Manžel prišiel v priebehu 2 mesiacov o 2 práce kde pracoval vyše 10 rokov...mame 2 malinke deti, obrovskú hypotéku, keďže dorabame dom, žiadne úspory keďže každá koruna ide do domu, ja na rodicaku..manžel mal pohyblivu prac.dobu cize mohol vozit dcéru do a zo skoly , ja neschopná budem musiet začať šoférovať co je môj najväčší strach ktorý som doteraz nedokázala prekonať..dom nemôžme predať keďže nemáme peniaze ani na dokončenie a kolaudáciu,bývame krátko..neviem ani dýchať..pomoc nemáme od rodiny žiadnu..urobili sme veľa chyb za ktoré teraz budeme platiť,zvykli sme si ze sa mame dobre a s týmto nikdy nepočítali..manžel je zničený,ja úplne na dne..mam chut odísť navždy,ale to nemôžem deťom urobiť...kľudne si do mňa kopnite,ze tak vám treba keď ste si mysleli ze život vás nezrazi na kolená a nepripravili sa na to..len som sa potrebovala vykecat..
Hovorí sa, že žiadna kaša sa neje taká horúca ako sa uvarí. Skúste zájsť do banky, odklad splátok skúsiť vybaviť a manžel okamžite aktívne hľadať novú, dobre platenú prácu. Ty taktiež môžeš skúsiť ísť skôr do práce ako po 3 rokoch. Prečo sa okamžite vzdávať? Ak robíte chyby, ktoré vám tento stav privodili, treba sa z nich poučiť a život ide ďalej. O tie práce prišiel vlastnou vinou muž? Rodina nie je od toho, aby vám platila hypo, alebo vodila deti do škôlky. Nie si sama, čo to takto má a je to v poriadku . Možno nejaká kamoška by odviezla aj to vaše cestou, alebo osloviť skúsiť niekoho v susedstve, čo tiež deti vozí..toto je dočasný problém, deti už budú iba samostatnejše o pár rokov..
Tak si nájde novú prácu
Hypoteka sa da poriesit s bankou.
Nejdem do teba kopat, ale trochu sa vzchop zena. Obe deti take malinke asi nie su, kedze dcera chodi do skoly. Ver mi ze len slovenske zeny su zvyknute sediet na RD 3+ roky, inde v Europe 3-6 mesiacov a potom sup spat do roboty. Aj kvoli tomu, aby zena nevypadla z pracovneho rytmu. Mozes to urobit aj ty. Chceli ste velky dom s prerabkou, tak pre to musite aj nieco urobit. Ak sa smiem spytat - preco manzel dostal v oboch pracach vypoved?
S bankou mozes riesit odklad, poistenie hypo ma aj poistku v pripade nezamestnanosti - pokial ste na nej nesetrili a uzavreli ju tak. Skolacka nie je malinka a pre druhe dieta urcite jasle najdes … ked uz budes sediet v aute tak je jedno ci 1-2 pasazieri a ty do roboty. Vzdat sa je to najlahsie … kym su tvoje problemy iba peniaze … odvyknes si, ze sa mas dobre a prisposobite sa. Ked muz 10 r pracoval tak ma narok na podporu a pracu si znova najde
Všetko je riesitelne , len to teraz nevidíš....nech požiada o podporu....kým si nájde pracu
Keby si napisala, ze chlap prisiel o ruky aj nohy alebo ostal na voziku, tak ta aj polutujem, ale toto???? Uvazovat o samovrazde? Tebe dobre vyhrava. Nikto vam nepomoze, obaja pojdete do prace a vyriesene. Tvoj muz vezme cokolvek aj horsie platene. A ty tiez nebudes doma.
Presne ako ti pisu zeny predo mnou. Hlavu hore! Ste zdravi, takze vyhrnut rukavy, setrit, kde to ide, a obajs do prace. Pokial ma muz narok na podporu, co asi na, ma polrok na to, aby sa spamatal. Dieta do jasliciek, myslim, ze stat aj nieco na ne prispieva, neviem, nikdy som to neriesila a ty do prace. Vies, kolko zien nastupilo po 6 mesiacoch do prace? A vsetci prezili. An matky, aj deti....
Rodicak ostava, aj ked nastupis do prace, idealne najst jasle/skolku nedaleho dcerkinej skoly, rano vylozis/vylozite a hura do prace. Viem, ze obraciate teraz kazde euro, do buducnosti radim nasetrit rezervu 1-2-3 mesiace, aby nebol takyto stres, ze muz bez prace, alebo pokazi sa pracka... Neviem, ako rychlo si muz dokaze pracu najst, urcite radsej preventivne zajst sa informovat do banky, ako s hypo.
