Možno zvláštny problém, ale vôbec si neviem do budgetu zmestiť nejaké nákupy pre seba/pre radosť. Plat mám v čistom okolo 1400, na bývanie a stravu ide cca 600. Problém je v tom, že sa snažím čo najviac ušetriť (na vlastné bývanie) a neviem kde nastaviť tu hranicu že ok, toto sú už peniaze na moje míňanie, ktoré nebudem posielať na sporiaci. Zároveň keď aj niečo začnem kupovať, skôr je to impulzívne a potom si poviem že mi to možno ani nebolo treba...
problem je, ze pri vacsine platov by clovek potreboval tak 5 zivotov, aby nasetril na vlastne byvanie :(
Daj si fixnu mesacnu sumu, ktoru chces usetrit a zistis kolko mozes na seba minut, idealne je setrit co najviac 🙂
Odporúčam rozdeliť voľné peniaze na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé. Podľa toho si vieš nastaviť konkrétny účet , zmluvu a ten zvyšok vieš minút na seba . Koľko si dokážeš odložiť ?
Ja si vždy rozpocitam co ide na účty, potom na bezne veci strava,kozmetika...a potom nejakú fixnu časť co chcem odložiť. Zo zvyšku míňam. Sú mesiace , keď nepotrebujem nič tak odložím všetko čo mi ostalo a sú mesiace, keď sa mi zbehne naraz kaderníčka, výlety, darčeky tak neodlozim navyše nič.
Ušetriť na bývanie je podľa mňa nereálne,ešte z takého platu. Naspor co najviac na takú časť, aby ti dali na zvyšok hypo.
Šetriť na bývanie akože v zmysle na základ hypotéky. Odložiť sa snažím okolo tých 600, z toho ostáva dajme tomu 200 na nejake moje výdavky. Ale neviem si zadelit na čo to kedy minúť, aby som sa necítila že kupujem veci ktoré mi netreba, alebo že by mi to bolo ľúto minút
ja nechápem,prečo chceš míňať peniaze nasilu.
Nemám vyhradenú sumu, lebo niektoré mesiace je proste toho viac - vecí čo treba, aj zážitkov - a niektoré sú "kľudnejšie"... čo potrebujem, to proste kúpim, nešetrím hlavne na kozmetike, ktorá mi sedí... a čo nepotrebujem, ale chcem sa snažím nekupovať impulzívne, veľa vecí kupujem online, takže to nahádžem do košíka, nechám to tam pár dní, potom sa k tomu vrátim, zistím, že polka vecí sa mi už až tak nepáči alebo je fakt zbytočná, tak ich vyhádžem - tak možno taký malý tip 😅