Neoprávnene pobeáa daňový bonus

8. dec 2022

Prosim vas kde mozem nahlasit ked viem,ze niekto neopravnene pobera danovy bonus?

lilianka28
8. dec 2022

Finančná správa - podnety

hipuska
8. dec 2022

Na daňovy úrad stačí napísať. Oni si dajú dieťa a nájdu kde a komu sa vypláca/vyplácal. Ja som podávala. Lepšie keď sa pod žiadosť podpises

autor
8. dec 2022

@lilianka28 lebo viem o cloveku,ktory ho pobera a nezije s dietatom v spolocnej domacnosti

pininka1
8. dec 2022

A co ze nezije? Moja kolegyna je rozvedena, a dohodli sa ze on pobera bonus a ona rodinne pridavky.

anjelicek26
8. dec 2022

Ako sa to teba dotyka?
@pininka1 ten danovy bonus je podmieneny spolocnou domacnostou. Ziadne, ze dohodli sa.

pininka1
8. dec 2022

@anjelicek26 ja len pisem ze poznam taky pripad.

anjelicek26
8. dec 2022

@pininka1 ona asi tiez a ide to nahlasit na danovy 🙄

pininka1
8. dec 2022

@anjelicek26 ta moja kolegyna ma striedavku, mozno takto sa to da, netusim, urcite by som nesla nahlasovat

negymama
8. dec 2022

@pininka1 pri striedavke mozu poberat obaja podla dohody rodicov, ak sa nedohodnu tak v poradi matka, otec, iny opatrovatel. V pripade striedavky nie je otcom poberany DB neopravnene, je v sulade so zakonom.

negymama
8. dec 2022

pre pripad kopirujem z financnej spravy ...to len aby niekto nenahlasoval, aj to co nemusi 😲

Pri striedavej osobnej starostlivosti nie je potrebné skúmať, u ktorého z rodičov je v prvý deň príslušného kalendárneho mesiaca dieťa v osobnej starostlivosti, nakoľko obidvaja rodičia spĺňajú podmienku žitia v domácnosti s dieťaťom. Je na rodičoch, aby sa dohodli, ktorí z nich si uplatní daňový bonus, pričom časť roka môže daňový bonus uplatniť matka a časť roka otec. Ak sa rodičia nedohodnú, kto z nich si daňový bonus na vyživované dieťa uplatní, potom prednostné právo na daňový bonus má matka (§ 33 ods. 4 ZDP).

maciatkolulu
8. dec 2022

Ako to vážne? Ideš nahlasovať a ani nevieš kde a ako, ale oči ti kole niečo, čo sa ta na týka... Toto je fakt také slovenské.

hipuska
8. dec 2022

@anjelicek26 písala som ti ss

dilino
8. dec 2022

Aby sa to zlé neobrátilo proti tebe. Aj keby si nahlásila anonymne ONI na to prídu a budeš musieť spolupracovať s daňovým úradom a poprípade políciou. A zvlášť ked to nemáš overene ako to je. Závidíš alebo čo. Presne také Slovenské viem o ňom nahlásim to. Len neskôr aby sa TI to nevypomstilo v inej podobe. Ked najmenej budeš čakať tak vtedy to príde. Ked vieš o niekom tak ked podáš podnet prečo to chceš urobiť anonymné. Ved si za to zodpovedná. Ked TI ide o to aby sa ten dotyční nedozvedel odkiaľ máš smolu. To sa dozvie tak či tak. Ked bude vyšetrovanie budeš musieť ísť na vypoved. A potom čakaj následky. Aby si tu za čas nepísala že TI niekto posiela na teba kontroly alebo že TI niekto robí zlé.

liloastitch
8. dec 2022

@dilino vypovedať nemusí ísť nikam, úrad sa bude podnetom zaoberať a sám si zistí či daný človek poberá bonus oprávnene. A nech to kľudne nahlási. Rodičov čo decká nevidia ako je rok dlhý, výživné nepošlú,ale daňový bonus na dieťa veselo poberajú je neúrekom. To nie je o závisti. U nás v paneláku sa chúďa suseda dôchodkyňa stará o vnúčence, rodičia na deti neplatia ani cent ale maminka si veselo daňový uplatňuje. A chudák babka nevidí ani korunu od nich.

maciatkolulu
8. dec 2022

@liloastitch pozri, ak sa rodičia dohodli, že matka dajme tomu nemá nárok a nežije s otcom a ten im ten bonus da, tak prečo nie? Nie každý musí byť taký, že si prachy nechá pre seba, to by snáď riešila priamo matka dieťaťa, či? Odrbava sa systém oveľa viac, dokonca modrý kôň praská od rad ako na to, ale bežať udávať niekoho, lebo poberá DB? Ty ich poznáš, ich situáciu, nie, ale poradiť, bez a udavaj, to hej. Koľko materských nnaotcov, čo poľné makali ďalej, ale prachy brali, nie predĺžené rodičaky a veeeela iného, tie PNky atď, to vám nekole oči?