Ale prosim ta, nepanikar, nerucaj sa. My sme boli v podobnej situacii. Manzel sice o pracu neprisiel, ale zacali ho trapit zdravotne problemy. Mal fyzicky narocnu pracu a nedaval to uz. My doma 3 deti (prvacka, 4 rocny a 8 mesacny) a vysokanska hypoteka. Sice nejake uspory boli, ale tie by do polroka boli fuc, nakoniec sme na nich ani nesiahli. Manzel isiel na PN na par mesiacov a ja do prace. Po PN siel manzel na matersku. Tak sa toto obdobie natiahlo na 1,5 roka, kedy ja som makala v praci a manzel sa dal trosku dokopy plus bol s malym. Pocas tohto obdobia mal dost casu najst si vyhovujucu pracu a tak aj bolo. Maly siel so jasli, manzel do prace. Nehovorim, bolo to narocne obdobie, museli sme sa uskromnit, ale dali sme to. Hlavu hore, hladajte sposoby, ako sa to da, nie dovody sa vzdavat.
2. Veď si nájde druhú prácu, či? Alebo odchod do zahraničia na čas.
3. Vymeňte sa a choď do práce ty, kým si on niečo nájde.
Ja iba nechápem, prečo bolo nutné sa odsťahovať na dedinu, z ktorej treba rozvážať deti (autobusy chodia asi raz deň?) a ty bez vodičáku 🤔 Ako budeš chodiť do roboty? A taxikára budete robiť deťim až do dospelosti?
Toto vôbec nie je neriešiteľná situácia, ste 2 zdraví, máte všelijaké možnosti.
Možno si muž nájde ešte lepšiu prácu… a teba to nakopne k tomu šoférovaniu, asi si potrebovala impulz a zmeni ti to život k lepšiemu
Mam pre Teba dobru spravu😉.To,ze niekto pride o pracu sa deje,kazdy den.A ako uz niekto predo mnou napisal,manzel si najde urcite lepsiu.Bol som v podobnej situacii...Prisiel som o podstatnu cast prijmu,len dom,uz bol dokonceny.Dal som vypoved a v priebehu dvoch tyzdnov,som zacinal zase od nuly 1000km od domu.Je to len o vnutornom nadstaveni.
Neriesitelna situacia, je diagnoza rakoviny s dlzkou zivota 3.mesiace,ale nie to,ze manzel prisiel o pracu🙈.
Ale no tak,všetko sa dá riešiť,porozprávajte sa,spojte a nájde sa riešenie...život je už raz taký...raz si hore raz dole...kým nejde o život, cesta sa nájde...všetko dobré prajem
Ale prosim ta, zvladnete to. Manzel si najde inu pracu, dovtedy podpora. A mozes ist aj ty pracovat, on na rodicaku alebo dieta do jasiel. Vzdy moze byt aj horsie, hlavne ze ste zdravi 🍀
dom sa dá predať v akomkoľvek stave, aj hrubá stavba, takže obývaný neskolaudovany je to najmenej, no len ako píšeš vy nechcete 😉 zvykli ste si na určitý štandard na ktorý teraz nemáte 😜 no nič, šup obaja do roboty...
hlavu hore 😊 neumierate, ste zdravi...jedine co sa stane nebudes doma na rodicaku ako vacsina z nas, ktora do prace ist musela z roznych dovodov 😊 ty chod do prace, manzel nech si najde pracu a bude chodit len do jednej prace..ty najdi mamicku co bude vyberat deti zo skoly a jasli ak stihat nebudete....a soferovanie - neboj nic kolko zien tu bolo ja neviem ja sa bojim ja sa nenaucim - teraz musis pre svoju rodinu, budes super soferka!
Musíš sa s tým vyrovnať. Niesi jediná ani posledná ktorým sa peniazky rozkotulali, majú na krku hypo a k tomu malé deti co stále niečo potrebujú. Len tak pomimo my sa tiež akosi už rok a pol krutime a stále niečo. Tiež som bola zvyknutá od detstva ze sa mam dobre a prišli blbé časy a akurát v tomto období samé výdavky na vyše co nepockaju a to rozprávam o stovkách eur 😒 čiže dáko ani neviem ako liepam z mesiaca na mesiac a valím balvan pred sebou. Ale netreba sa vzdávať dobre bolo tak raz to zasa musí prísť. Viem ze je to klišé ale kým mate obaja zdravie dáte to ale ak sa psychicky a následne fyzicky zosypete tak bude horšie.... čiže za mňa kľud preddychat a rozmyslieť ako ďalej. Nieste jediný v problémoch väčšina ľudí ľudí hypo na hlave a deťmi takéto obdobie mala.
