Nemám platiteľa poistného a na úrade práce povedali niečo iné

pauliesivackova
2. sep 2015

Dobrý deň, tento rok som ukončila strednú školu s maturitou. 21.6. som sa zamestnala v Pežote, no pre mňa to bola strašne ťažká práca a po piatich dňoch som odišla. Mala som hneď niekoľko problémov... Dostanem ešte za júl a august sirotské? Čo s poistením v Dôvere? A tak som si najprv zavolala na soc. poisťovňu, kde mi povedali, že sirotské mi príde, keďže som ešte stále vedená ako študentka a aj mi došlo. Potom som zavolala na úrad práce a informovala som sa, či sa musím prísť zaevidovať, keď som bola zamestnaná 5 dní na HPP a oni, že nie... že nemusím. Že stačí do konca augusta resp. na začiatku septembra a že som stále do 31.8. vedená ako študent a poistné za mňa platí štát. Tak som bola rada a myslela som, že si dovtedy nájdem prácu, no nenašla som si... A tak som bola pripravená ísť na úrad práce, kým mi 30.8. tesne pred polnocou nepípla SMS od dôvery že od 26.6. nemám platiteľa poistného. Ráno som tam volala a bolo mi povedané, že ak sa raz zamestnám stratím status študenta a poistné za dané obdobie (teda 65 dní) si musím zaplatiť... Ja nebývam už u rodičov a môj priateľ a ja bývame sami... Ťažko sa nám žije z jedného platu + teraz ešte nemám ani sirotské a nie je v mojich možnostiach zaplatiť len tak vyše 100€ čiastku... Odrovnáva ma ten bordel čo sa deje v tomto štáte a absolútne neviem ako mám riešiť túto situáciu, ktorá NEVZNIKLA mojim zavinením, ale vinou nejakej telefonistky na úrade práce... Čo mám robiť? ... Dá sa podať nejaká sťažnosť, žiadosť.... ?

alenah31
2. sep 2015

@pauliesivackova žiadny bordel v tomto štáte.....po úspešnom ukončení SŠ si stále poistencom štátu až do 31.8.2015 to je pravda, ALE len v prípade ak neprerušíš tento vzťah prac. pomerom čo je tvoj prípad. Tým, že si sa zamestnala už nemáš štatút študenta, ale zamestnanca - resp. momentálne nezamestnanej a pokiaľ si sa hneď po ukončení prac. pomeru nebola zaevidovať na ÚP si čo sa zdravotného poistenia týka samoplatiteľ. Tu presne citujem ÚPSVaR - teba sa týka hlavne ten druhý odsek:

* Absolventovi strednej školy stačí podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do 7. septembra daného kalendárneho roku, nakoľko aj preňho platí 7 dňová lehota, ale absolvent strednej školy je považovaný za nezaopatrené dieťa do 31. augusta a rodičovi ešte za toto obdobie patrí prídavok na dieťa. Absolvent strednej školy si však žiadosť môže podať aj skôr, bezprostredne po vykonaní maturitnej skúšky, ak o to má záujem. V takomto prípade rodičovi nepatrí prídavok na dieťa.

* Ak sa absolvent zamestná skôr ako mu skončí ochranné obdobie končiace 31.8. stráca štatút študenta a v prípade výpovede - ak si absolvent nepodá žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie v zákonom stanovenej lehote, je považovaný za dobrovoľne nezamestnaného, z čoho mu vyplýva zákonná povinnosť hradiť si povinné zdravotné poistenie resp. doplatiť si alikvotnú časť.

