Dobrý deň prosím som lajk a nerozumiem tomu strácam sa, vie mi to niekto vysvetliť? Ako to je s touto položkou nezdan, časť príjmu.
Teda nastúpila som po ukončené RD do prace na tpp. Pracuje aj manžel a mame 2 deti /3r a 7r/. Daňový bonus myslím poberá manžel ale ako je to s tou nezd. Časťou príjmu. Ja o to žiadam zamestnávateľa ci si uplatňuje a ci nie? Jedna sa mi o to ze keď si pozerám
výpočet kalkulačka mzdy na internete tak výsledná čistá mzda je je dosť rozdielna ak si uplatňuje a neuplatnujem
Prosim poraďte lebo som nečakala tak malú výplatu.
Dakzjem
Doplním, že nezdaniteľnú časť si môže uplatňovať každý daňovník, čiže aj ty aj manžel
Ale ja, keď som na výsluhovom dôchodku a už roky robím normálne v civile, že vraj na to nemám nárok? Mne to vraj robí vo výplate rozdiel asi 60 €.
@patka06 nechcela som ist az tak do detajlov, ale ked uz sme pri tom, tak kazdy urcite nie.
Pokial nepoberate starobny, vysluhovy, predcasny dochodok alebo im podobny dochodok zo zahranicia, tak mate narok na tu nezdanitelnu cast. Poberanie dochodku sa vzdy posudzuje k 1.1. daneho roka.
Teda poberám výsluhový dôchodok a zároveň mám aj výplatu.
No a mame to tu, prosim ludia, ked uz nieco napisete, tak to napiste tak, aby ste nemiatli ostatnych. @patka06
@elenajezova nie, ako poberatel vysluhoveho dochodku na nezdanitelnu cast narok nemas. Jedine v pripade, ze by tvoj vysluhovy dochodok bol nizsi ako nezdanitelna cast, tak v rocnom zuctovani alebo v danovom priznani si mozes uplatnit rozdiel medzi nezdanitelnou castou a uhrnom vysluhoveho dochodku.
@katarinaba áno, jasné
Z príspevku som mala pocit, že autorka sa pýta, či si môžu uplatniť obaja, preto som to tak napísala.
Myslím, že autorka nepatrí do skupiny, že by si nemohla uplatniť NČZD, preto som nešla do detailov
Ospravedlňujem sa ak moja info niekoho zmiatla
@patka06 ja chapem, ze si to adresovala autorke, len to nestnastne slovo "vsetci" a uplne to zmeni pravdivost. Vidis sama, ze sa toho potom pani chytila. Ale ved nic sa nedeje, doplnili sme a snad uz je to v poriadku 🙂
Presne toto je dovod, preco sa danove veci maju riesit striktne individualne, osobne. Lebo tych premennych je tam tak vela, ze sam uctovnik / danovnik ma co robit aby na nieco nezabudol.
@katarinaba presne a treba este doplnit, ze ak ma pracovnik viac pracovnych pomerov sucasne , napr. hlavny a vedlajsi prac pomer. , moze si nezd. ciatsku uplatnit iba v jednom.
Treba si o to poziadat a vyplnit na mzdovej uctarni prislusne tlacivo.
Sorry za gramaticke okienko, ale za posledne dva dni som sa tu s tymto stretla niekolkokrat.
Lajk - od slova like, citaj lajk = paci sa, pouziva sa napr. ak dam paci sa mi to na fb, dam palec hore, tzv. lajk
Laik = neodbornik, amater, niekto, kto sa v danej oblasti neorientuje, co by mal byt aj tento pripad.
@katarinaba čiže ak som tomu správne porozumel, ak si na tom tlačive označím ze si neuplatňuje nárok na nezd. Čast príjmu vtedy mam z výplaty stiahnutiu vyššiu sumu co mi urobí menšiu výplatu ale v ročnom zúčtovaní by mi to malo byt vrátené? Ak si tam označí ze si uplatňuje tak mi to síce urobí väčšiu výplatu na mesiac ale v ročnom zúčtovaní budem mat 0?
Pretoze ja pred materskou som neoznacovala na tom tlačive neuplat. Nezd. Časť príjmu a nikdy som preplatok nemala iba vtedy ak som dlhšie bola naPN.
Prepáčte možno pre niekoho je to banálne a úškrna sa ale z toho malo co zarobím mi každé euro príde ako pomoc. Vo výplate mi zaskrnutie tohto políčka urobí rozdiel cca 70€ v cistom
A ešte jedna vec písali ste ze to môžu žiadať obaja manželia súčasne čiže jeden na druhého?
@jarkagrm v tlacive sa zaskrtuje uplatnovanie - ked date krizik, uplatnia vam to, bude vyssia vyplata. Ak nechate policko prazdne, neuplatnia, bude nizsia vyplata.
Ano, ak si neuplatnite alebo neuplatnite cast (napr. z dovodu PN, OCR, alebo nebudete nejake obdobie mat prijem), v rocnom zuctovani sa uplatni cela rocna cast, max. do vysky zdanitelneho prijmu. Podla toho Vam moze vzniknut preplatok alebo budete na nule. Plus minus par centov.
Nezdanitelnu cast si uplatnuje kazdy danovnik na seba. Ak nepobera uz spomenute dochodky, tak ma na nu narok vzdy. Bez rozdielu ci si uplatnuje manzel, dedo, sestra. Kazdy ma narok na tu svoju cast.
