Neustále zdražovanie a odložené nákupy

paulinam99
3. feb 2023

Denno - denne v médiách prebehne nejaká správa, kde sa čo zdražuje, čo v ľuďoch vyvoláva reakciu v podobe strachu a väčšieho rozmýšľania, ČO a KEDY kúpiť.

Máte aj Vy ten pocit, že si chcete niečo kúpiť, ale ROZUM Vám hovorí, že teraz ešte nie, počkaj ešte, zoder starú vec a novú ešte nekupuj a podobne ?

Ktoré veci ste si chceli kúpiť, ale ste to proste odložili, aby ste si nechali peniaze na niečo dôležitejšie ? A dokedy ste ochotné ešte čakať, pokiaľ rezignujete a poviete si: Žijeme len raz, urobím si radosť teraz ... a pod. ?

(príklady: nové auto, chladnička, TV, kotol, okná, topánky, lyže, pomôcky pre deti do školy atď.)

anjelicek26
3. feb 2023

Och tazka otazka, skor by som sa zamerala na to, zdvihnut prijmy rodiny... ak si na rodicaku zvazit ist skorej do prace, ak obaja pracujete a nestaci - zmenit pracu - ak to nejde, tak brigadu cez vikend, nie kazdy vikend, ale raz za cas na vylepsenie rozpoctu.

Co sa tyka takychto uvah, tak ich nemam...ked potrebujeme nove auto - bude nove auto, len sa musi zmestit do rozpoctu. Ale kupit-nekupit nieco, co potrebujem, to nejako neodkladam... lyze sa daju pozicat, topanky su naopak - nutnost... veci do skoly su nutnost, kotol - nutnost, ked ma povodny brutal spotrebu a stale mi to reze do rozpoctu vysoke polozky... telka ano, ta by mala cas, to by som neriesila, prakticky ju nepotrebujeme (ale to ma kazdy inak no)...

Rozum mi teda hovori, zarob viac, aby si pokryla vsetky vydavky a bola v komfortnej zone (usetrit 10-20% prijmu bokom).

salamistka
3. feb 2023

Keď si zoberieš, väčšinou majú doma ľudia kopec zbytočných vecí, ktoré ani nepotrebujú, všimni si, že v domácnostiach majú nepotrebné haraburdy, ktoré možno boli vtedy "dôležité", ale časom človek zistil, že to bol zbytočný výdaj, o ekologickom dopade ani nehovorím...začala by som tým, že zásadne nemám rada kupovanie nových vecí, keď mám doma "staré", ale dobre to funguje a nie je to pokazené, prípadne opravím ak je taká možnosť...takže za mňa aj keď máme nato, kúpiť si nové auto, tak to nikdy neurobím, lebo aj ojazdené slúži rovnako svojmu cieľu...treba zvážiť, čo je naozaj dôležité, pre mňa osobne je dôležité hlavne aby sme sa dobre stravovali, ostatné naozaj riešim len keď je to nutné

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jana_eyre_2
3. feb 2023

Ja som nejako tieto správy nezachytila.. zdražovanie vnímam len vďaka nákupom, ale mediálne správy má nejako nestresuju..

No a veci si kupujem len vtedy keď potrebujem, čiže budeme musieť kupovať nové auto, lebo potrebujeme dve a naše druhé záložné už melie z posledného.. takže keď sa rozhybeme, tak kúpime..

mikadooo
3. feb 2023

@paulinam99 kupujeme len keď potrebujeme - konkrétne oblečenie, chladničky, nábytok, autá, atď. V momente keď niečo potrebujeme, neriešime cenu. Kupujeme danú vec totiž na dlhšie obdobie, čiže cena je relatívne irelevantná (ani potom nesledujem, koľko som mohla ušetriť, keby som počkala, napríklad mesiac bez chladničky či práčky 😁). Takisto keď je deťom oblečenie malé, nebudem čakať na lepšie ceny a v škole budú vyzerať ako Čenkovej deti 🤭.

