Neplatič hypotéky

sasi0206
24. aug 2021

Ahojte, hľadám tu niekoho kto by mi vedel poradiť pri neplatení hypotéky. Týka sa to partnera a jeho mami. Oni si pred 10mi rokmi museli zobrať hypotéku na byt keďže partnerov otec ich pripravil o všetko. Rozviedli sa a zostal iba partner mama a mladší brat. Keďže matka nepracovala x rokov lebo už bývalí manžel dobre zarábal tak nemala možnosť sama si zobrať hypo. Môj partner mal 21 rokov, to že výšku si dokončiť nemohol tak to je už druha vec, ale musel ísť do hypo s matkou, keďže by nedostali hypo ak by on nerobil a nemal vlastný príjem. Byt sa napísal na oboch.áno, Mohol sa rozhodnúť že nech idu do podnájmu a po pár stovkách to budí platit ale nechceli prísť o byt, tak sa takto rozhodli. Ide o to že oni sa vtedy medzi sebou dohodli že matka bude platit veci čo sa týka domácnosti plyn energiu jedlo atd a môj bude platit hypo, byt je písaný na oboch. Podľa mna aj tá matka mala platit alebo môjmu posielať peniaze za polovicu. Bola to len ústna dohoda. Platilo sa to tak do teraz od roku 2012 cca. My sme sa spoznali zobrali sme si nájom vtedy ešte dobre platil to partner, matka sa ani raz neozvala či nepomôže financne. Teraz sme sa osamostatnili a platíme veľkú hypo keďže sa dve hypo spojili a platíme aj ten aj nás byt. Matka do dnešného dňa neprispieva, jeho otec nám teraz posiela peniaze tie ktoré by matka mala platit. Ona nič neplatí.
Poprosím vás ak by ste mi vedeli niekoho poradiť s kým by sa takéto veci dali prebrať a poradiť sa. Ďakujem krásne 🙂

liljana
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
24. aug 2021

Matka je spoludlžník alebo ručiteľ na úvere? Tvoj partner je vlastník rovnocenného podielu? Čiže 1 podiel bytu vlastní priateľ a druhý podiel matka?

Čiže vy teraz chcete, aby matka platila časť splátky za hypotéku. Nuž reálne donútiť ju nemáte ako. Navrhnúť jej, aby odkúpila jeho podiel a prevzala celú hypotéku na seba. Ak na to nemá, navrhnúť predaj bytu, vyplatenie hypotéky a zvyšok peňazí si rozdeliť. Avšak s tým musí súhlasiť. Ak by nesúhlasila, môže sa priateľ tohoto domáhať súdnou cestou. Pokiaľ ona nie je ochotná žiadnemu riešeniu, inak ako súdnou cestou to nepôjde.

Ešte ma ale napadá jedna alternatíva, nakoľko celý byt hradí priateľ, ponúkla by som jej možnosť, aby darovala svoj podiel priateľovi, tak bude aspoň platiť za niečo, čo je výlučne jeho. Dala by som jej to ako možnosť, ktorá bude pre ňu prijateľnejšia ako súdnou cestou docieliť predaj bytu.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
annamalaga
24. aug 2021

@evamarek77 a svokra ako. Čo nemá nohy ruky. Nech sa zamestná a chodí do roboty a platí si podnájom. Prečo by mal dospelý syn , ktorý chce mat vlastnú rodinu platiť ešte výdavky aj za matku ? Žiaľ . Ona sa asi cely život spoliehala nato, že ju bude dotovať chlap. Žiaľ prišiel rozvod, zazvonil zvonec a rozprávky koniec a musí ísť do prace.

ivkazba
24. aug 2021

@evamarek77 ad1 nejde o mňa. Ad2 jej môže priateľ autorky otýzky dať doživotné právno bývania. Ad3 dotyčná počas manželstva nepracovala, pretože muž zarábal dobre a keď sa rozviedli, tak 20 ročný syn musel ísť do práce aby si zobral hypotéku aby matka neprišla o byt. Následne celé roky za úver neplatí. Takže toto by som nechala nech si dotyčná dáma rieši ako chce. Mala na to roky, ak jej roky nevadilo byť príživníčka, tak mňa osobne by teraz nevadilo ak by si za to len záhradný domček kúpila. Rodičov je potrebné rešpektovať a vážiť si, ale tu rozhodne nemôžeme o takejto matke hovoriť.

