Nezdaniteľná časť základu dane

rina25
16. okt 2023

Dobrý deň prajem
pracujem na polovičný úväzok a som aj SZČO. V práci som nepodpísala aby mi odpočítavali 410,24 nezdaniteľnú položku. Chcela som si to zohľadniť v ročnom zúčtovaní dane v 1/2024 za rok 2023. Nejako som nevenovala pozornosť výplatným páskam, čo je moja vina a až teraz som zistila že mzdárka to robila aj keď som ju o to žiadnym tlačivom nežiadala. Je pravda že by to bolo výhodnejšie pre mňa urobiť pri ročnom zúčtovaní? Ona mi totiž tvrdí že to je jedno kedy si to uplatním, či raz do roka alebo takto mesačne ako to ona urobila. Vraj to nemá vplyv na výšku dane. Ja sa jej snažím oponovať že keď mi z hrubej mzdy ktorá je cca 420 EUR mesačne odvedie odvody môj základ dane je nižší ako mesačná nezdaniteľná položka a že to nie je jedno. Prosím ako to je správne a čo je pre mňa výhodnejšie?

zalka
16. okt 2023

@rina25 ako szčo je pre teba výhodnejšie si neuplatnovať NCZD, nakoľko ak si neuplatníš v zamestnaní, tak dan máš predplatenú a nebudeš mať vysoký nedoplatok.
Tým, že ti uplatnila NCZD, vlastne ty budeš mať nedoplatok na dani ako szčo, s ktorým si nerátala tú dan si si neodkladala.
VO výsledku je to jedno, ale radšej mať mesačne o cca 80e menšiu výplatu ako potom v marci zaplatiť jednorazovo dan.

matullienka
16. okt 2023

Presne ako píše @zalka a mzdárke by som odporučila doštudovať si problematiku, ona ti nemá čo svojvoľne nieco začať uplatňovať, nemôže vedieť či popri práci ešte nemáš iné zamestnanie kde si uplatnujes, ale nadštandardné príjmy zo živnosti čím ti môže celkom zavariť. Nakoľko ti pri DP môže vijst fakt slušný nedoplatok na dani. Ja nechápem čo to majú niektorí za nový trend aj s manželovou mzdarkou som musela robiť poriadky presne pre toto isté

rina25
autor
16. okt 2023

@matullienka a taktiež @zalka ďakujem veľmi pekne za rady.

matullienka
16. okt 2023

@rina25 za málo teraz nech to to v najbližšej výplate už zruší a ja by som ju veru patrične zvozila nech vie do budúcna ako sa veci majú

anos18
16. okt 2023

@rina25 a ešte na okraj: nech ti zamestnávateľ nerobí ročné zúčtovanie dane,ale nech ti vydá potvrdenie o zdaniteľných príjmoch za r. 2023, aby si si príjmy zo zamestnania zdanila v daňovom priznaní spolu s príjmami zo živnosti

1andrea111
16. okt 2023

@rina25 je to jedno, musíš zaplatiť alebo Ti vrátia stále rovnako akurát v inom čase. Takto dostaneš viac k výplate a v daňovom priznaní zase zaplatíš viac. Ale o ukratena nie si.

1andrea111
16. okt 2023

@rina25 ak je Tvoj základ dane nižší ako Tvoja nezdaniteľná časť ten rozdiel sa Ti nestratí ale dorata sa do celoročného základu dane, ktorý bude stále rovnaký pre väčšinu ľudí a celé sa to vysporiada v dp

1andrea111
16. okt 2023

@rina25 do celoročnej nezdaniteľnej časti som chcela napísať, ktorá je takmer pre všetkých rovnaká 4922,82 na rok 2023.

matullienka
16. okt 2023

@anos18 keďže je živnostník zamestnávateľ jej nemôže vykonať rzd ale má povinnosť podať DP

matullienka
16. okt 2023

@1andrea111 áno je taká odpočítateľná položka, len ty nemôžeš vedieť aké ona bude mať príjmy zo živnosti a kľudne sa môže stať, že sa jej bude krátiť.

anos18
17. okt 2023

@matullienka viem,že má povinnosť podať DP. Ale ak by náhodou požiadala o RZD, tak daňové priznanie vie spraviť aj na základe RZD s doplnenou druhou stranou RZD, ale je to zbytočne komplikovanejšie.

1andrea111
17. okt 2023

@matullienka to sa stať môže ale výsledok bude stále rovnaký, ukratena o peniaze nebude. Len môže v daňovom priznaní doplácať peniaze ktoré v podstate jej dávali naviac zo zamestnania. Ak bude má štátu zaplatiť napr. 500 eur na daniach tak ich zaplatí rovnako jedným aj druhým spôsobom.

matullienka
17. okt 2023

@1andrea111 to áno, len to, že keď d tým nepočíta človek tak je to dosť vysoká suma a keby si ľudia plnili povinnosti tak by mali tak by nemusela byť.

rina25
autor
17. okt 2023

@anos18 ďakujem ešte raz za doplňuje informácie všetkým 👍