13juna ma doktor vypisuje na matersku,kedze som na rizikovom tak to je 8 tyzdnov pred porodom.
No ja uz teraz viem ze mi ziadna materska nevyjde,ako to potom vlastne bude?
Musim si za to obdobie zaplatit odvody aj ked nebudem mat ziadny prijem?
Viete mi niekto poradit co v takej situacii robit?
Budem povdacna za vsetky odpovede...
31majka12 a reanda a preco cakate, kym vam poradi niekto z modreho konika? co ak vam daju viacere mamicky rozne odpovede alebo neodpovie nikto? ja vam radim najst si na oficialnych strankach Socialnej Poistovne, Ustredia prace, socialnych veci a rodiny a vasej zdravotnej poistovne telefonne cislo podla vasho bydliska a pekne sa informovat u kompetentnych. ja som tiez riesila vela veci ohladom materskej telefonicky, vzdy som sa stretla s milym pristupom a bola som si ista, ze mam 100% pravdive a spravne informacie. 😉 tak drzim palce pri vybavovani. 🙂
@31majka12
@reanda pokiaľ ste neboli 270 dní povinne, alebo dobrovolne nemocensky poistené nemáte nárok na materské. V tomto prípade budete hneď pri nástupe na materskú dostávať rodičovský príspevok vo výške 190 eur. Po narodení dieťaťa ešte rodinné prídavky cca 21 eur. Podľa môjho názoru odvody do zdravotnej poisťovne platiť nebudete.
http://jozefmihal.blogspot.com/search/label/mat...
pokukaj 🙂 tipy, triky ako dostať materskú, ako sa vyhnúť problémom ..... hádam kúsok pomôže 😉
@31majka12 @reanda suhlasim s @tinara23, narok na materske mat nebudete, ale na rodicovsky ano, treba zajst na UPSVAR a zistit, ci nieco potrebujete k vypisabiu ziadosti (napr. rozhodnutie zo socialnej o zamietnuti materskeho ) do zdravotnej potom odnesiete kopiu rozhodnutia o priznani rodicovskeho... pokial ste ucastnikmi 2. piliera, treba (sa na to) informovat v SP, aby pocas rodicovskej boli za vas odvadzane prispevky do 2. piliera
@bealondyn @benne No ja mam zase opacnu skusenost, niekedy je lepsie poradit sa s niekym dalsim, pripadne si podrobne nastudovat zakony ... mne v telefone aj pri okienku tvrdili uz vselico a bolo jasne ze ten zakon nikdy necitali ... mozno som mala len smolu na ludi, ale kebyze sa riadim radami uradnicok, tak som dnes asi bez materskej 😕
@31majka12 no tak som sa dozvedela, ze ak si nezamestnana a nebudes mat narok na materske, tak pre teba nastup na matersku dovolenku neplati, ale zacne sa ti rodicovska dovolenka az narodenim dietata.. potom budes poberat rodicovsky prispevok z uradu prace, soc.veci a rodiny a treba nahlasit narodenie dietata na zdravotnej a socialnej poistovni a zdravotne a dochodkove poistenie za teba bude platit stat.. ale to az po porode... pred porodom, pokial si nezamestnana a neplati za teba odvody urad prace, tak si to poistenie - zdravotne, ktore je povinne, musis zaplatit sama... aj ked nemas ziadny prijem.. ale nepises, ci si nezamestnana, ci preco ti "nevyjde materska", tak potom neviem presne, ako to bude u teba
@reanda no ja som nezamestnana a na PN. od 11.2 si platim dobrovolne pojistne a ak je pravda cos om sa docitala na strasnkach socialnej pojistovne tak mi materska predsa vide. nakolko od roku 2002 do roku 2009 do konca novembra som pracovala, potom som bola na urade prace a 15 dni v roku 2010 som si platila dobrovolne pojistne, potom som od 10.11.2010 do 13.1.2011 som pracovala a od 11.2 si platim dobrovolne pojistne.
cize to vychadza vyse 300dni za posledne dva roky od terminu porodu (co je rezerva lebo pisu ze musim mat 270dni a viac)
No normal sa tesim,dufam ze ma ta materska nebude az tak obmedzovat ako teraz peenka....lebo clovek nemoze ani paty z domu vytiahnut,nemam ziadne vychadzky....
este ti nikto neodpovedal? aj ja cakam, ci sa niekto znaly ozve 🙂
a ty si nezamestnana? myslim, ze pokial budes uz na materskej, tak odvody by mal za teba platit stat, ale nie som si ista, lebo ja sa v tom moc nevyznam.. pokial nemas narok na materske, tak dostanes prispevok v rodicovstve, ale ten az po narodeni dietata
ja som dobrovolne nezamestnana, tiez nebudem mat narok na materske.. zdravotnu poistku si zatial platim sama a tiez by ma zaujimalo, ci mi to stat zacne platit az po porode, alebo uz pocas "materskej" .. a neviem, ci aj u nezamestnanych zien sa to nazyva "materska dovolenka"
no snad niekto napise 🙂