ivkazba
24. aug 2021

@annamalaga presne, najprv ju živil manžel a teraz si nechá bývanie platiť od syna. Vôbec by ma netrápilo, kam pôjde ak sa jej nechce robiť a podielať sa na nákladoch.

sasi0206
autor
24. aug 2021

@ivkazba matka je spoludlžník a partner je vlastník rovnocenného podielu. Tak toto riešenie by bolo dobre, len ona je strašná príživnícka, už sa nám rok ani neozvala a to len preto lebo som si dovolila povedať môj názor a jej sa to nepáčilo tak radšej držala zobák a nahnevala sa, mala mi povedať čo sa jej nepáči. A partner sa postavil vedľa mna a ju to zrazilo že stal za to čo som povedala ja. Neviem ako to sňou je to ťažký oriešok. Ďakujem krásne za návrh ako by sa to dalo riešiť. Skúsime to, len partner chce aby tam brat ešte doštudoval a chce to potom riešiť. On sa chce tak dohodnúť že keď doštuduje tak že pekne budú platit polovicu hypo. Ja neviem či to je dobre lebo vlastne brat s tým noc nemá. Môj je taký že chce počkať a nechce tam teraz rozbroje robiť keď tam ešte brat býva a študuje.

sasi0206
autor
24. aug 2021

@annamalaga ja si myslím že by sa to dalo už aj teraz riešiť, ale tak nechce ja ho do toho nútiť nebudem. Podľa mna to tak či tak pôjde na súd lebo ona pochybujem že k noci takému pristúpi že darovanie bytu na partnera. Keďže rok je na nás nahnevaná a ani sa nám neozve. Vôbec ako keby sme ani neexistovali. Partner sa jej ožívať už nemieni lebo všetko robil pre to kým tam býval aby bolo dobre aby si vychádzali, aj sa na ňu hnevá že mu pokašľala minulosť.

21oktober
24. aug 2021

@sasi0206 ono ot nie je také jednoduché ako sa na to dívaš. Treba obrátiť svoj zrak na partnerovho otca, v minulosti pripravil rodinu partnera o všetko , teda aj o byt. Hoci jeho mama nepracovala , tak asi to bolo aj na dohode a rozviedli sa pre nezodpovedné správanie otca partnera.

21oktober
24. aug 2021

@sasi0206 tomu jeho otcovi záležalo aby ostal na vysokej škole ? No očividne nie , ani to ako sa budú mať jeho deti v budúcnosti .

sasi0206
autor
24. aug 2021

@annamalaga ona momentálne robí, musela lebo by skončili na ulici to už fakt. My sme spolu vychádzali všetko ale potom som si povedala názor a povedala že ako som si to mohla dovoliť. Pritom som jej len povedala aby nezatažovali môjho partnera do všetkého aj do výmeny posiatej žiarovky. Môj tam chodil vždy keď jeho matka zavolala že potrebuje drobnosti spraviť, ktoré by aj ona zvládla... ona bola neschopná fakt. Tak u mna prerástol pohár a povedala som keď si išla pracku kupovať za čo volala namontovať môjho, že však tu pracku ktorú kúpite Vám vie namontovať aj Inštalatér ktorý to donesie alebo aj mladší syn keď tak ktorý ma už 26rokov. Nemusí tam stále môj behať. Veľa krát sa stalo že mal nervy z nej ale on jej to povedať nevedel. Keď som to povedala ja tak pristúpil k môjmu názoru a to ju ešte viac naštvalo, za to sa s nami nebaví už rok

sasi0206
autor
24. aug 2021

@21oktober záležalo mu na tom ale bánk vôbec nič, prišiel o všetko čo mal, exekúcie nabehali, on sa dostal na ulicu. Teraz po x rokoch nám pomáha lebo sa už vyškriabal hore, našiel si partnerku a teraz nám vie pomáhať. Platí nám polovicu hypo lebo je toho vedomí že čo spravil a posral všetko
@21oktober

sasi0206
autor
24. aug 2021

@21oktober ja viem že to nie je jednoduché a je to komplikovane to riešiť, preto som rada že mi tu píšete čo ako sa dá robiť lebo ja v tom mám minimálny prehľad. Jeho otec sa teraz snaží nám pomôcť čo sa ku aj darí. Pred rokom takto som bola úplne proti jemu a hnevala som sa ale teraz jak platíme tu hypotéku tak nám pomáha, a nie len s tým.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
annamalaga
24. aug 2021

Ale máte toho asi veľa platiť 2 hypotéky či ?

