Neochotné realitné kancelárie

Včera o 13:18

Ahojte, prišla som sa sem posťažovať.
Už dlhšiu dobu (cez pol roka) hľadáme s partnerom byt. Chceme sa sťahovať z BA do Trenčína do prenájmu. Máme pomerne vysoké "nároky na byt" resp. reagujeme na ponuky, ktoré sú z tej vyššej cenovej kategórie. (3i 750+). Čo tým chcem povedať je, že sú to ponuky, ktoré sa na realitných portáloch ohrievajú kľudne mesiace (skúsenosť z posledného pol roka).
Som už absolútne demotivovaná prístupom realitiek...

Reagujem na inzerát buď priamo na stránke realitky, alebo na nehnutelnosti.sk alebo na bazoši vždy zo zásady emailom. V inzeráte je málokedy uvedené všetko info (kedy sa môžme sťahovať, koľko je dopozit, ... ). A reakcia? ŽIADNA. Oni na mail proste neodpíšu, prípadne chcú iba telefonicky. Však reku ok zavolám po robote. Tak dvíhajú samozrejme iba medzi 10:30 a 14:00. Mám prácu, kde proste nemôžem počas dňa vyvolávať niekomu.. Provízie si pýtajú pomaly už 2 mesačné nájmy ale odpísať na mail to nie..

madeincssr
Včera o 14:50

No veru aj mna hnevaju inzerenti, ktori inzeruju na internete, ale email aj SMS vylucuju (len volat). A ja tiez preferujem, aspon na zaciatku, pisomnu komunikaciu (nerusi a je jasna, strucna, ziadne obkecavanie a odbocovanie od podstatnych veci). Ale aj na zopar jasnych (polozkovitych, ocislovanych) otazok mnohi odpovedia nejasne alebo neuplne.

zic
Včera o 14:53

A nemoze byt neochota realitiek reagovat mailom byt sposobena aj tym, ze propagovane byty su uz neaktualne (ak nie rovno fejkove) a po telefone ta "ukecaju" na nieco ine (preco nie toto ale radsej tamto)... a do mailu sa to tak neda? Len spekulujem... lebo keby som chcel "predat", tak makam ako vcelicka mailom / telefonom...
Inac teda pre BA mne osobne funguju najlepsie facebookove skupiny... taketo nieco pre Trencin nie je? Ze by si komunikovala priamo s majitelmi?

sasa1310
Včera o 14:57

no neviem. My voláme na ponuky realitiek koľkokrát aj cez víkend a vždy zdvihli. A mňa zasa v živote nenapadlo reagovať emailom. Nakoľko cez mobil sa lepšie organizuje presný čas obhliadky

sasa1310
Včera o 14:57

@zic to sa ako dá ukecať na niečo iné? Veď nekupuje rožky a bude spokojná aj s kaiserkou

beata_k
Včera o 15:01

Partner nemoze volat? Ja napriklad nemam rada mailovu komunikaciu. Vyslovene ma zdrzuje. Kym precitam, odpisem tak sme uz mohli byt v polovici telefonatu a veci by boli hned jasne. Kolko, kedy za kolko. Chcem, nechcem kedy mozem prist?

autor
Včera o 15:03

@zic Neviem pravdu povediac, myslím, že nie, lebo ten inzerát stále repostujú ako nový.

@sasa1310 Neznášam volanie denne na 3-4 inzeráty s tými istými otázkami. Je mi to nepríjemné keď mi povedia, že jej non nie je to tam uvedené ale byt nie je zariadený ako na fotkách a podobne. Volala som na 4 byty kde mi bolo povedané presne niečo v zmysle že byť nevyzerá ako na fotkách alebo že cena uvedená v inzeráte sa "medzitým zmenila" a podobné hlúposti. Proste keby mám zakaždým takto volať tak volám na 50% inzerátov zbytočne. Keď sa pýtam či je poriešený internet a povedia mi nie tak to pre mňa už nie je relevantné.

