Ahojte,
Viete mi prosim poradit ohladom manzelovho ročného zúčtovania... konkrétne uplatnenia si NCZD na manzelku...
Od 1.1.2019 – 11.7.2019 som bola na rodičovskej dovolenke /poberaný rodičák/
12.7. – 3.11.2019 som bola samoplatiteľ do ZP (manzel bol na materskej dovolenke, ja som bola doma na rodicovskej dovolenke bez rodicaku)
4.11.- 5.11. 2019 nástup do zamestnania
6.11. - 31.12.2019 evidovaná na ÚP, poberaná podpora
Manzelov zamestnavatel mi tvrdí, ze počas obdobia ked som bola samoplatiteľ nema narok na odpočítatelnu položku... Je to skutočne tak?
Co mam teda uviest do manzelovej žiadosti, aký počet mesiacov som mala splnené podmienky na uplatnenie NCZD???
Dakujem veľmi pekne
@adakis tak veru, pocas doby na rodicaku, v zaestnani a evidencie na UP si moze ziadat na teba odpocitatelnu polozku, pocas doby, kedy si nebola evidovana na UP ani zamestnana a sama si si platila ZP, tak za tuto dobu nie. Kopirujem zo zakona:
(4) Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za
a) manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti, alebo ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) alebo sa považuje za občana so zdravotným postihnutím,63d) alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím
Január až júl ani, august až november nie, december áno. A skúma sa stav samostatne vždy k prvému v mesiaci. Zamestnávateľov prines potvrdenia o poberani rodicaku a potvrdenie o evidencii.
@lentilkaxxx. január až júl áno. (Oprava, vyššie spravilo preklep)
@jana005 ano, ano, presne tak to je, vcera mi to tiež potvrdili na finančnej správe... podmienkou je starostlivosť o dieťa do 3 rokov... Dakujem za scan 🙂
@kvevka @vikusjk @lentilkaxxx
@adakis na cely rok. Riesili sme podobny pripad minuly rok a mam k tomu odpoved z fin.spravy. Manzel na materskej, a manzelka doma, starala sa o dieta do 3rokov, aj ked papierovo prevzal dieta do starostlivosti otec, takze splnila podmienku, manzel si ju moze uplatnit za cely rok.
@slavkadi ahoj, teraz to riešime my, účtovníčka co robila muzovi daňové priznanie mu nechce priznať nezdanitelnu cast na manzelku za tie mesiace, kedy on bol na materskej s dieťaťom a ja doma na rodičovskej dovolenke len bez nároku na rodičovský príspevok. Nevedela by si mi prosím ta
sukromne poslať to, co ti odpisali z finančnej správy?
@viki_lv ahoj, momentalne som doma a mam to v praci, tak mozem poslat az bud.tyzden. uctovnicke povedzte, ze aj tak ak by to bolo chybne, mate potom povinnost podat si na opravu vy danove priznanie, takze jej to moze byt jedno. A ked jej date vyjadrenie z FS, musi dat na cely rok.
@slavkadi v pondelok sa s ňou porozpráva muž. napísala som jej aj čestné vyhlásenie, že som sa v tom a tom období roka starala o dieťa do 3 rokov veku bez nároku na rodičovský príspevok a v tom a tom období roka som sa starala o dieťa do 3 rokov veku s nárokom na rodičovský príspevok. Čestné prehlásenie, že som za celý rok nemala žiaden príjem som už dodala aj potvrdenie z upsvar o rodicaku za dané mesiace. Ak jej toto moje čestné prehlásenie stačiť nebude, tak jej povie, nech si zavolá na finančnú správu a overí si to...