maciatkolulu
8. dec 2022

Inak ja neviem, keď vidím, že niekto poberá niečo, na čo nemá nárok, tak si pomyslím svoje a hotovo, nejako mi netrha žily, že dostane par eur navyše, asi to potrebuje a basta. Pokiaľ by bral neplatiči ex partner bonus, informujem najmä druhu stranu a nie daňový úrad. Ale v tomto prípade kole oči asi niekomu, niečo ine...

pininka1
8. dec 2022

@negymama ved zato pisem ze to bude asi iny pripad, ale autorka nepisala ci maju alebo nemaju striedavku, len ze neziju v jednej domacnosti

liloastitch
8. dec 2022

@maciatkolulu a nie každý musí byť taký, že tie prachy tomu dieťaťu dá. Ja píšem o tých prípadoch. Ty tiež danú situáciu nepoznáš ,možno jej to kole oči z tohto dôvodu, že si daňový uplatňuje rodič , ktorý o vlastné dieťa ani nezakopne. Tak prečo ju hneď zhadzovať, že sa stará do toho do čoho sa nemá? Možno je ona sama matka dieťaťa, ktorá chce nahlásiť ignoratského otca možno je to sestra matky, ktorá zaručene vie, že ten daňový ide do vačku žene, ktorá sa o deti nezaujíma, neplatí .. nikto tu skutočný dôvod nepozná takže nie je na mieste hneď autorku označovať za bonzáka.

kornelies
8. dec 2022

1.) Pobera to rodic.
2.) Pracuje legalne, odvadza dane, ma na to narok.
3.) Skus riesit xy ludi, ktori vyuzivaju system roky rokuce, beru socialne davky, na ktore sa my, danovi poplatnici, skladame.
4.) Skus nahlasit pracu na cierno, budes uzitocnejsia, zabezpecis prilev penazi do statneho rozpoctu.
5.) Ked si budes objednavat vianocne kolaciky na fb od cukrarky, skus si pytat fakturu, inac je to nelegalny prijem.
A mohla by som pokracovat dalej.

dilino
8. dec 2022

@liloastitch ježiši že to niekto tak nechá trpieť tak svoje deti. Tak tato situácia je úplne iná važna. Ja som si myslela že sa chce niekomu pomstiť preto som to tak napísala. Ak by bola situácia ako píšeš TY tak to je samozrejme iná situácia. Ja nechápem rodičov že sa nechcú starať o zdravé deti toto nepochopím nikdy. Alebo že zdravé deti dajú do DD. Nepochopím nikdy toto že niekto svoje deti okrada.

horalka1986
8. dec 2022

Akoze, ja viem ze sa to nema, ale ak je to pripad ze otec pobera bonus, lebo matka nemoze a dohodli sa ze jej ho bude davat, tak nechapem, ako sa to teba dotyka.

kikaaa444
8. dec 2022

To fakt už nikto nikomu nič nedopraje ? Keď štát môže vyj*bavat s nami prečo nemôžeme aj my snim ? Akú ma prosím ta toto súvislosť s tebou ? Dobre robí že poberá !

maciatkolulu
8. dec 2022

@liloastitch myslím, že v takom prípade by napísala, ex pibera neoprávnene, ale ex mojej sestry, ex mojej dcéry a nie anonymné, ale úplne v kľude VEREJNE A PRIAMO.

nelly277
12. dec 2022

@maciatkolulu závidi asi

nelly277
12. dec 2022

Daňový bonus na dieťa si uplatňuje rodič alebo osoba, ktorá má zverené dieťa do starostlivosti. Nárok má zamestnanec, resp. osoba s príjmami podľa §5 zákona o dani z príjmov (tzv. závislá činnosť) a aj podnikateľ – fyzická osoba, resp. SZČO, ktorá dosahuje príjem podľa §6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov, čiže nejde iba o príjmy zo živnosti, ale aj napr. príjem z autorských honorárov, príjem znalcov a tlmočníkov, či príjem z finančného sprostredkovania.

simca06022011
12. dec 2022

daňový bonus prečo by niekto mal dávať dieťaťu? To ani len nie je sociálna dávka. "Nepobera sa". Ja si ju odratam zo svojich daní. Ak sa takto dohodli je to ich vec, keby ste radšej riešili tých vo naozaj využívajú systém :D
Inak v kľude pri kontrole povedia ze spolu bývajú a bude to vybavene :D
Ale k otázke, finančná správa ( vid web).

@liloastitch Keby to bol katastrofický prípade ako opisujes, tak pravdepodobne dohodnutí nie sú.

kiki234
12. dec 2022

Aj ked je Vas do toho nic, pevne verim a dufam ze ani Vam nebude dopriate, ak uz to teda nieje sucasnost 🙂 kludne sa medzi sebou mohli dohodnut a uprimne radsej jednemu ako statu 🙂

sudocek
15. dec 2022

A ako si prišla nato že ho poberá?

kika12345k
9. jan 2024

@hipuska ahoj ako to dopadlo? Musel ho vrátiť? Za ten čas čo ho poberal neoprávnene? Mám pocit že ex to tiež poberá a nemá nárok

hipuska
10. jan 2024

@kika12345k áno, musel vrátiť všetko. Stačí, keď dáš podnet a oni ti to určte presetria