Zdravím, ak mal živnostník v minulom roku 2022 príjem iba 6200eur a jeho manželka poberala rodičovský príspevok, za rok cca príjem 4000eur ma význam žiadať, uplatniť nezdaniteľnu časť základu dane na manželku, alebo nie? Pripadne dá sa žiadať okrem daňového bonusu na jedno dieťa aj niečo iné okrem toho v daňovom priznaní pri takýchto príjmoch? Ďakujem
@marci77 poberala len rodičovský a chvíľu OCR, nemala žiadny iný prijem
@matusontekkk rodicak sa za prijem nepovazuje. Prijem zo socialnej poistovne (napr. OCR) myslim ze ano, ale nie som si ista. Cize tam by sa uplatnit ta nezdanitelna cast mala dat.
@matusontekkk
Nemá. Paušálne výdavky+NČZD na SZČO sú vyššie ako príjmy
@vikusjk a co vlastne znamená, keď si človek uplatní nezdaniteľnú časť na manželku? Ako sa to prejaví finančné? Keďže sa v tomto smere nevyznám veľmi a živnosť mam len niečo cez rok.
@matusontekkk uplatnenim tejto casti sa vam znizi zaklad dane a teda budete platit nizsiu dan. Ak sa v tomto nevyznate, odporucam kontaktovat uctovnicku, ktora vam danove priznanie urobi. Alebo aspon poprosit s bonbonierou nejaku milu tetusku na danovom urade, aby vam s vyplnenim pomohla.
@matusontekkk
ono to funguje tak, ze ak manzelka splni podmienku (ze je v priebehu roku na RD do 3 rokov veku dietata alebo je evidovana na urade prace), tak manzel si moze uplatnit NCZD na manzelku, ale jej vlastny prijem za rok 2022 nesmie byt vyssi ako 4.100eur
ak ma napr. manzelka vlastny prijem za rok 2022 napr. 2.000eur
tak od sumy 4.100 eur sa odpocita 2000eur .....a z rozdielu by manzelovi vratili cca 400eur .....ale vo vasom pripade sa obavam, ze manzelovi to nebudu mat z coho strhnut, kedze jeho prijmy boli iba 6.200eur
co som popisala vyssie tak to funguje v pripade zamestnanca ....ale predpokladam ze pri szco je to podobne
laik
@marci77 Ahoj prosím ťa píšeš, že z rozdielu medzi sumou 4100 a 2000 by vratili manželovi len 400 eur. Vieš mi prosím vysvetliť ako to počítajú? Ja som totižto všade našla len teda tu sumu 4000 - vlastny prijem manzelky, nikde ze ako je vypocitana ta suma co realne pride na ucet. Ďakujem ti.
@sibrez na to,aby niečo vrátili by musel niečo zaplatiť takže nevrátia nič.
Je hranica NCZD na manželku, od toho sa odrata vlastný príjem manželky(mzda,PN,tehotenské,podpora) a z rozdiely sa vypočíta 19% a tie vrátia. Najprv samozrejme ta suma musí byť zaplatená čiže toto je prípad u zamsstnancov.
Pri SZCO máte prijem-60%- odvody - NZCD na daňovníka a ak by vyšiel nejaký základ dane a szco ma manželku ktorá spĺňa podmienka tak si môže odpočítať aj na ňu a tým pádom dan platiť nebude
vlastny prijem manzelky za rok 2022 bol aky? tych 4.000eur?