Dlh na poistnom môžeš splatiť aj postupne v niekoľkých splátkach - o túto možnosť musíš požiadať svoju zdravotnú poisťovňu najlepšie osobne na najbližšej pobočke, v opačnom prípade sa ti môže k dlhu na poistnom pridružiť penále + trovy exekúcie pokiaľ ani po výzve poisťovne dlh neuhradíš.

pauliesivackova
autor
2. sep 2015

@alenah31 TAK PREČO MI POVEDALI NA ÚRADE PRÁCE ŽE AJ NAPRIEK TOMU, ŽE SOM BOLA ZAMESTNANÁ STAČÍ PRÍSŤ NA KONCI AUGUSTA?!!! Toto mi vysvetli prečo ma oklamali?!

lucia20
2. sep 2015

@pauliesivackova zalezi dost od toho ake info si im ty podala. Je logicke, ze ak sa zamestnas, uz si student neni. Ci si si myslela, ze sa zamestnas, das gypoved a stale budes student?
Pekne naklus do dovery a tam si poziadaj o splatky. Nic ine ti neostava a neznalost zakona ta neomluva.

lucia20
2. sep 2015

@pauliesivackova a do buducnosti si pamataj, ze ak nieco nemas na papieri, v tomto pripade stanovisko upsvr, stazovat ti nepomoze moc... nemas dokaz ze ta ugiedli do omylu oni.

alenah31
2. sep 2015

@pauliesivackova hlavne nepíš veľkými písmenami, lebo ťa zablokujú - pravidlá fóra. To si sa riadila len jedným telefonátom na ÚP?? Takéto veci vždy vybavuj osobne. Vraví sa, že "neznalosť zákona neospravedlňuje". Ja som ti sem skopírovala presné znenie povinnosti absolventa z oficiálnej stránky ÚPSVaR.
Na tvojom mieste sa idem okamžite zaevidovať na ÚP, lebo v opačnom prípade ti dlh na poistnom narastá každým dňom. To, že ti do telefónu povedal niekto opak je tvrdenie proti tvrdeniu - to ti teraz nepomôže. Ono je tiež dôležité ako si z práce odišla....dala si výpoveď?? Pretože aj keď máš skúšobnú dobu len tak odísť zo dňa na deň sa tiež nedá - kľudne tam môžeš mať vedenú absenciu. Hlavne kľud, s priateľom zájdi na ÚP a nechaj si všetko riadne a hlavne osobne vysvetliť kompetentnou pracovníčkou a nie pochybnou telefonistkou.

pauliesivackova
autor
2. sep 2015

@alenah31 Z práce som odišla normálne - zas tupá nie som, mám vybavené všetky papiere. Nepovažujem sa za hlúpu len pretože som uverila niekomu kto mi mal podať informáciu pravdivú a podal mi nepravdivú. Ako študent som vedená bola, lebo sirotské mi prišlo aj za júl aj za august, takže asi to nie je iné na úrade práce a zase iné na sociálnej poistovni.

pauliesivackova
autor
2. sep 2015

@lucia20 A omyl moja drahá. Všetky hovory ktoré sa vedú na takéto úrady sú v "záujme skvalitnenia služieb" zaznamenávané, takže si môžem vyžiadať rozhovory z môjho telefónneho čísla....

alenah31
2. sep 2015

@pauliesivackova sociálna poisťovňa a úrad práce sú úplne niečo iné presne ako píšeš - sirotské vypláca soc. poisťovňa - tam ti vyplatili riadne čo mali. Čo sa týka ÚP tam je povinnosť prihlásiť sa do 7 dní od ukončenia prac. pomeru - môžeš aj neskôr, ale až od dňa zaevidovania ti poisťovňu hradí štát, najviac však 7 dní dozadu - ak to prešvihneš už máš za tie dni dlh. Okrem toho na zaevidovanie sa na ÚP obyčajne chcú aj výpoveď - potrebujú doklad, že ťa neevidujú skôr ako ti skutočne skončil prac. pomer. Nikde som nenapísala, že si hlúpa, len si treba takéto veci skrátka overiť vždy inak - nie telefonicky - baby na ústredniach obyčajne nič nevedia. - Hlavne sa zaeviduj - ostatné postupne doriešiš 😉 dokonca možno sa zasa zamestnáš skôr ako myslíš 🙂

sense
2. sep 2015

Dievcata ti dobre radia a nikto z teba hluoanu nerobi...teraz je pre teba najdolezitejsie ist sa okamzite zaevidovat na urad prace a potom rovno do dovery osobne nie telefonicky dohodnut sa na splatkach....ten natoceny hovor na skvalitnenie sluzieb ti moc nepomoze lebo po a to by si musela udat danu pracovnicku ze ti nepovedala pravdu a po dalsie tieto hovory sa nearchivju dlhu dobu....predpokladam ze meno danej telefonistky si nepamatas