@beata_k Keď nemôžem ja tak volá ale nerozumiem na keho boha majú napísané, že na otázky odpovieme emailom keď odpoveď je potom 0..

beata_k
Včera o 15:03

@sasa1310 Bezne sa to robi. Skusia ponuknut ine poschodie, inu lokalitu....vela ludi nie su uplne rozhodnuti a daju sa nalomit aj na nieco ine.

beata_k
Včera o 15:04

Je to len zauzivana fraza. Nie vsetko, co je na nete je aj pravda.

sasa1310
Včera o 15:08

@beata_k iné poschodie? A to čo v bytovke je niekoľko bytov na predaj? bavíme sa o realitke a nie o developerovi, ktorý predáva nové byty..

sasa1310
Včera o 15:10

ale však ty chceš niečo kúpiť, tak musíš telefonovať. Nerozumiem tvojmu postaveniu. veď to je jeden telefonát o dohode obhliadky. Aj my teraz chodíme po obhliadkach a teda nenapadlo ma čakať na email, dovtedy sa 2x predá ten byt, dokým ja budem doma šúchať nohami a čakať na email.

autor
Včera o 15:10

@sasa1310 Bohužiaľ beata má v tomto pravdu. Už sme veru boli tak, že sme prišli na obhliadku (cez hodinu a pol sme cestovali v piatok o 4 v najväčšej zápche) aby sme prišli na obhliadku STREŠNÉHO BYTU (nechceli sme susedov nad nami) aby nám povedali, že vlastne tam je ešte nadstavba a nad nami by boli dva byty. V inzeráte jasne uvedené, že poschodie ,4/4.

beata_k
Včera o 15:11

@sasa1310 Nie v ramci jednej bytovky. Ja som napriklad mala poziadavku iba posledne poschodie, x krat ma lamali na ine. Su ludia, ktori sa boja vytahu, tak chcu len prizemie. Dovodov mas mnoho.

sasa1310
Včera o 15:12

a to si nepozeráš pred obhliadkou na google maps ten dom ani okolie?

sasa1310

@beata_k tak ale je rozdiel požadovať určité byty, aby ti realitka ponúkla a reagovať na konkrétny byt ako myslí autorka.

autor

@sasa1310 Ja telefonujem keď môžem. Nemám na výber. Len keby sa som majiteľ bytu alebo platím províziu tak očakávam, že realitka bude odpovedať všetkým zaujemcom, nie len tým ktorý volajú. A ako som povedala, jedná sa o byty, ktoré sa rozhodne za týždeň neprenajmú.

autor
Včera o 15:14

@sasa1310 Ako pardon ale v živote by mi nenapadlo, že ak je niekde napísané poschodie 4/4 tak tam bude nejaká nadstavba. 😅 Plus teda, skoro nikdy sa neuvádza presná adresa, iba ulica. Takže to si aj tak moc nepomôžem.

sasa1310
Včera o 15:16

treba zmeniť postoj. S realitnými maklérmi sa dohaduje len telefonicky. Je to úplne bežné. A nie, neuvádza sa nikdy presná adresa, ale tupá nie som, aby som ten dom nenašla cez google na danej ulici.

autor
Včera o 15:18

@sasa1310 Bola tam ulica. 8 rovnakých domov z toho jeden mal nadstavbu. Nom tak smola no.
Tak či tak, ako som spomenula, volala som. Viackrát, inak by sme sa na tie obhliadky ani nedostali. Ale mrzí ma, že sa dovolám tak maximálne do druhej, čo je pre mňa problém.

beata_k
Včera o 15:18

@sasa1310 Vies ake blbosti mi ponukali? To su zivnostnici, nie zamestnanci. Ziju z biznisu. Je to bezna prax, ze aspon skusia.

sasa1310
Včera o 15:20

my voláme s realiťákom bežne aj večer po 20tej. Takže pre mňa prekvapenie, že po 14tej nevolajú. V tom prípade je možné, že ten byt už je prenajatý a neodstránili ho z portálu.

zic
Včera o 15:21

@sasa1310 no jednoducho... vidis, ze aj autorka hlada dlho... tak najprv ta navnadia aby si sa ozvala (robi sa to pri predaji, daju nieco "uzasne", aby si zavolala a uz ta lamu, ze sice toto je uz prec, ale nechces... a idu predat leziak... a ked si zufala alebo slabsia povaha...

