Dobrý deň dnes má kontaktovala majiteľka bytu v ktorom.som.z dcérou v podnájme sme dve volala my stým ze jej prišiel nedoplatok 900eur a ze to chce odomna ....majiteľka platila zalohove platby za byt ako.keby v ňom nebýval platila 134 eur mesačne pričom sa jej navýšila mesačná platba za byt a iná naďalej platila.len tu sumu 134 eur je to normálne ze iná to chce teraz odomna aby som jej to zaplatila ???
@patka06 presne, všetko závisí od zmluvy.
@lucialucka33 a kto to tak asi ma zaplatiť ak nie ten čo to využíval? Však si sa mala ozvať minulý rok, že chceš zvýšiť mesačne zálohy
@janai1 a nemala náhodou majiteľka zvýšiť nájom však asi by bolo lepšie priplatiť niečo mesačne ako naraz však mala sa ozvať podla mna
@lucialucka33 ona sa mala ozvať? A ty nemáš jazyk? Však je to v tvojom záujme
A ty platíš koľko mesačne za nájom ??
No nikto nevie, ako ste sa predtým dohodli alebo čo máte v zmluve...Ja mám v byte podnájomníkov tiež, no nedoplatky platili vždy oni, naposledy to bolo cca 700 € za kúrenie a vodu. Neviem, prečo by som to mala platiť ja za nich 🤔
@lucialucka33 Majiteľke to asi bolo jedno, nepotrebovala peniaze hneď - v podstate to platila za teba
@klarissa25 550 eur
@danyelia ja nehovorím aby to ona zaplatila za nna ale tak mohla mi radšej zvýšiť nájomné ja stým problém nemám
@lucialucka33 Mohla si jej sama navrhnúť zvýšenie nájmu, aby nebol nedoplatok - keď s tým nemáš problém
@janai1 ja som sa pekne opýtala 🙂↕️
@lucialucka33 pozri si nájomnú zmluvu tam musíš mať rozpísané koľko z tvojej platby ide na zálohové platby za byt a koľko majiteľke "zisk" a tak si porovnaj s ročným vyúčtovaním
@lucialucka33 Bola si informovaná o tom, že jej sa zvýšila mesačná platba za byt a ona stále platila rovnakú sumu? Alebo si o tom nevedela a dozvedela si sa to až dnes keď ti volala ohľadom nedoplatku?
@misinka0611 áno dozvedela som sa to len dnes
134 eur za 2 ludi najom je strasne malo.Ved hadam vies co podpisujes ci?Tazko povedat kolko ste minali.Kazdy povie ze nie vela ale ak si si nedavala na vodu pozor a neminala ako zo svojho nuz tak smola.
@maminkadeticiek ale tam je nedoplatok za zalohove platby majiteľke sa navisily zalohove platby a ona naďalej platila 134 eur ale ona mi to ani nepovedala však mohla zavolať a kľudne som mohla.mesacne priplatiť
@danyelia ano, ale predpokladam, ze tam mas napr.na 3 podnajomnikov nastavene aj zalohove platby. Ale toto je tu necestne, keďže majitelka dala do prenajmu napr.2 ludom byt, a zalohove platby mala nastavene, ako keby tam nikto nebyval. Takto samozrejme, ze vyjde nedoplatok, akonhale splachnes zachod.
@mira0611 však ale mohla mi o tom dat vedieť a mohla zvýšiť mesačne nájomné
@lucialucka33 Z môjho pohľadu ťa mala o tom informovať, že takáto je situácia a preto ti zvyšuje nájom, nejak rozumne si to podeliť. Jej chodili faktúry, nie tebe a ty si si to nemala ako vycucať z prsta, že zrazu je niečo vyššie. A tiež nemáš ty povinnosť sa vkuse jej vypytovať čo sa navýšilo a čo nie. Predpokladám, ak by si to vedela by si to sama navrhla. Teda to ti píšem, len z môjho hľadiska, že ja by som nemlčala celé fakturačné obdobie aby som potom zavolala jeden pekný pondelok, že nedoplatok 900 eur.
Každý z nás si tie platby nastavujeme tak aby tie nedoplatky neboli. Prečo to neurobila prenajímateľka tak to netuším. Žeby preto, že vedela, že ona to aj tak cvakať nebude?
@lucialucka33 pýtam sa ďalšia v poradí, v nádeji, že sa dozvieme odpoved: Čo máš v zmluve k tomu?🙄
@lucialucka33 urcite, ja som tiez takto dopadla pri prvom najme, takze ked som pred dvoma rokmi sla do podnajmu tak som si uz na toto davala pozor.
Toto inad prenajimatelia robia bezne.
Pri druhom najme som len tak podpisala zmluvu, ze som vedela, kolko sa platia zalohove platby, internet, telelvizia, elekrina a aky je zisk osoby. Takto si bohuzial samovolne mozu robit co chcu.
@ivuska027
No práveže ja sa v tej zmluve nejdem k tomu dočítať nič co by sa tohto týkalo je tam popísané o nedoplatkoch co sa týka vody kúrenia atď.. ale k tomuto nič viac
@lucialucka33 Ináč to je pravda, trebalo by vedieť ako máš postavenú zmluvu, pokojne vymazať všetky citlivé údaje. A čudujem sa, že toto tam nie je uvedené. To je základ. Ukázať to niekomu čo sa vyzná. Nemáš len povinnosti, ale aj práva.
@mira0611 a nešlo by to vyriešiť tak ze z depozitu by to zaplatila keďže žijem sama z dcérou .....a vlastne dnes mi aj oznámila ze my zvyšuje nájom.o 50 eur a ze jej to mam splatiť k nájmu mesačne po 190 eur to je akurát moja výplata
@misinka0611 áno budem to musieť dat pozrieť niekomu kto sa vyzná
@lucialucka33 Držím palce, je tu aj skupina právne poradenstvo. Možno poradia. Môžeš tam dať otázku aj anonymne tak, že napíšeš adminovi.
@lucialucka33 urcite by som ju o to poprosila, aby to strhla z depositu, pripadne by som si zariadila pozicku napr. 1000 euro na 96mesiacov je asi 15-20euro mesacne.
Ja by som este zasla na obecny/mestsky urad, ci nemaju najomny byt. Hladala si zdielany najom, proste, nieco, aby si mala viac penazi, resp.iny najom.
V zmluve podla zakona MUSI byt uvedena suma za prenajom tak, ze je rozpisana na najomne a uhrady za plnenia poskytovane s uzivanim bytu (zjednodusene zalohy spravcovi a sluzby), takze to tam musis vidiet. Ak to chyba, zmluva je neplatna.
@lelelienka
Na základe platného zákona rozpis ceny nájmu na jednotlivé položky nie je povinný, hoci sa to všeobecne odporúča kvôli transparentnosti.
V slovenskom právnom rámci sa síce uvádza, že zmluva by mala stanoviť výšku nájomného a úhrady za služby spojené s užívaním bytu, ale zákon nevyžaduje explicitne povinnosť tieto položky rozdeliť. Výsledkom je, že suma môže byť uvedená ako celok, pokiaľ to vyhovuje obom stranám a nie je to v rozpore s inými dohodami.
Prečítaj si čo máš v nájomnej zmluve, my nevieme čo si podpísala.