Dobrý den,
Chcela by som opýtať že aké možnosti sú ak nájomca nechce platiť nájomné?
Naša situácia je nasledovná:
Máme nájomcu od februára 2017. Nájomná zmluva skončila vo februári 2020, takže teraz nemáme uzavretú nájomnú zmluva. Do novembra 2019 platil nájom riadne a včas, ale od decembra 2019 prestal platiť nájom, takže je nám dľžné o nájomné za obdobie december 2019- február 2020 a ako píšem nemá ani zmluvu.
On nechce odísť, vraví že chce tam ostať a uzavrieť dalšiu nájomnú zmluvu, slúbil že bude platiť, len teraz nemá peniaze ale sľúbil nám to už veľakrát...takže my k tomu neveríme, už nechceme s nou uzavrieť dalšiu nájomnú zmluvu.
Otázky by boli:
- Aké riešenia existujú aby sme vysťahovali neplatiča z bytu ak už ani zmluvu nemá (súd, polícia...?) A ako dlho to trvá kým podržíme takéto rozhodnutie?
- Kde máme možnosť žiadať od nájomcu nezaplatený nájom?
Máte s tým nejaké skúsenosti?
Dakujem za skúsenosti, rady
@nikolka1986 predstavujessi to tak jednoducho....v realite by si to urobila ako?
Neviem ci to je realne, ale zavolala by som policiu a nech ju vyvedu. Ved je to cudzi clovek v tvojom byte. Ako to uz co je, zmluvu nema, neplati a este ju ani vyhnat nemozes? Otras
Zavolať políciu, ktorá vyzve nájomcu aby sa vysťahoval, keď nebude reagovať ísť súd ( so všetkými papiermi), ktorý vydá rozhodnutie, keď napriek tomu neodíde jedna sa o marenie úradného rozhodnutia.
@petulda333
Polícia môže vyzvať, ak tam bola zmluva, aj keď už neplatná, jedná sa o obchodno právny vzťah.
@mondolina no ale obchod uz skoncil.. Ved uz mesiac je po zmluve. A mozno by sa policie zlakla a odisla. Ja by som to skusila
@petulda333
Ako som písala polícia ju môže vyzvať, ak to nezaberie tak súd.
@evittam
To síce nemôže, ale vlastník bytu ho nemôže vysťahovať, pretože to bolo jeho bydlisko a má tam veci. To píšem o štandardnom postupe.
@mondolina
Polícia s tým nič nemám, pokým nebude mať vlastník vykonateľné rozhodnutie súdu. Ak už , tak podať trestné oznámenie, keďže užívanie bytu bez právneho dôvodu je trestný čin.
Však máš kľúče od bytu napochodovat tam spraviť bordel... Keď nepomôže zbaliť jej veci a vymeniť zámku a máš pokoj...
Raz som čítala tuším tu na MK, že k neplatičovi nasťahovali nejaké individuum, ktoré mu znepríjemňovalo naschvál život...potom sa už vysťahoval aj sám.
@mondolina kedysi kamarátov známy dal odpojiť elektriku, plyn a vysadil okná, lebo "ich davajú reklamovat, zle tesnia". Dotyční až po tomto vypadli, lebo nemali svoj komfort. Dovtedy sa len smiali
@woman21 A keby ste ich požiadali aby odišli, následne ak neodidu vybrali vchodové dvere? 🚪 Je to váš byt, môžete povedať ze rekonstruujete a nájomca tam už nemá čo robiť = nemá platnu nájomnú zmluvu, defacto tam už nemá bývať.
@petulda333 No práve preto sa pýtam že aké sú skúsenosti...aj ja som myslela že ide to lahko, ale v praxi je to dosť zložité...zákony asi lepšie chránia nájomcu ako nájomníka..hlavne teraz že prišiel aj koronavírus..exekúcie zastavia bohvie že dokedy
@evittam No uvažovali sme aj nad tým že odpojíme elektrinu a plyn..aby aspon nerobil velky účet...znovupripojenie tiež stoja nejaké peniaze ale taký človek ktorí neplatí môže urobiť aj velky účet...ved myslí že on to nemusí potom zaplatiť...a možno že by hned vystahoval..bolo by to radikalne riešenie, zatial sme to neurobili ale no neviem...
Je tu o tom x ém. Najčistejšia cesta je vysťahovanie po rozhodnutí súdu, ale to je ne dlho. Sú ešte neštandardnejšie metódy vrátania podania trestného oznámenia. Neuhradená nájom musíte žalovať na súde.