eeffka
2. sep 2015

@pauliesivackova nuz mlada dama, treba najprv popracovat na kulture prejavu , vid "pežot, "moja draha" a zacat sa zaujimat o svoje veci a nie slepo verit..bohvie ake v tom rozhovore padli informacie, co pani vravela a co si ty pocula... velakrat ludia pocuju to co chcu nie co im bolo povedane.
tym ze si sa zamestnala pred 31.8 sa z teba stala pracujuca osoba, akonahle si dala vypoved stala sa z teba dobrovolne nezamestnana a mozes, zdoraznujem mozes!!! nie musis sa ist hlasit na UP. urad prace nema so zdravotnym poistenim nic spolocne , to si sa mala informovat vo svoejj zdravotnej poistovni...to je akoby si od plynarov chcela info o vode...
Momentalne je tvojim riesenim ist na Doveru a spisat si splatkovy kalendar na dlzne zdravotne poistenie a poucit sa dobuducna.

pauliesivackova
autor
2. sep 2015

@eeffka To že som napísala Peugeot foneticky neznamená, že neviem, ako sa píše. Môj priateľ tam pracuje dlhé roky a proste sa to tak akoby zo zvyku alebo zo srandy medzi nimi tak píše a beriem to ako úplne normálnu vec. Ja som bola sama prekvapená, keď mi v telefóne povedali, že aj NAPRIEK tomu, že som bola zamestnaná som vedená ako študent ale ubezpečili ma do toho telefónu o tom asi 3x a preto som im verila. Nemala by som najmenší problém to riešiť a na ten hlúpy úrad zájsť aj v tú sekundu ak by mi povedali že musím prísť. Hold... Slepo som uverila akože "kvalifikovanosti" pracovníčok. A je mi úplne jasné, že mi nezostáva nič iné ako to zaplatiť, čo mám robiť.

TAKŽE DÍK ZA "RADY" , poprosím admina aby zamkol túto tému, lebo babenky sa už len opakujú. :D

lucia20
2. sep 2015

@pauliesivackova moja zlata... ja som s tebou husy nepasla.... ak si teda poriadne vypocujes co ti tam vravia, tak nie ze su, ale MOZU byt zaznamenavane.... a ked teda mas plan si vyziadat zaznam, tak tak urob a ries si to cez uspvr. Co si cakala? Ze tu zeny spravia pre teba zbierku? Odpovede si dostala, nevonaju ti....

pauliesivackova
autor
2. sep 2015

@lucia20 Tak to som ani náhodou nečakala. Čakala som možno ženu s podobnou skúsenosťou resp. niekoho kto sa vyzná. Týmto to pre mňa končí... Ďakujem za rady. Dovidenia.

lucia20
2. sep 2015

@pauliesivackova podstatne a vecne odpovede si dostala. Pekny zvysok dna

katarinamarkova
2. sep 2015

@pauliesivackova @pauliesivackova
presne viem co ta hneva....ze sa spoliehas na to, ze clovek na spravnom mieste ti da spravnu korektnu odpoved.
toto nikdy necakaj.
po vlastnych skusenostiach - upsvar, soc. poist., danovy urad:
teta na pobocke povie tak, teda na ustredni presne opacne.....tak to riesim od jedneho pekneho dna takto - cinknem na pobocku, cinknem na infolinku, pisem mail na ustredie. obcas sa odpovede zhodnu, casto vsak nie....ked nie, volam pobocku este raz s tym ze tam a tam mi povedali tak a tak, ako to vlastne je....to iste mailom a zrazu buuuum, velke sorry zo vsetkych stran, ze je to mila pani: TAKTO, ospravedlnujeme sa za nekorektne informacie
teta na upsvar ma uz minule nazvala: ,, moc aktivna,, lebo som k nej dosla s vytlacenou vypisanou ziadostou a presnou poziadavkou aky doklad od nej potrebujem.....a stala som vedla jej stola a slusne sa s nou dotahovala o to, ze tu ziadost musi prebrat a ten doklad musi vystavit.....aj ked to na zaciatku nebolo mozne, lebo tlacivo je ine, ako ma ona v zasuvke, aj ked ziadost bola stiahnuta z ich oficialnej stranky a jedine co bolo ine boli mozno kurziva a riadky inak posunute 🙂 a potvrdenie, kt. som potrebovala len tetuska nevedela vytlacit, tak si volala inu pani, kt. to co vraj nejde a neda sa vystavit, vytlacila za dve sekundy.
......nema ma rada....co uz, ani ja ju.....ale po tom, ako ma uz x krat zbytocne poprehanala kvoli jej nevedomosti musim byt na nu trosku zla.......

