Nespokojnosť s konaním banky - nevrátenie znaleckého posudku

mamka34
14. máj 2021

Najskôr som overila svoje finančné limity v banke, vybrala nehnuteľnosť, dohodla cenu. Zložila som zálohu za byt. Priniesla do banky "A" všetky potrebné podklady a čakala na schválenie. Podotýkam, boli všetky, nič nechýbalo, všetko spĺňalo kritériá. Mala som niekoľkodňový znalecký posudok, vypracovaný na požiadavku banky. Odovzdala som ho v listinnej aj elektronickej podobe. No a potom nastalo ticho. Pani v banke mi nedvíhala telefón, nebola tam, nikto ju nezastupoval. Nedalo sa spojiť so žiadnym nadriadeným, ani zastupujúcim zamestnancom. Tak nič, povedala som si, skočila do banky "B", podpísala pár papierov, odovzdala znalecký posudok na elektronickom nosiči, ktorý banka našťastie akceptovala, nakoľko k tomu listinnému sa nedalo dostať. V ten deň mi oznámili, že žiadny problém neexistuje a hypotéku som dostala. Ešte som podpísala vyhlásenie, že v pôvodne žiadanej banke nebudem čerpať úver. Následne som navštívila banku "A", zažiadala o vrátenie znaleckého posudku v listinnej forme s tým, že som im veľmi slušne vysvetlila, že som si nemohla dovoliť čakať. Pani z banky bola hospitalizovaná, stávajú sa aj nečakané veci, uzavreli sme to s tým, že som podpísala žiadosť o vrátenie znaleckého posudku. Banka "A" mi odmieta znalecký posudok vydať. Podotýkam, že 2 roky. Odôvodnenie je, že banka znalecký posudok nevracia. Je toto bežné správanie banky? Pani z banky "C" mi odporučila bankového ombudsmana a toto spávanie neoznačila za štandardné. Ďakujem za reakcie.

tetaandulkova
14. máj 2021

Ani nám nevrátili znalecký zo Slsp, tiež sme potrebovali.

aduskatt
14. máj 2021

@mamka34 ja som pýtala pre klienta naspäť posudok asi rok a pol dozadu a nebol problém, len to asi dva týždne trvalo, kým to prišlo z centrály. Nedostala som sa k posudku len vtedy, keď ho dávala robiť banka na svoje náklady. Vo viacerých bankách mi neodmietli vydať posudok

marci77
14. máj 2021

a nedostali ste znalecky posudok 3krat od znalca?
my sme dostali 3kopie + elektronicku verziu

mamka34
autor
14. máj 2021

@marci77 nie, dával to robiť realitný maklér, mala som iba jednu kópiu.

viera
21. máj 2021

.

volterra
9. aug 2023

@mamka34 najnovšia skúsenosť s Prima bankou: sestra žiadala o hypo. K žiadosti doložila znalecký posudok, ktorý si dali vyhotoviť sami, samozrejme znalcovi zaplatili z vlastných prostriedkov. Banka žiadosť zamietla. Sestra žiadala vrátiť znalecký posudok, aby ho mohli predložiť v inej banke k žiadosti. Prima banka jej ho odmieta vrátiť, vraj musí byť uložený v úverovej dokumentácii klienta na centrále. Neviem, v akej úverovej dokumentácii, keď úver bol zamietnutý. Ale vraj za poplatok 20 eur jej vyhotovia kópiu . Takže banka zadržiava znalecký posudok, ktorý je vlastníctvom sestry a banke je vlastne na nič a ešte chce zaplatiť za to, že jej milostivo vyhotovia kópiu ! Dávajte si na to pozor.

aduskatt
10. aug 2023

@volterra úverová dokumentácia - žiadosť, doklady a podobne tam je, len s výsledkom zamietnutá a v žiadosti klient podpisuje, že posudok mu nebude vrátený. (aspoň tak to bolo donedávna) . Každopádne doporučím obrátiť sa na znalca, že potrebujete kópiu, drvivá väčšina nemá problém, niektorí za to ani nič nechcú, niektorí pár eur za dotlač

evaachesa
10. aug 2023

Nám ho takto odmietli vrátiť z Prima banky ...nikdy viac. 🤦🏻‍♀️

volterra
10. aug 2023

@aduskatt na znalca sa už nepotrebujú momentálne obrátiť, nakoľko to vyriešili spotrebákom bez založenia nehnuteľnosti vo VUB. Za 20 minút mali peniaze na účte. Aby som upresnila, jednalo sa o sumu 20 000 eur, žiadna veľká suma, išlo iba o to, že na hypo boli nižšie úroky a kampaň bez poplatku za poskytnutie.
Znalecký mali doma vyhotovený už 5 rokov, bol robený pri inej práležitosti, nie k tejto hypotéke.
Ide o to, že zo strany Prima banky ide o čistú zlodejinu, kde okrádajú klienta o jeho vlastníctvo, za ktoré zaplatil nemalú čiastku, alebo ho vydierajú 20 eurovým poplatkom za vrátenie.
A ešte: včera jej pracovníčka na call centre tvrdila, že originál nevracajú v žiadnom prípade, len kopiu, ktorú vyhotovia za ten poplatok. A že postupujú podľa platnej legislatívy. Akej legislatívy, to nevedela pracovníčka konkretizovať. Mala jej to zistiť a zavolať späť. Dnes ráno jej teda tá pracovníčka call centra volala, a už žiadnu legislatívu nespomínala, ani to, že banka vracia len kopiu, už jej hovorila, že banka vracia originál, ale že si za to účtuje poplatok. Za vrátenie vlastného originálu ZP máš banke zaplatiť! Nie je to vydieranie? A v sadzobníku takýto poplatok ani nemajú.

aduskatt
10. aug 2023

@volterra Chápem, ja som z Primy zažila, že podľa zmluvy nevracali, ale z Primy som nikdy nepotrebovala. Ak niečo zmenili v prospech klienta, len dobre