Neoprávnené poberanie daňového bonusu

26. feb 2024

Dobrý deň , kde môžem nahlásiť ešte manžela , že neoprávnene pobera na 3 deti DB ? Nežijeme spoločnej domácnosti skoro rok ...

nyusika
26. feb 2024

na financnu spravu.
ty mas narok na poberanie DB ?
ak nie, neda a s manzelom dohodnut, aby ti daval aspon polovicu ?

katarinaba
26. feb 2024

@nyusika nenavadzaj na druhu formu neopravneneho poberania danoveho bonusu. Ziadne, ze davat polovicu. Bud zije alebo nezije s nimi v spolocnej domacnosti a podla toho maju postupovat.
@autorka - ako uz bolo vyssie spomenute, nahlasit na financnu spravu, a ak pracujes, tak si rovno zacni uplatnovat DB ty. Muzovi max sms, ze si zacala uplatnovat, ale ani to nemusis. Odhlasit DB pre nesplnanie podmienok je jeho povinnost.

paciko9
26. feb 2024

No ja by som hned vybabrala, ty si uplatny DB. A on nech bere tiez a ked mu na to pridu bide musiet vratit peniaze fasak jeden. Ja bu som nakopala medzi nohy, tie peniaze patria detom.

autor
26. feb 2024

@nyusika ano dohodli sme sa že to bude napoly, ale neplatí mi nič , okrem výživného. Na 3 deti 420 DB, a výživné platí 500, čiže zo svojho dá 80€... A stále som ťa zlá lebo len o peniaze mi ide ... Ja nárok nemám, ale mám dosť aby sa aj on takto obohacoval...

autor
26. feb 2024

Nevadí že mám stále adresu TP pri ňom ? Deti od septembra navštevujú ms 40 km inde čiže tým by som to dokázala , že nežijeme spolu

nikaeli
26. feb 2024

a deti majú trvalý pobyt kde?
máte niekde nahlásený aj prechodný?

katarinaba
26. feb 2024

Ziadny trvaly ci prechodny pobyt nema vplyv na posudenie, ci ziju v spolocnej domacnosti. Tam si treba precitat, co to ta spolocna domacnost je - ak si dobre spominam, riesi to zakon o rodine?
Aha, cize pokial by ti daval polovicu, tak by ti nevadilo, ze podvadzate obaja. Ale treba sa pomstit.
A bonus vobec nepatri detom. Patri tomu, co plati dane a splna podmienky.

autor
26. feb 2024

@katarinaba to že máme poberať na póly nám navrhol súd , ale samozrejme to nemohli dať do rozsudku

katarinaba
26. feb 2024

Toto som uz pocula, ale ani sud nemoze ist proti zakonom. Pokial by byval s detmi v spolocnej domacnosti, tak v tom pripade ano, mal by ti davat polovicu. Lenze tato podmienka nie je splnena, tym padom nema narok na DB a teda ti nema z coho davat polovicu.

katarinaba
26. feb 2024

Este spomeniem, ze jedine ak sud nariadi / schvali striedavu starostlivost, v tomto pripade je podmienka zitia v spolocnej domacnosti splnena a mohol by aj otec poberat, ak by s tym matka suhlasila (zakon dava jasne poradie - matka, otec, ina opravnena osoba)

chvostik1
26. feb 2024

@katarinaba ale pokiaľ sú papierovo stále vedení ako manželský pár žijúci v spoločnej domácnosti? Píše, že u neho majú stále trvalý pobyt. V tomto prípade čo?

katarinaba
26. feb 2024

@chvostik1 Trvaly pobyt vobec nie je potrebny. Pokial by zili v spolocnej domacnosti - teda by sa aj otec podiel na chode domacnosti, na uctoch, na starostlivosti o deti a podobne, tak narok ma. Ale sama zadavatelka uviedla, ze s nimi nezije v spolocnej domacnosti, teda sa odstahoval. Manzelstvo tiez nie je podmienka na poberanie DB.

katarinaba
26. feb 2024

Tu je definicia z obcianskeho zakonnika:

Pojem domácnosť vyjadruje súžitie viacerých fyzických osôb. Podľa § 115 Občianskeho zákonníka domácnosť tvoria dve alebo viaceré fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú (nie príležitostne, prípadne len vo forme návštev), a zároveň spolu uhrádzajú náklady na svoje potreby (napr. na stravu, nájomné a pod.). Obe podmienky musia byť splnené kumulatívne.

subartic
26. feb 2024

@katarinaba súhlasím s tebou . Už som čítala o daňových bonusoch také bludy , ako poberá otec lebo má príjem hoci nežije s detmi a matkou v spoločnej domácnosti a dáva to ex, alebo že súd povedal že má dávať polovicu .
Jednoducho autorka , základom poberania DB je žitie v spoločnej domácnosti spolu s deťmi a mať dostatočný príjem na to aby som si ho uplatnila . Ak sa ti to nepáči že ho poberá on , no tak ho nahlás na finančnú správu , tá mu pošle výzvu a buď zaháji miestne zisťovanie alebo ho vyzve priamo na vrátenie.

katarinaba
26. feb 2024

@subartic tie sudy - to ma totalne zaraza. Keby sa to nestalo kamaratke, tak tomu ani neuverim. Rozum mi stoji.

1andrea111
26. feb 2024

Bude treba relevantne dokázať že nežijete v spoločnej domácnosti keďže rovnaké bydlisko a manželia, ak on bude tvrdiť že žijete?

subartic
26. feb 2024

@1andrea111 dokazovanie by viedol daňový úrad a preukazoval by manžel . Nie ona.

nyusika
26. feb 2024

@1andrea111 a čo si tým on pomôže ?
On môže tvrdiť hocičo.
Fakt je, že tam nežije a určite nie je problém si to zistiť.

1andrea111
26. feb 2024

@subartic dokazovanie by preukazovali obaja ak by manžel tvrdil že žijú v spoločnej domácnosti, musí predsa manželka preukázať že to tak nie je, že sa na adrese trvalého pobytu s deťmi nezdržiava. Daňový úrad nerozhodne len na základe toho že to manželka povie.

autor
26. feb 2024

@1andrea111 deti navštevujú ms 40 km od to, čiže s dokazovaním by nebol problém aspoň ten posledný pol rok

1andrea111
26. feb 2024

Však napíš to na príslušný daňový úrad, určite sa tým bude zaoberať, poberá ho od zamestnávateľa či si uplatňuje v daňovom priznaní?

subartic
26. feb 2024

@1andrea111 nie tak to nefunguje. Dokazuje daňový úrad , kontrolovaný subjekt preukazuje. Kontrolovaný by bol v tomto prípade manžel. Manželka teda autorka by bola v postavení svedka, ktorá by podávala len svedeckú výpoveď. Ide to podľa daňového poriadku .

kika12345k
6. júl 2024

Ahoj, ako to dopadlo? Musel neoprávnene vyplácaný DB vrátiť v plnej výške?