....jedine miesto kde mi snad zatial vzdy na 1.krat podali spravne info bola zdr. poistovna 🙂

pauliesivackova
autor
2. sep 2015

@katarinamarkova No veru, asi nič netreba nechať na náhodu. Dnes má UPSVAR v TT otvofené do piatej, tak čakám na priateľa kým príde z práce a pôjdeme to pekne všetko spolu vybaviť, nejaké peniaze máme na sporiacom účte, tak vyberieme a čo najskôr zaplatíme "dlh" nech to mám z krku a od teraz si dávam sedsakramentský pozor a som poučená že nemám veriť nikomu.

pauliesivackova
autor
2. sep 2015

@alenah31
@lucia20
@eeffka
@sense

No takže dievčence, pokiaľ radíte tak raďte aj overene a nie ako laici čo sa do toho nerozumejú. Práve som prišla z úradu práce kde mi bolo povedané, že do 31.8. som študentkou skutočne bola aj napriek zamestnaní na TPP a že pani telefonistka mala pravdu. Pokiaľ moja mama dostáva na mňa prídavky na dieťa (čo dostávala do 31.8.) tak som skutočne študent a chyba bola v Dôvere. Oficiálne na moju situáciu neexistuje riešenie, lebo ja som sa nemohla ako študentka ísť na úrad zaevidovať skôr ako na konci augusta, aj tak by ma poslali preč a v dôvere mi tvrdia, že som zaevidovaná mala byť, čo oni tvrdiť nemôžu lebo nie sú úrad práce.... Jediným mojim riešením je ukázať v dôvere doklad o tom, že som zaevidovaná od dnes a že inak sa to ani nedá. ALE NEMÁM JA PREČO PLATIŤ niečo lebo ja som zaevidovaná nikde byť nemohla keďže sa to nedá 🙂 ... Takže nie, neradili ste mi dobre, len toľko k tomu...

sense
2. sep 2015

Nuz ak tvoja mama nezahlasila mzdovej uct.kde robi to ze pracujes resp su zamestnana tak jasne ze pridavky dostala , ak by to zahlasila a ty dolozila pracovnu zmluvu tak by pridavky nedostala....ale mne je to sumafuk ja ziadnej poistovni peniaze nedlzim a ver mi poistovna ti velmi rychlo vyrubi nejaku pokutu ak si to v n3j nedas do poriadku a to vravim z vlast ej skusenosti ked mi jedneho dna prislo zaplatit par tisic len preto ze ma zamestnavatel neprihlasil len v mojom pripade stacila prac. Zmluva

eeffka
2. sep 2015

@pauliesivackova nie tak celkom opat chces pocut co vyhovuje tebe
precitaj si dokladne: http://www.rodinka.sk/vazne-veci/stat-pre-rodin...

najma pasaz ze tym ze si sa zamestnala si skoncila svoj statut ziaka, stala si sa zamestnancom a z toho sa neda naspat dostat do ziaka, ak teda nejdes studovcat na VS
a potom je tam pasaz ...bez ohľadu na to, či sa absolvent strednej školy po maturite zamestná alebo eviduje na Úrade práce, bude mať jeho rodič (oprávnená osoba) nárok na prídavok na dieťa aj počas posledných prázdnin po skončení strednej školy (do 31. augusta). To isté platí aj pre daňový bonus. Posledný prídavok na dieťa bude vyplatený najneskôr v septembri (za mesiac august)....