sasa1310
Včera o 15:22

@beata_k Ja keď kupujem nehnuteľnosť reagujem na danú nehnuteľnosť a v živote mi nič iné neponúkli. Ty si sama napísala, že si mala požiadavku najvyššie poschodie, takže si tým pádom čakala aj na iné ponuky od nich. Tu sa bavíme o konkrétnej nehnuteľnosti na ktorú reaguje. Tak ale možno pri prenájmoch to tak funguje. Ja len kupujem

autor
Včera o 15:26

@zic Áno presne toto je moja skúsenosť! Inzercia na úplne iný byt, kde nie je uvedené pomaly nič. Na mail s konkrétnymi otázkami neodpovedajú, tak zavolám a ponúkajú mi za tú istú cenu byt ktorý je výrazne horšie vybavený, v inej lokalite alebo nespĺňa požiadavky, cez ktoré som si byt vyfiltrovala.
Napr. posledná obhliadka: Chceme byt s klimatizáciou v určitej oblasti, hľadám kľúčové slovo "klimatizácia". Nájdem pekný byt v popise napísané klimatizovaný ale na fotkách nie je vidieť klimatizačnú jednotku. Napíšem mail, nič. O dva dni volám. Nedovolám sa. Volám ďalší deň aby mi teta povedala, že klimatizácia v byte je ale, že byt je "zariadený inak ako na fotkách". Zistím, že sa vlastne jedná o úplne iný byt a snažia sa mi ponúknuť niečo v ďaleko horšom vybavení a inej lokalite. Pre mňa zabité 4ri dni, ktoré by mohli byť vybavené jedným mailom.

beata_k
Včera o 15:26

@sasa1310 Volam na pre mna zaujimavy inzerat. Hned sa dozviem, ze tento byt nie je pre mna vhodny a uz mi nuka iny. Ja predavam a kupujem

sasa1310
Včera o 15:27

@beata_k to sa mne ešte nestalo ani raz

sense
Včera o 15:38

A nemôžeš si dať ty inzerát s konkrétnymi požiadavkami? Alebo osloviť realitnú s tpoziadavkami čo hľadáš a nech ti nájdu adekvátny byt

butterflyeffect
Včera o 15:52

My ked sme kupovali dom tak jedna katastrofa, jedna realitka zavadzala-vodila nas po starych rozpadlinach ( v inzerate samozrejme uplne ine fotky) a tvarila sa ze staci vymalovat, ina zas ked sme zavolali na inzerat tak ze pozriem aa na to a vzdy zabudli volat naspat… bezne predane domy stale v ponuke! ked sme natrafili na nas “vysneny dom” zas ina realitka, tak zbytocne natahovanie zo strany realitky, nakoniec sme si riesili sami vsetko cez znaleclky, banku, kataster a on od predavajucej zobral proviziu 6000!!! Natahoval to, doteraz nechapem preco-predavajucej tvrdil ze mi chceme cuvnut od kupy, nam tvrdil ze ona od predaja…

animus
Včera o 15:56

Keď sme hľadali byt tiež sme mali zle skúsenosti. Dokonca byt o ktorý sme mali vážny záujem sa stále nepredal pričom my sme sa ani nedostali na obhliadku. Realitak stále nemal čas, alebo bol odcestovaný a podobne. Vyhľadali sme majiteľa a ten nás odkázal na realitnú kanceláriu 😅

sasa1310
Včera o 16:19

@butterflyeffect ako zobrali províziu 6000 od predávajúcej?

oblecenie99
Včera o 16:26

Bežná prax, že tam nechajú vysieť inzerát, ktorý je už neaktuálny a takto skúšajú nalákať a potom nakecať, ideálne telefonicky.. ale aj tak je to divné.
Neviem, ako teraz, ale vždy keď sme hľadali byt my (to je jedno, či nájom či na kúpu), tak sme volali hneď ako sa len dalo, vždy bola za ne bitka.