Potom si moze este manzel uplatnit nezdanitelnu cast na manzelku, resp. cast tej sumy ak sa splnia podmienky - napr. sa starala o dieta do 3, resp. 6 rokov. Tiez je mozne to uplatnit opacne - manzelka na manzela. Je tam viac situacii, kedy to je mozne, su tam rozne podmienky, vypocty - je to na dlho, nejdem to dopodrobna rozpisovat. Ked budete robit ziadost o rocne zuctovanie, poziadajte mzdarku aby Vam povedala o tych castiach viac. Kedze ste boli na RD, tak je velka pravdepodobnost, ze na nieco narok mat manzel bude.
Pripadne mi napiste vo februari (do 15teho sa podava ziadost, tak pred tym).
A nie je dovod sa ospravedlnovat - ked raz narok mate, tak aj kazde euro si treba vypytat - su to vase peniaze a nenate ich zadarmo, odpracujete si ich.
@katarinaba dobrý deň ďakujem krásne za ponuku, určite sa ozvem, ešte sa teda spýtam, ze pre mňa ako zamestnanca je určite výhodné si zaskrknut uplatňuje nezdan, časť príjmu ale v ročnom zúčtovani mi co moze vzniknúť /pracujem normálne, nechodím na PN, ocr neriešim mam možnosť práce z domu.. /
A ešte otázka ten papier sa podpisuje na celý rok dopredu, nedá sa to zmeniť v priebehu roka?
Ak sa nedá platí to do konca roka 2022 alebo až..? Dakujem
@jarkagrm papier sa vypisuje pri nastupe do zamestnania. Plati neobmedzene, kym stat nevyda nove tlacivo. Potom sa vypisuje nove. Vsetky zmeny sa potom riesia zaznamom do toho tlaciva, priamo v nom. Pripadne kratkou adresnou ziadostou, pokial nie je mozne osobne vypisat, napr. zamtel ma agendu v KE ale vyvpracujete v BA.
Za beznych okolnosti - ak mate odpracovany cely rok, s dostatocne vysokym prijmom na uplatnenie celych mesacnych nczd, tak v rocnom zuctovani vyjde nula, prip. centove rozdiely.
Ak ste nemali prijem cely rok, alebo ste mali dlhodobejsiu PN, nedostatocny prijem na uplatnenie celej casti, tak to neuplatnene si douplatnite v rocnom zuctovani a vznikne preplatok.
Nedoplatky mozu vzniknut pri vysokych prijmoch, alebo pri nejakej chybe - napr. pocas subehu zamesnani, alebo pri zmene zamestnania pocas mesiaca - kedy by vam dvaja zamtelia uplatnili nczd v jednom mesiaci.Ale k tomu by malo prist len chybou z Vasej strany - ze by ste podpisali vyhlasenie u oboch (pri subehu) alebo by ste novemu zamtelovi nedali pokyn, od kedy ma zacat nczd uplatnovat.
@katarinaba mam iba jedného zamestnávateľa a neplánujem mat 2 práce v tej práci sa moc ne zarába ale mam kvôli deťom dobrý pracovný čas a zkratenu prác. Dobu co mi pri malých deťoch vyhovuje
Takže mne sa oplatí zaskrknut uplatnenie zdan. Príjmu však?
@jarkagrm jasne, kazdemu kto ma narok.
Ak by si vsak tych cca 72,50 eur mesacne nejak moc nepotrebovala, mozes si ju neuplatnovat a v rocnom zuctovani budes mat nasetrene, aj taka moznost je. To by mohlo byt kludne 870 eur (za predpokladu, ze by bolo zrazenej dane za rok minimalne tolko).
@katarinaba a prosím každému sa to oplatí uplatňovať? Či je tam nejaká hranica príjmu kedy nie..vobec sa v tom nevyznám...od januára nastupujem do práce, tak neviem čo si vybrať...dakujem
@evar16 kazdemu, kto ma na nu natok sa to oplati. Je predsa rozdiel platit dan 5€ alebo 50€, nie?
NCZD sa zacina znizovat pri rocnom prijme 20.235€ az do nuly - zial vysokoprijmovi ludia mozu byt o nu ukrateni.
Nezdanitelna cast zakladu dane je zakonom urcena vyska prijmu, ktora nepodlieha dani. Cize sa z tej sumy neplati dan. Zamestnanec si ju moze uplatnovat mesacne vo vyske jednej dvanastiny.
Priklad (velmi vseobecny) - mas hrubu mzdu 500 EUR, od toho odratas poistne do SP a ZP a zostane ti 400 EUR. Tento prijem sa ti bud zdani - t. j. 19% 76 EUR ti zrazia ako dan (ak si tu nezdanitelnu cast neuplatnis), alebo od toho prijmu odpocitaju tu cast 400 EUR - 350 EUR a rozdiel 50 EUR ti zdania - co je 9,50 EUR.
Ak si ju neuplatnujes mesacne, v rocnom zuctovani alebo danovom priznani si ju potom uplatnis celu naraz, co moze sposobit, ze budes mat preplatok na dani.
O uplatnovanie tejto casti sa ziada vo vyhlaseni, ktore sa podpisuje pri nastupe do zamestnania (ale len u jedneho zamestnavatela - ak by si ich mala viac sucasne). Ak si uz v pracovnom pomere, tak to mas pravdepodobne podpisane a budu pokracovat vo vypocte mzdy podla toho. Ak si nastupila do noveho zamestnania, tak ti to vyhlasenie daju podpisat, tam si zaskrtnes okienko, ze si to uplatnujes.