takze neries co ti hovori pani na UP, ale zajdi si na Doveru a ries to s nimi .urad prace NEMA NIC SPOLOCNE so zdravotnym poistenim

jeennyv
2. sep 2015

@pauliesivackova oni sami na uradoch nevedia co a jak a maju v tom bordel, pre buducnost, ako nahle nastupis do nejakej prace, ci inej skoly alebo niecoho vzdy sa vsetky nalezitosti, socialne ci zdravotne poistenie sa vztahuju na tu instituciu, cize ked z nej odides a nie si samoplatca svojho postenia atd. musis sa hlasit na urad prace....musis tak urobit do niekolko dni, cize ti nic ine neostava, len sa prihlasit na urad, aj logicky z toho vyplyva, ze ked raz po skole nastupis do prace, tak tvoj statut studenta zanika...mozes spravit to, ze svoj dlh v poistovni bud vyrovnas alebo sa da poziadat aj o odpustenie dlhu v niektorych pripadoch, ak ako pises doslo k desinformaciam...ale vies ako to je neznalost zakona a takych nalezitosti neospravedlnuje, hold clovek si vybehat a vyzistit musi vsetko sam, lebo uradnici stoja za....drzim palce

libka1
2. sep 2015

neviem co ste sa tu do nej tak pustili, ja sa s nou stotoznujem v tom, ze bordel tu teda je a na uradoch ti hocikto povie hocico a o tyzden je to schopny popriet ako keby si si to vymyslela 😝
ja po neblahej skusenosti s SP riesim vsetko cez tu ich linku telefonicku a v zapati ked mi tam nieco vysvetlia sa ich este presne na to iste spytam aj pisomne, aby som to mala potvrdene na papieri.
@pauliesivackova pouc sa z toho a do buducna si das vacsi pozor. teraz to uz len vsetko trpezlivo obehat (aj ked verim ze mas poriadne nervy z toho) a bude dobre. tak ako ti poradili, vybav si splatky v poistovni. staznost podavat nema zmysel, uz si nepomozes, nijak nedokazes ze ta zle informovali ak to nemas pisomne 😅

paladia
2. sep 2015

Neviem, ci viete...ale aj absolvent SŠ, ktory sa zamestna pred 31.8. ma do tohto datumu narok na pridavok na dieta. A tym padom by mal mat aj hradenu zdravotku, nie? Chod si na upsvar poziadat potvrdenie o poberani pridavku a ukaz to na zp, ci to nepomoze. Ale viem, ze zp ma kompletne ine pravidla ako ma upsvar a uplne ine ma soc. Poistovna. Treba sa v kazdej institucii informovat zvlast.

evittam
3. sep 2015

@pauliesivackova Pozri, dievčatá ti chceli len poradiť a na tvojom mieste - ako ti tu už bolo poradené - by som sa moc nedržala a neverila radám "tetušky" na UPSVaR - raz ti už zle povedali a môže to byť tak aj teraz. Máš to čo ti povedala na papieri s okrúhlou pečiatkou?! Lebo inak je to zase len tvrdenie. A viem o čom hovorím, tie kočky na tých úradoch veľakrát ani nevedia "o čom točia" - bohužiaľ a teda česť výnimkám. Takže si obehaj pekne každú inštitúciu zvlášť, nakoľko každá má svoje zákony a predpisy a všetko si nechaj dať na papier - až potom to má svoju výpovednú a úradnú váhu. A nie vypisovať tu kto má alebo nemá pravdu - tieto ženy si svojim prešli a vedia o čom hovoria. 😉 🙂 a ja tak isto. Pri istom vybavovaní istej veci keby som si nebola 100% istá, že mám všetky doklady a mám pravdu, tak tam chodím ďalšieho pol roka ak by som neotvorila "hubu" a riadne si nepovedala svoje. Až tetuška "kukakala".😀

pauliesivackova
autor
3. sep 2015

@evittam Tak mne to nepovedala jedna tetuška ale zavolali kvôli mne aj nejakú krajskú vedúcu a bolo mi jasne povedané, že na úrad práce sa zo zákonu, ktorý si môžem nájsť proste NEDÁ prihlásiť skôr ako na konci augusta, kedy mi končí štatút študenta... A je jednoducho nemysliteľné, ak právne ten štatút študenta mám a je to ukotvené v zákone SR tak sa môže ísť súkromná poisťovňa ako Dôvera so svojimi vymyslenými blbosťami bodnúť. Bolo mi povedané, že ak sa zamestnám na TPP , založím si živnosť, hocičo... Stále som do 31.8. študent po maturite a hotovo! ... A povedal mi to tam celý úrad, lebo všetci sa rozčulovali, že s Dôverou sú samé problémy a zavolala hádam na riešenie mojej situácie 10-15 ľudí a všetci povedali to isté.