stanulienkat
3. feb 2023

Nie, nemam ten pocit. Chladnicku a pod kupujem raz za x rokov. Spotrebice nikdy neboli take lacne ako posledne roky. Za sociku sa muselo setrit na pracku, chladnicku..niekolko rokov. Ludia tiez nepotrebuju 10 parov zimnych topanok. Pozri si tu zopar stranok o nakupovani. Ludia cakaju na akcie, aby si mohli kuput dvadsiatu tretiu zbytocnost. Nie potrebnu vec, ale zbytocnost. Obchody praskaju vo svikoch, tinedzeri maju najnovsie telefony, ludia chodia v predrazenych znackovych handrach. Samozrejme, ze nie vsetci.

ariannazara
3. feb 2023

Staviame dom, tie ceny sa mi uz ani nezdaju vysoke 🤣 mne ked napisal ze 3200 eur za vonkajsie zaluzie prislo mi to len tolko? Pri tých ostatnych cenach. Ale na potravinach citim zvysenie nic dokopy nekupim a 50 eur v.... Aj pri liekoch vidim brutálne zvysenie.

letfenixa
3. feb 2023

@stanulienkat závidím, mne sa od roku 2020 pokazili už 3 práčky, 1 chladnička a 1 umyvacka. Otras.

apolka77
3. feb 2023

Tak je veľký rozdiel ako si dala príklad že pomôcky deťom do školy či potom práčka alebo ešte drahšie ako kotol či auto ..posledné dve menované to nekúpis do 500 tam sa investícia počíta v tisicoch a to je sakra rozdiel...
No a najdôležitejšie sú príjmy...ak má niekto na celý mesiac 1000 a je sám a druhý s 2 deťmi bude mať asi iné zmýšľanie a pocity že musí šetriť ako niekto kto ma príjem od 2500 v čistom...
Ja sa napr .vzdy snažím ako položky práčka, chladnička, vysávač kúpiť lacnejšie ale zas aby bola aj kvalita...čítam recenzie atď...robila som to aj pred koronou...čo sa ale zmenilo že nejak pred 2019 som nesledovala ceny potravín čo bolo treba som kúpila teraz už si všímam lebo ceny sú fakt brutálne sa cítim ako keď som bola v roku 2000 v Kodani a cumela koľko tam stojí chlieb či káva teraz mám podobne pocity i nás že wtf 🙈 sa zbláznili za vajcia 3,50 a vyššie?

kvetinka75
3. feb 2023

čo potrebujem kúpim. Ja kupujem veci až vtedy, keď sa staré pokazia. Ak sa pokazí pračka, kúpim. Na čo to budem odkladať? V rukách prať určite nebudem. Chladnička, vysávač detto. Jedine umývačku zatiaľ odkladám ale nie kvôli peniazom.

apolka77
3. feb 2023

@letfenixa a aké značky sú spotrebičov ak sa smiem spýtať?

simca06022011
3. feb 2023

Co potrebujeme kúpime. Ono zase znižovanie spotreby nie je riešenie ani z ekonomického hľadiska úplne super pre situáciu. Nekupujem somariny. Aktuálne urcite nebudem kupovať auto, ale ak.ki treba opraviť doma niečo kúpim to. Pomôcky do školy to ani nie je otázka.
Ja na com roky šetrím je oblečenie, lebo strašne kopy skr mali, pred 7r sme s sťahovali a za kombi iba oblečenia pre 2 dospelých, otras a ešte par vriec v dodávke... fakt to končí v koši vynosene a potom kupujem. Šetrím aj tak, se nevyhadzujeme jedlo, čiže kontrolujem spotreby atď. Spotrebiče sa pokazia =dám opraviť.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
3. feb 2023

