Neplatený paušál a úver

3. jan 2024

Ahojte priateľ si bral bezúčelový úver na auto a teraz mi povedal že sa čuduje že mu to vôbec prešlo v banke lebo keď skončil školu si zobral mobil na paušál a že dosť časti meškal s platbami aj mu posielali upomienky a raz ho aj odpojili kým nezaplatil faktúru.. no zaplatíl keď mal - áno viem čisto nezodpovedne.. je to rok dozadu čo ten paušál skončil .. pri úvere o tom ani slovko nepadlo no čudujem sa toto sa nedava náhodou do registra? Neviete ako to je?
V budúcnosti by sme chceli brat pôžičku na byt tak či náhodou tam toto nemôže niekde svietiť

egonsk
3. jan 2024

telko operatori nepouzivaju uverovy register, robia si iba internu databazu. Banky a nebankovky pouzivaju uverovy register kde je vidiet spolahlivost a ci uz nieco cerpa.

petamich
3. jan 2024

jedine v pripade, ak by mal kvoli tomu exekuciu, to by mohlo zavazit, aktualne banky preveruju informacie - bankovy (SRBI) a nebankovy (NRKI) register - aktualne zavazky, negativne zaznamy atd., telco operatori tam aktualne nereportuju

autor
3. jan 2024

@petamich exekúciu nemal.. povedal mi že sa mu stalo že zaplatil napr o týždeň neskôr .. chodili mu upomienky do SMS že pripomínajú neuhradenú faktúru a dávali mu dni do koľkých to ma uhradiť dovtedy to vždy zaplatil.. no raz sa stalo že mal nezaplatené faktúry 2 a vtedy ho odpojili a pripojili keď to zaplatil..
čisto nezodpovedne nechápem ale čo už..

Mal tam mobil na splátky plus nejaký paušál vsetko neobmedzene.. a bolo to v orange… paušál nakoniec vyplatil skôr a je to rok dozadu..

Takže hovoríš že v banke by toto nemali vidieť áno? Lebo keď píšeš že bankový register a nebankový - negatívne záznamy toto nieje aj negatívny zaznam?
Inak sa smeje že takto sa choval keď zobral paušál a na konci keď to skôr vyplácal aby mohol odísť odtiaľ tak ho Prehovárali nech nejde 🤣🤣

petamich
3. jan 2024

kedze tam operatori nereportuju, tak je to v zasade irelevantne pre potreby uveru - ak by reportovali, taka ano, bol by to negativny zaznam

zuzana_za
6. jan 2024

Stretla som sa už s tým,že vďaka tomuto klient mal záznam v registri - aj keď mobilný operátori nemajú nič s úverovým registrom,u niektorých operátorov sa mobil bral (financoval) cez nebankovku,mal rozpočítanú splátku ku paušálu a nezaplatil , resp. bol opakovane v omeškaní so splácaním faktúry u mobilného operátora,tak tým pádom aj v danej nebankovke,a teda záznam v registri už nabehol.

autor
6. jan 2024

@zuzana_za ale keď to bral cez orange tak tam by to nemal byt problém nie? Neviem ako to je myslené že nebankovka ktorý operátor to robí cez nebankovku