21oktober
24. aug 2021

@sasi0206 takže prišiel o všetko čo mal , exekúcie ..tak celý pád rodiny bola jeho chyba, aj to že tvoj partner nedoštudoval , netreba obracať svoj hnev na matku . To že platí pol hypotéky , tak nech platí , posral toho dosť. Mamu partnera by som nechala na pokoji , užila si toho dosť s bývalým mužom , nie je ľahké prísť o všetko , je potrebné mať pre ňu aj troška pochopenia. Nie je jednoduché sa dívať ako ti exekútor všetko olepuje a predáva sa ti to v dražbách .

21oktober
24. aug 2021

Tak a prečo ťa trápi že sa s vami nebaví rok ? Máš výčitky svedomia že to riešiš ? Urobila si určité rozhodnutie , ktoré z môjho pohľadu nebolo správne , tak treba aj niesť za to následky . Ak si myslíš že si urobila dobre a myslí si to aj tvoj partner, tak to neriešte.

kitycat
24. aug 2021

A z coho cakas ze to jeho mama bude platit ked predtym nepracovala, lebo otec zarobil a teraz nepracuje lebo syn zarobil na ukor vzdelania na VS? Co by ste mali poriesit je to, aby dedil vylucne tvoj partner a nie mlasdi vrat, ak je na tvojom partnerovi vsetka financna zataz. A zase ak jeho otec posiela tu "cast jeho mamy" tak by to az taka tragedia nemala byt.

Kazdopadne su to veci medzi nim a rodinou a poviem ti, ze je to trnky lad sa k tomuto akokolvek vyjadrovat. Hadam, ze tvoj partner nevie o tom, ze ta toto zere.

liljana
25. aug 2021

@21oktober Matka nepracovala (z vlastneho rozhodnutia), teraz pracuje iba preto, ze musi a aj tak neprispieva na hypo ani najom. Necha syna platit za nu, aj ked tento ma vlastnu rodinu a este sa s nim nebavi?
Ich otec sa staral o rodinu, potom sa nieco stalo, padol na dno. Zaroven sa rozisli. Vyskriabal sa, pomaha svojim detom a teraz je aj vinny za to, ze jeho ex je cely zivot neschopny clovek, ktory vyuziva vsetkych naokolo, koho moze, aj ked su jej deti uz velke?

21oktober
25. aug 2021

@liljana takže matka nepracovala lebo nemusela, nikto nevie či to bolo o dohode alebo z vlastného rozhodnutia ale určite to bolo tolerované bývalým manželom. Je množstvo žien ktoré nemusia pracovať , lebo majú schopného a zodpovedného manžela. Na novom byte platila a aj platí nájom , elektriku , jedlo a to ešte aj keď tam bol starší syn . A neviem že to by bolo zadarmo , že sa TO SAMO.
Otec jednoducho skrachoval , a keď už príde k exekúciam a strate bytu a iných vecí je to vždy na 99 % nezodpovednosť toho človeka že to nechá prísť až na takúto hranu . Jej syn nemá žiadnu vlastnú rodinu , má len frajerku , ktorá vyskočila na jeho matku . Dnes je a zajtra nie je , žiadna manželka , žiadne deti .
To že sa vyhrabal a pomáha synovi , veď nech pomáha , samého ho ho zrejme trápi svedomie ako im dosral život aj exmanželke aj deťom . Ono byť pánom podnikateľom alebo nezodpovedným p. zamestnancom vie každý , obrať rodinu o základne veci ako bývanie to už je naozaj level na ktorý jeho exmanželka ani nesiaha. Že toho otca netrápilo čo bude s jeho deťmi keď im brali byt , ale hodil deti na krk matke a na staraj sa.

liljana
25. aug 2021

@21oktober Tu nie sme v Saudskej Arabii, ze zene nesmie pracovat. Nikto jej nedrzal noz na krku, ze musi byt doma a nepracovat. Ma vlastny rozum. Hrali sa na podnikatelov, ona na pani v domacnosti a krachli. Muz tahal, kym mohol, krachol, ked nieco nezvladol, snazi sa pomahat synovi, teraz moze za vsetko a pani nepracujuca je obet okolnosti? 😂

liljana
25. aug 2021

@21oktober Niekto ma deti preto, ze ich miluje, pracuje, aby im dal co najviac a nic od nich nezobral. Deti to vracaju dalej potom svojim vlastnym detom. Tato matka mala deti na to, aby ju najskor zivil manzel a potom tie deti.