@letfenixa moje nervy, to co za spotrebiče? Tomu sa fakt povie smola, moja mama ma takuto s prackou, ona hadam.kazdu rok kupuje ale to my doma vieme co je vo veci :D Ja mam na firme ešte aj moju starú pracku, asi tak 15 ročnú:D a doma asi 9rocnu aj susicku, 2x tu bol opravár... uimyvacka bývalá tiež slúži, tuto "novu" 7r mi opravili keď som ju "zapenila" :D inak co sa mi pokazilo bol max tycový mixér a kávovar ( aj ten po 10r, a servis v SR nemá, čiže opraví sa inde ale už som si kúpila novy)

lauriik
3. feb 2023

Ja nesledujem media tak neviem, ze nemam kupovat.
Ale kupujeme veci ked sa pokazia alebo deti vyrastu. Necakam na nic. Napriklad sme si teraz kupili gauc lebo ten stary sa doslova rozpadol. Inak ozaj zbytocnosti nekupujem, peniaze odkladam a ked sa treba cosi vacsie kupit tam mam rezervu a kupim 😉

jesenzima
3. feb 2023

Keď sa nám pokazí práčka,chladnička atď, kúpime novú z uspor,ktoré sú na to urcene.. tak isto sme kúpili aj auto..
U nás sme zvyknutí kupovať iba to, čo treba. A ver, či never, ľudia kupujú veľmi veľa veci, ktoré netreba 🙂

stanulienkat
3. feb 2023

@letfenixa teda neviem, co za znacku kupujes, ale to som ani nepocula. Ja kupujem Bosch a mam ju uz 14 rokov a vyzera ako nova. Umyvacku sme menili po 10 rokoch-uz to som bola vytocena ako malo vydrzala. Zrejme kupujes lacne a nekvalitne spotrebice.

kvetinka75
3. feb 2023

@letfenixa hm, to asi akú značku kupovala? Mne každá pračka vydržala 9-10 rokov, chladnička detto.
A to periem stále, samostatný mrazák mám tiež už ale 5ty rok. A fičí bez problémov.

paulinam99
autor
3. feb 2023

OK, možno boli uvedené veci, ktoré netreba tak často obmeniť.
Tak skúsim iný príklad spotrebného tovaru:

Dieťaťu ste kúpili do prvej triedy novú školskú tašku.
Ak by ste sa dnes museli rozhodovať nad kúpou ďalšej školskej tašky/batohu pre dieťa povedzme v hodnote 50-100 €, dokedy by ste kúpu odkladali ?
- odkladali by ste nákup až do 2,3,4,5,6,7,8,9 triedy ?
- čakali by ste, kým sa taška zoderie/pokazí/prestane byť módna ?

Alebo ako by ste sa rozhodovali ?, keďže produkt zväčša "prežije" dieťa a teda sa časom skôr či neskôr stane nepotrebným (výška dieťaťa, zastaralosť módy/motívu a pod.)

lauriik
3. feb 2023

@paulinam99 kym by taska drzala pokope, nebola by mala a dieta by ju chcelo nosit tak by som ju nemenila. Urcite prvy impulz by pre mna bó keby sa zacala trhat alebo by sa jej zle nosila. Vtedy by som menila hned. Keby mi povedala, ze sa jej nepaci uz tak by som povedala ty si si ju vybrala, mozeme ju vymenit ale nie hned ale az ked budes mat narodeniny, meniny atd.

apolka77
3. feb 2023

@stanulienkat inak presne aj tu keď vidím koľko tie ženy kupuju zbytočnosti . Jasne každého vec, ak na to má. Nechcem menovať ale jedna maminka len koľko vianočnej výzdoby mne osobne sa to napr.ako dekorácia aj veľmi páči ale koľko x som si pomyslela čo s tým keď už nebude? Pochybujem že tie tóny riadu bude prenášať jej syn do svojho...vidím to aj u starých ľudí majú toľko riadov,pohárov súprav ešte po svojich rodičov a nikto to nechce ...

kvetinka75
3. feb 2023

@paulinam99 dcéra mala 1 batoh 1. stupeň, 1 batoh 2. stupeň, pretože ten prvý už bol destký, tak sme ho posunuli dalej, pretože bol dobrý. Stredná - študentský batoh, ten nosí občas aj na výške. Ak by sa zničili, kúpili by sme. Našťastie nekupujeme veci ktoré letia, takže o rok o dva sme nemuseli meniť.