Manžel aj dve práce , a bez auta sa dá existovať, a utiahnuť opasky na minimum ... to je kapitalizmus... na oko všetko fajn a na krku dlh na samovraždu
Hlavu hore . My sme boli v podobnej situacii, dovolím si tvrdiť že možno aj v horšej. Lebo do toho všetkého zistili onkologické ochorenie mojej malej, liečba bola dlhodobá a finančné náročná. Občas som nemala ani na suché rožky.
Už ste mali dávno byť v banke riešiť vzniknutú situáciu.
@daniela2202 Autorka a jej manzel vyzmykali maximum penazi, ktore vedeli dostat na dom v ocakavani, ze on bude mat navzdy 2 prace a ona bude x rokov doma s detmi. Absolutne sa nezabezpecili pre pripad, ze by nieco nemuselo ist podla planu. Autorka nesla do prace ani ked im vypadol prvy zdroj prijmu a predpokladam, ze ako 80% prispievateliek v podobnych temach ma niekolkorocnu medzeru v pracovnom zivote, lebo ved RD, co dost stazuje hladanie zamestnania. Navyse su zrejme dalej od mesta a ona sa boji soferovat. Zili si nad pomery bez zabezpeky a teraz su z toho na samovrazdu, uplne bezdovodne, lebo zrejme ani nevedia, ze tato situacia ma milion vychodisk. Toto nema s kapitalizmom nic spolocne.
Tak netreba sa vyflusať z peňazí pri kúpe domu či jeho rekonštrukcii. Vieš, ono sa to robí ináč. Najprv sa kupuje niečo menšie na čo rodina ma financie a až potom sa ide do väčšieho a lepšieho, keď už je rodina zabezpečená. Neviem si predstaviť mať dom neprerobený, prachy na účte žiadne a ešte okrem toho muž dve roboty, ktoré sú mu na dve veci, no neprikryli ste sa s perinou na akú ste mali a tu je výsledok. Keď nemá prácu, tak sa vráť ty do prace a on nech poberá podporu, a ty plat + rodicak
@stanielka17 ja to tiež nechápem. Obrovská hypotéka a žiadna rezerva🤦♀️
Autorka,ber to pozitívne.
1.Treba rozanalyzovat prečo prišiel manžel o prácu.Vlastnou vinou? Prepúšťanie? Malo práce?
Ak to bola jeho vina,tak sa treba zamyslieť a ujasniť si priority.Ak nie,tak možno nájde lepšiu prácu.
2.Naucis sa šoférovať,čo je len výhoda do života.Si budeš nadávať,že si doteraz nesoferovala
3.Treba prekopať priority,vyliezť zo svojej komfortnej zony a ísť pracovať tiež.
@sasa1310 Slovensko ma ako narod dlhodobo problemy s financnou gramotnostou, co vyuzivaju banky a nebankovky, ktore poziciavaju ludom casto viac, nez si mozu dovolit. Potom zarabaju na roznych poplatkoch za oneskorene platby, idealne ked maju ludia hypo na 40 rokov. Nebankovky maju dohody s exekutormi o lacnom odpredaji zabaveneho majetku, a tak dalej. Kazdy den tema na MK.
Ja teda nepatrim k zenam ktore vravia : nejak bolo nejak bude, ale ty priserne prehanas.
Mohla by si vediet ze ludia o pracu prichadzaju denne a tvoj muz si dokonca vie najst novu 🙄. A budete tam kde ste teraz .
Ak ste zdravy, tak zavidim ja Tebe .
To je najviac
Pokiaľ ste zdraví, máte všetko 😉 nebola to snáď jediná práca na svete, manžel bude mať podporu, bude hľadať novú prácu. Šoférovania zvládneš, pretože musíš. Zistiť si akú poistku na hypo máte, býva i na stratu zamestnania . Ak sú splátky vysoké, zistiť v banke aké máte možnosti.
No tak si muž nájde novú prácu, a má predsa aj nárok na podporu. Takže hlavu hore...zvládnete to,hlavne manžela podporuj ;)