21oktober
25. aug 2021

@liljana no ved hej nie sme v Saudí . Manželka bola doma lebo jej to bolo umožnené , prečo by mala ísť pracovať ? Lebo pracuješ ty, ja alebo hen predavačka ? Je xy žien ktoré nepracujú a užívajú to že majú schopného a zodpovedného manžela, ktorému to nevadí . Nemáš takého a musíš pracovať , nuž mala si si vybrať lepšie . Alebo nemusíš pracovať a chceš pracovať , ale to je tvoj problém predsa.
Tu nejde o žiadne nezvládnutie, tu ide o systematickú nezopovednosť , neschopnosť toho muža reálne vnímať situáciu pred tým ako to doviedol do takého krachu .

liljana
25. aug 2021

Pozitivna sprava je aspon to, ze svoj splacany byt raz zdedi syn, co plati hypo. Aj to bude komplikovane, lebo je tu este brat a kedze s hypo mu pomaha otec, tiez si bude narokovat dedicstvo po oboch rodicoch.
@21oktober preco by mala pracovat? Aby nemusela raz vyciciavat vlastne deti, ked sa nieco pokasle, ktore preto nemaju vlastne byvanie a nemozu si dovolit vlastne deti, lebo splacaju matkine dlhy. Snad si matka aspon kvalitne oddychla, ked bola doma, ze to stalo za to.

21oktober
25. aug 2021

@liljana pozri ja sa stretávam v našej kancelárii so ženami ktoré prišli o všetko vďaka chlapom , hoci pracovali . Stali sa z nich úplné žebráčky , všetko polepené exekutorskými lepkami a často aj s deťmi . Ak nezažiješ takú situáciu tak ani len netušíš o čom píšeš, bez strechy nad hlavou a s deťmi za ruky. Alkoholici , gembléry, p. podnikatelia ktorí sa nevedeli zmestiť do kože . Prišli aj o ten svoj príjem lebo ešte roky splácajú za exa dlžoby ktoré narobil .
Ak chceš mať takýto názor maj si ho , ja ho nezdieľam . A okrem iného polovicu tej hypotéky teda za exmanželku platí jemu otec a myslím že by mohol aj viac, dosral im život tak nech sa teraz stará , tak ako sa starala ich matka o neho a jeho
staršieho brata v tak ťaživej situácii.
Autorka napísala aj kvôli tomu zrejme že ju trápi svedomie ako sa zachovala voči matke svojho partnera a že sa za to sa s nimi celý rok nekontaktovala. Takto si dosierať vzťahy kvôli namontovaniu pračky alebo výmene žiarovky, nuž ja by som to takto nerobila. Ale keď jej to stálo za to a nevadí jej to tak nech to nerieši .

liljana
25. aug 2021

@21oktober Tie zeny pracovali. Urobili vsetko, co mohli vtedy aj potom. Mozno az na vyber debilneho partnera. Ak niekto urobi vsetko a nedari sa mu, tomu vsetka cest.
Ta pani vylihovala doma, spolahla sa, ze zivot niekto odpracuje za nu a nevyslo jej to. Ti co sa starame o seba, ju mame lutovat, ze jej nevysiel zivot na gauci? Treba lutovat jej syna, ktory dnes musi robit za troch ludi - seba, svoju zenu, ktora pojde na matersku a este aj nezodpovednu matku. Preco vlastne nepomaha druhy brat, ktory byva v byte?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liljana
25. aug 2021

@evamarek77 Bezny clovek odrobi v zivote v priemere 40 rokov, na materskej stravi ako si povedala s 3 detmi 9 rokov, tato pani mala dve deti. Co zvysnych 30 rokov? Za ten cas sa da poriesit minimalne vlastne byvanie na hypo. A nehadzat to inym, ci dokonca detom na hlavu.

21oktober
25. aug 2021

@liljana nechce sa mi s tebou ďalej písať , z nejakého dôvodu nemáš rada nepracujúce ženy , dôvod sa mi nechce skúmať. Možno im závidíš , možno to nevieš pochopiť ale nie každá z nás nemusí byť narobená ako mulica , behať pre deti do školy a robiť nočné, denné. A vieš čo k tomu treba ? Schopného a zodpovedného muža , to úplne stačí . A ja to tým ženám prajem . Za mňa koniec debaty 🙂

liljana
25. aug 2021

@21oktober Ta pani sa tiez nechcela narobit ako mulica, miesto nej je teraz jej syn narobeny ako somar. 😂 Robi na dve byvania naraz. A nevesta nasr..a, lebo spolocne peniaze idu prec.