stanulienkat
3. feb 2023

@paulinam99 skolska taska nam vydrzala 3 roky a stala 25e. Druha v akcii za 28e-znackova. Nestoji vsetko stovky eur. Ak nemam peniaze, tak nebudem kupovat novu tasku preto, ze nie je modna. To je chore.
To je presne to- niektori nemaju co zrat, ale paradu musia robit.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana_eyre_2
3. feb 2023

Mám aktuálne predskolaka, tašku budeme riešiť cez leto.. budem normálne tak ako aj pri starších pozerat na to aby taška vydržala aspoň do 3tieho ročníka.. dôležité je premna to, aby bola vhodná na nosenie a bola tak neutrálna že sa dieťaťu bude páčiť dlhšie.. takže aj prvakovi chcem kúpiť takú akú majú jeho súrodenci, nie je drahá (nekupujem nikdy tie najdrahšie) a je pekná.. nepozerám stále na to že sa tovar zdražuje, ale na to čo potrebujeme..

Iba raz som vymieňala tašku skôr - dcére som prvacku vybrala nevhodnú, mala nepraktické zapínanie..

letfenixa
3. feb 2023

@apolka77
@kvetinka75 mala som práčku Brandt, ktorá mi vydržala 11,5 roka, tak ďalšiu som si kúpila tiež Brandt, vydržala pol roka, aj tak som si kúpila ďalšiu, tej v záruke odišiel naraz programator aj špirála, to bolo vymenené, a po uplynutí záruky odišiel zámok, originál náhradný sa objednať nedal a ten podobný nefungoval. Tak som si kúpila Whirlpool z 2.ruky, a už je aj tá preč. Chladničku som kúpila novú, hoci mi fungovala pôvodná, ale mala už 17 rokov, predsa z energetického hľadiska už nič moc, tak som kúpila Bosch a neprežila záruku, pokazil sa nejaký modul. A umyvacka bola Philip, tam sa na konci záruky pokazilo čerpadlo.

apolka77
3. feb 2023

@letfenixa tu značku Brandt vôbec nepoznám a zas z 2.ruky je to riziko...
Ja osobne už idem iba do týchto značiek - Elektrolux, LG , to musím zaklopať maximálna spokojnosť. Alé tak, je to aj o šťastí. Zas mám aj limit že do 600 eur viac nedám ani za práčku ani za chladničku. Doteraz som vždy vychytala akciu cca do 500 eur....

apolka77
3. feb 2023

@paulinam99 dcéra mala prvu tašku 1-3 chcela som aj do 4 ročníka ale toľko orodovala že už nie je malé decko že sme kúpili novú...ťa prvá bola úplne nepoškodena stála dosť, tak sme darovali.
Potom asi v 6.rocniku zas taký športový batoh....ale zas ja toto nejak neriešim ako veľkú položku. Vždy darujem ak je to v dobrom stave ak nie kúpim novú, ohľadne tohto nerozmýšľam pol roka či kúpiť či nie

simsalabim
3. feb 2023

@letfenixa fiha, to si mala nejake "stastie" na vyrobky... Ja mam skoro vsetko Bosch a vacsina vydrzi tych 10 rokov, chladnicka viac, ale prave tu teraz nemam Bosch, lebo sa nam nasa stara pokazila v najprisnejsom lockdowne a museli sme surne este v ten den zohnat novu... obchody zatvorene, niektore elektoroobchody sluzili vylucne ako vydajne toho, co mali akurat v predajni. Iba s vlastnym odvozom... Tak sme podla netu kupili chladnicku taku velku, ako sme potrebovali (v celej BA sme mohli vyberat az z 3 ☹), dosli so svagrovou dodavkou po nu.... A teda spokojna nie som, celkom by ma potesila, keby odisla 😇

maialeo
3. feb 2023

Jo... vcelku ma mrzí, že si nemôžem už tak často kupovať knihy a kabelky.