nekonecna_katastrofa
13. sep 2022

Ale netráp sa, internet toho znesie. Základ je, že si s tým alkoholikom či vyžírkou nezaložila rodinu. Tiež sa niekedy zamýšľam, kde ľudia berú toľké peniaze na x bytov a áut. Ich odpovede sú, že na sebe makajú, ale aj tak ešte majú čas byť v každej druhej diskusii popri práci a biznise, ktorému sa venujú 15h denne 🤷‍♀️ takže never všetkému, čo čítaš. Samozrejme sú aj šikovní ľudia, čo v správnom čase investovali, rozbehli podnikanie, kúpili. To môže byť aj pre teba povzbudením, že treba mať oči otvorené, nebáť sa aj nových vecí, riskovať.
Ale k tomu šetreniu pre deti. My sa máme tak normálne, v niečom šetríme (tiež kupujeme v akciách, bazári, nenakupujem haldy oblečenia a zbytočností, nechodím ani na nechty či ku kaderníčke...), v inom si doprajeme (zážitky pre deti, výlety...). Robíme aj nejakú tú rezervu pre prípad straty zamestnania, ale nešetríme nejak extrémne deťom. Budeme dbať na ich vzdelanie, ale rozhodne nebudeme každý mesiac žgrlošiť, len aby v 18tke dostali kľúče od vlastného bytu. Budeme im pomáhať v takej miere, aby sme nemuseli svoj život prežiť v sebaodriekaní, dáme im krásne detstvo, zážitky, výchovu, vzdelanie a lásku.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mikadooo
13. sep 2022

Netráp sa nad tým. Jasné, mohlo by to byť lepšie, ale kto nerobil capiny v mladosti prosím ťa? Teš sa, že si vyviazla bez horšej ujmy (napríklad chlap alkoholik na krku a tak...). Každý máme niečo, čo ľutujeme, ja osobne ale zastávam názor, že čo bolo bolo a nemienim si tým zaťažovať hlavu v súčastnosti. Odpusť si, poučiť si sa poučila, a choď so vztýčenou hlavou ďalej ❤️. Nikto nie sme dokonalý.

nerko
13. sep 2022

Ked som bola mala, tak sme zili velmi skromne, az chudobne by som povedala. Asi do mojich cca 12-tich kym zacali nasi podnikat. Tato skusenost mi dala velmi vela. Zacala som brigadovat kolo 15-tich, aj pocas celej VS a podarilo sa nam s priatelom kupit byt. Teraz setrime ako vide. Nikdy nebudeme mat peniaze, aby sme detom kupili byvanie. Ani to neni mojim cielom. Zaplatim im skolu, a ak nam vide nieco im prispejeme. Mne rodicia tiez platili VS, na byvanie mi dali 3-4000€. Takze sme si byt viac-menej oddreli s manzelom spolu. Prvotne sa snazim odkladat na dochodok, z toho mam trochu obavu co bude za 25 rokov, pripadne keby som isla skor do dochodku. Nechcem byt detom na krku…
Minulost uz nezmenis, zbytocne sa tym trapis. Zi pritomnostou a mysli na buducnost.

lucinka1988
14. sep 2022

ono vo veľkej miere to závisí od príjmu v zmysle, že keď človek ltt pokryje nutne výdavky, ťažko niečo ušetrí a keď aj, je to suma, z ktorej nemôže vyskakovať..Ja som začala šetriť az keď sa narodili deti, mesačne im ide nemalá suma bokom- nie na účet, tam to stráca hodnotu, šetríme inou formou- za účelom ich budúceho vzdelania..Keďže mame obaja nadštandardne príjmy, hypo chceme do roka vyplatiť a zobrať ďalšiu, ktorá sa vyplatí prenájmom a deti budú mať v dospelosti zabezpečené bývanie..Ja slušne zarábam aj na RD, ale som skôr typ, že si chcem peniaze užiť, deťom dopriať výlety a zážitky, sebe tiež, kwd niečo chcem, proste neriešim, kúpim si a deťom rovnako- ale vždy si nejakú sumu aj odložím..Je pravda, že aj keď mame obaja s mužom nadpriemerné príjmy v BA, nebolo b to na to, aby sme vwdeli vyplatiť hypo a ešte riešiť bývanie pre deti. Manžel ale podniká v oblasti služieb a z toho sa to všetko dá zrealizovať, hovorím tomu- pohnúť sa z miesta a nie len splácať hypo na nehnuteľnosť, v ktorej človek býva- navyše, ani toto nie je v dnešnej dobe samozrejmosť..Pointa- pri vyšších príjmoch sa dá aj šetriť s tým, že človek z toho naozaj niečo vidí, pri ozaj nízkych by som skôr išla cestou, ako príjem navýšiť, istotne nie, ako sa ešte viac obmedziť...Dať sa dá všetko, ale z môjho pohladu je dosť frustrujúce žiť len s tým, že chodiť do roboty, platiť úcty, obmedzovať sa a neísť na dovolenku ani nič navyše si nedopriať..To by asi nemala byť cesta, ale je to na každého uvážení..Tak, ako tu vždy boli ľudia, ktorí nemali, stále je tu x takých, ktorí majú a mat budú, len ta hranica medzi nimi sa čoraz viac zvýrazňuje

hellwant
14. sep 2022

prepac, ale zle si pochopila tú časť setrenie na byvanie. Nik na byt z obycajnych ľudi, ci malych podnikateľov nenašetri- ani neviem, ci to tu niekto tak pisal, to je hluposť. Ľudia setria, aby mali na tych cca 20%, lepšie 30%(kedze sa to zvykne hlavne pri stavbach predraźiť) aby hypo praveže dostali. A nie, ze našetria na dom, či byt.