A ešte v dôvere mi trepli blbosť že si mám spätne požiadať o zaradenie do evidencie a tam sa začali smiať, že ako môžem byť zaradená do evidencie ak som právne študent, že to zákon nedovoluje!

A @sense neboj sa, ja si to idem do poriadku dať do poisťovne a kľudne sa obrátim aj nad úrad dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou a aj na ministerstvo zdravotníctva resp. na patričný kontrolný úrad , určite to nenechám tak, hneď tam idem ale vyslovene mi na úrade práce a aj všade inde kde som bola, bolo povedané, že ja to prečo nemám platiť 🙂 Takže nie, platiť to nebudem a ak aj to zaplatím tak to budem vymáhať späť, lebo hoci to neni tak obrovský peniaz ALE v práve som ja....

sense
3. sep 2015

@pauliesivackova ja sa nebojim...obciansky mas a osemnast tiez rob si ako uznas za vhodne. a ako chces kludne ich aj zaluj.. inak asi na uade nemaju co robit ked ti zavolaju patnast ludi na potvrdenie ustnejj vypovede...co jedna uradnicka povedala...

evittam
3. sep 2015

@pauliesivackova V presne tejto problematike sa moc nevyznam,ale napr.ak skoncis studium,tak uz nemôzes byt napr.zamestnana na dohodu ako student,.....A nechcem urazit ani veducu a ani 15 kompetententnych ludi,ale ako som uz pisala,kym to nemam na papieri neverim tymto uradom. Ani riaditelovi.😉
@sense Vsetci tam boli,aj z okresu aj z kraja.😉😀

pauliesivackova
autor
3. sep 2015

@evittam Jasné, že tam boli, lebo som z Trnavy čo je krajské mesto ;)

evittam
3. sep 2015

@pauliesivackova V pohode.....Nemali nič iné na robote. 😉

pauliesivackova
autor
3. sep 2015

Mám z vás pocit, že mi neprajete aby to dobre dopadlo... Vy asi jednoducho nechápete, že aj keby som na ten úrad práce išla hneď 26.6. po ukončení TPP tak by ma buď po a) poslali preč a povedali, že mám prísť na konci augusta, alebo po b) zapísali do evidencie nezamestnaných ale až od dátumu 1.9. Ja som si to naozaj mohla ísť vybaviť aj hneď po maturite, ale zapísaná by som bola od 1.9. a vznikol by rovnaký problém.

To je situácia, kde nie je kam z konopy, lebo podľa zákonov štátu a úradu práce môžem byť zapísaná od 1.9. a podľa dôvery som mala byť zapísaná od 26.6. čo skrátka nie je možné.

evittam
3. sep 2015

@pauliesivackova Ale ja ti vôbec neprajem aby ti to nevyšlo. Len už konečne pochop aj ty, že UPSVaR nemá nič spoločné so ZP!!! A áno je možné, že si nemusela platiť, ale ak si si nesplnila povinnosť oznámiť im, že si naďalej študent tak možno tam bude problém. Nakoľko si bola študent, zamestnala si si - bola si zamestnanec-zamestnávateľ ťa odhlásil pri skončení PP a potom si tam mala ísť.....Takže tak.
Taký malý príklad - som na RD, bola som na UPSVaR žiadať o rodičák a RP, majú doklady o mojich deťoch a nečakám, že ich na základe toho má aj ZP , taktiež tam musím ísť a nahlásiť sa ako rodič na RD a deti taktiež.....Nikto za teba nič nevybaví, za to že sa nahlásiš na UPSVaR, tak neznamená, že o tebe vedia aj na SP,ZP,......