Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka a daňového bonusu

simoncelka2022
4. okt 2023

Viete mi to vysvetliť čo to vlastne znamená ?? Som do toho jeleň
Začala som pracovat na pracovnú zmluvu od septembra 2023
Na materskú som nastúpila august 2022, poberám rodičovský prispevok a teraz mám v práci vypísať tlačivo .

kat_
4. okt 2023

na nezdanitelnu cast mas narok u jedneho zamestnavatela, ak mas len tohto jedneho, pokojne zaskrtni, budes mat mesacne vyssi cisty prijem... ak by si to nezaskrtla, dostanes to v rocnom zuctovani naraz...
danovy bonus moze poberat jeden rodic, to sa dohodnite doma, k tomu treba dolozit rodny list dietata

simoncelka2022
autor
4. okt 2023

@kat_ ďakujem za info
Tie sumy sa odvíjajú od coho ??? Keď mám napríklad teraz 920 v hrubom

kat_
4. okt 2023

@simoncelka2022 nezdanitelna cast je rovnaka pre vsetkych, cca 70-80 eur v cistom to robi mesacne
danovy bonus je 140 eur mesacne
najdi si cez google mzdovu kalkulacku a porovnaj ked si tieto dve veci zaskrtnes a ked nie, ako ti to vyjde

simca06022011
4. okt 2023

nemusia ta sumy trapit, tlacivo vypis ked sa do toh onevyznas. Mzdarka ti to bude ratat. Nezdanitelna cast je vlastne suma zo mzdy, z ktorej nebudes platit dan. Danovy bonus sa uplatni podla tabuliek/mzda/pocet deti. Vsetko ti to vyrataju na mzdovom. Ty len zafajkaj uplatnit nezdanitelnu cast, vypis uplatnit danovy bonus (udaje dietata/deti) a podpis.
ak mas jedneho zamestnavatela, nemusis nic ine riesit (no jedine ak si manzel uplatnuje DB tak ty nie..len jeden si moze na jedno dieta)
Mzdarky sa opytaj ci jej rodne listy treba, lebo ja ich napr nezbieram.
Na nete najdes aj mzdovu kalkulacku, viac menej presne ti to z brutto mzdy vyrata...