Dobrý deň , žiadala som ako spolužiadateľ o úver a zamietli ho kôli tomu že som sa na karte dostala do nedovoleneho prečerpania. Prečerpanie je vyrovnané no ten záznam asi bude stále problém . Máte stým skúsenosti?
@emmakrf banky štandardne nerobia tento záznam, ak by si to vyrovnala... lebo ono sa stane že na nepoužívanom úcte vznikne... takze áno musela si asi odignorovať požiadavku banky na vyrovnanie alebo sa zatajovať..... inak by ti nespravili záznam... (mne nespravili a to som mal na nepoužívanom úcte v banke párkrát mínus, na upozornenie som to vždy uhradil a pri refinancovani hypo nebol problém...)
@miskooo1987 no áno, ak ti po týždni poslali upomienku a hneď si nepovolený debet vyrovnal, tak je to okej, lebo si ho vyrovnal skôr, než banka robila report do registra. Stačí ale zareagovať o týždeň neskôr a už je človek v reporte, ani nemusí ísť o cielené zatajovanie, len proste možno čaká kým príde výplata.
@emmakrf ešte by som doplnila, že banky tento zápis vnímajú pomerne negatívne, aj keď sa človek dostane do debetu 5 eur, pretože to vnímajú tak, že ak si človek nevie ustriehnuť 5 eur, ako si ustriehne 100 či viac eurovú splátku. Nepíšem, že toto je tvoj prípad, len vysvetľujem pohľad banky.
@ivkazba nikdy mi neposlali upomienku, alebo niečo podobne... vždy len takú milú SMS že som asi zabudol a bolo by dobre to uhradiť...a nedostal som záznam🙂
@miskooo1987 sms je prvá forma upomienky, písomné prichádzajú až následne 😉
@emmakrf ak sa to udialo viac krát, že je ten záznam viac mesiacov, tak skôr predpokladám, že úspešný pokus bude najskôr po 12 mesiacoch. Ale samozrejme, môžeš skúsiť aj po 6 mesiacoch. Len chcem v tomto upozorniť aj na to, že každá zamietnutá úverová žiadosť je evidovaná v registri a znižuje rating klienta, takže odporúčam neskúšať to vo viacerých bánk, aby ti väčší počet zamietnutých žiadostí nepohoršil.
@emmakrf hej... polroka minimálne čakať a nikde nežiadať nič... ak si bola extra nespoľahlivo, tak radšej rovno rok..
@miskooo1987 dakujem
@emmakrf a to nemyslím zo srandy... proste ak po 3/4 roku požiadaš o úver a banka ti ho zamietne, tak rátam s ďalším polrokom minimálne...
@ivkazba to sa chcem opýtať že oni nerobia v tom vôbec rozdieľ v tom registri? Jedná sa o to že ja nemám debetný účet, takže od nuly ma to nižššie nepustí ale presne to sa stane že len čakám výplatu a kvôli poplatku za vedenie účtú strhnú pár eur a potom to mám dajme tomu pár dní 2,50 v mínuse a už kvôli tomu zamietnu pôžičku. Pritom sú ľudia čo majú ozajstné dlhy že mesiace neuhradia šeky, majú napožičiavané. A berú to rovnako.
@prispievatel ako píšeš, minieš všetky peniaze, čakáš výplatu, ale medzitým ti banka strhne peniaze za poplatok a tým pádom si v nepovolenom mínuse napríklad tebou spomínaných 2,50 eur. Ak sa to stalo raz, nemyslím si, že to rating z registra ovplyvní negatívne až tak, že by zamietli úver. Každému klientovi vyjde pri dopyte do registra nejaký rating, do určitého ratingu banky schvália všetko, určité stupne schvália niečo, od určitého ratingu neschvália nič. Schvaľovateľ na ústredí pritom vidí nielen rating ale aj konkrétne záznamy, t.j. vidí ktorý mesiac a koľko bol klient v mínuse, čiže on dajme tomu vidí, že si bol v mínuse v apríli, výška mínusu 2,50 eur a bol si v ňom 4 dni. To nie je dôvod na zamietnutie úveru. Ale ja som sa napríklad stretla s klientmi, kde sa toto dialo každý mesiac a dialo sa to aj vyše roka a tam už schvaľovateľ úver zamietol. A teda tvoja otázka, že či nerobia rozdiel v registri... register vykazuje fakty, za každý produkt, každý mesiac, počet dní omeškaných, výška omeškania. Z toho počíta rating. Nič viac. Podstatné je, ako má konkrétna komerčná banka nastavené, do akého ratingu ešte uvažuje klientovi úver schváliť a kde už nie je cesta.
Takže pri tých notorických čakateľov na výplatu každý mesiac zaváži aj to že idú na nulu a banka strhne poplatok za vedenie účtu. Tým navrhujem používať banky kde je vedenie účtu zadarmo. Pri týchto veciach veľa záleží na tom či má človek účet zadarmo alebo za nejakých 3,99. Ak keď niektorí vravia, veď čo, veď sú to len drobné. Niekomu aj tie 4 eurá môžu chýbať.
@emmakrf negatívny záznam je v registri 5 rokov po vyrovnaní, ale zväčša banky akceptujú ak 6 resp. 12 mesiacov je všetko v poriadku.