Nedoplatok za kúrenie v dvojizbovom byte

26. sep 2020

Ahojte, ako máte nastavene zálohové platby za kúrenie v 2 izbovom byte cca 60m2, rodina s deťmi. Boli sme v prenájme cez pol roka a počas vykurovacieho obdobia asi mesiac a pol. Mame nedoplatok 180€ (nie oficiálne iba podľa výpočtov prenájomcu). Nezdá sa nám to a nikdy sme problém s nedopatkom za kúrenie nemali. V byte sa nachádzali 3 radiátory. Teplotu sme regulovali a aj vypinali radiátory keď sme išli na viac dní preč.

stary_ujco
26. sep 2020

A kolko ste mali zalohove platby nastavene vy? 180 eur je tak approx náklad a nie nedoplatok. Ak majiteľ neplatil nič, tak to samozrejme vymaha. Ako máte zmluvu? Platite nájom plus energie, alebo vsetko spolu plus rocne vyuctovanie?

autor
26. sep 2020

@stary_ujco naša prenajomnicka mi povedala ze 20e bola zálohová platba za kúrenie, ostatne neviem, nájom sme platili 600eur (vsetko spolu) a na ročné vyúčtovanie co bud ev máji nás vraj naháňať nebude. Chcela by to vyplatiť teraz. Bez žiadneho oficiálneho papieru.

patka06
26. sep 2020

počkajte na oficiálne vyučtovanie správcu ...a pozrite si v nájomnej zmluve koľko presne boli zálohové platby na kúrenie ...podľa toho ľahko prepočítate
Máte na radiátoroch merače?

stary_ujco
26. sep 2020

20 eur je neunosne malo ako záloha. Tu sumu si vyratala z meraca na radiatore? Mate zmluvu? Platila si kesh bez papiera alebo prevodom? Ak uz ste odstahovani, vyplazila by som majitelke jazyk a dovidenia

autor
26. sep 2020

@stary_ujco ona tvrdí že ona to ma tak a ze jej stačí zakurit 3x do roka na 5 hodín. Ale to nieje možné aby sme my tak kurili keď som bola ja na materskej s dieťaťom doma, ved by sme zamrzli. Ešte to bol aj rohový byt a panelák. Ale čo som sa pytala rodiny tak tych 50eur a viac cca mi každý povedal. Platili sme na ruku ale písali každú platbu do zmluvy. Suma bola vyrátana z meračov na radiátoroch. Už sme odtiaľ preč.

autor
26. sep 2020

@patka06 ani nás to nenapadlo sa na začiatku pýtať a nna zmluve to nieje ze aké sú zalohove platby. Máme. A vraj 20e zalohove boli a podla toho ona spočítala ze by mal byť Taky nedoplatok

patka06
26. sep 2020

Ak to nie je v nájomnej zmluve presne uvedené ...a platili ste celkovo sumu, ktorú ste mali dohodnuté ...nie je z čoho vypočítať preplatok/nedoplatok ...preto by som už nič nedoplácala

saskia_98
26. sep 2020

Jak moze ona od teba daco chciet uz teraz ? Ja jak majitelka bytu v ktorom mam najomcov musim pockat kym pride papier aky je nedoplatok a az potom mozem daco riesit. Na tvojom mieste by som neplatila nic. A 20€ je mega malo..

studienka
26. sep 2020

Platim 153€ mesačne nájomné(kúrenie,voda , fond opráv, poistenie budovy a energia spoloc.priestory), sme dvaja - 70m2 byt, a vo vyúčtovaní mi vracaju okolo 600€ vždy. Na teple podotýkam nešetrim

tilko
26. sep 2020

Prečítajte si poriadne Vašu nájomnú zmluvu. Ak je tam napísaný nájom vrátane energií (čiže zaplatím 600€ za mesiac a o nič sa nestarám) a nespomína sa nikde, že sa vám bude vracať preplatok alebo máte zaplatiť nedoplatok, tak netreba nič platiť. Ale ak tam máte napísané, že budete uhrádzať nedoplatky, tak treba počkať na vyúčtovanie, poriadne si to pozrieť a až potom zaplatiť a samozrejme s potvrdením...to by si takto mohol hocikto pýtať peniažky kade tade...

qetka
26. sep 2020

neviem, ako je to u vas, ale u nas ti tazko niekto vyrata sumu v polke obdobia. Jedna sa o to, ze cena za kurenie nie je dana dopredu, ale teplarne na zaklade vynalozenej energie a dodaneho tepla vypocitaju, kolko to je. Rovnako je u nas aj tepla voda, dokonca jednotlive vchody maju inu cenu za ohrev - podla toho kolko minu. Ak minu mali, maju cenu vyssiu.
V trojizbovom byte s troma dospelymi najomcami, v zateplenom dome, cca 70m2, rohovy byt, ale orientovany najuh a zapad mame predpis 825 Eur, v rozuctovani za 2019 bolo 400 Eur. Cize 33 eur mesacne, co sa mi zda fakt ze malo (ale dvaja chodia kazdy vikend domov.
Ako vravi vacsina nado mnou, zalezi na tom, ako to je v zmluve uvedene, ci tam je dana cena za kurenie.

rachel36a
26. sep 2020

Ja platim v byte co ma 64 mestrov stvorcovych zalohu na kurenie 53€ a este sme mali nedoplatok..20€ je na kurenie strasne malo

stary_ujco
26. sep 2020

Tu to vidim na vychcanost majiteľky. Nastaví smiešne nízke zálohové platby, zhrabne celé nájomné s akože zahrnutymi energiami a ešte žiada uhradiť nedoplatky... Ak nemáš v zmluve uvedené, ze vyuctovanie mas doplatit, tak ju posli dokelu. V opačnom prípade si bohužiaľ naletela...

mamka34
26. sep 2020

Problém je to, ako si pani nastavila zálohové platby. Takže, nedajte jej nič, 180 eur súdnou cestou nebude vymáhať, iba skúša, koľko sa dá z vás zodrať.

kitycat
26. sep 2020

Ak mate najomne vratane energii tak od vas nemoze nic vymahat. 600 € so vsetkym znamena, ze si majitel necha ako aj preplatky tak isto si bude riesit aj nedoplatky. AK BY ste mali rozpisane ze najomne je tolko, za vodu tolko, za elektrinu tolko za ospad tolko a za vytah tolko vtedy by si mohla od vas vymahat nedoplatok a vy y. Ste to museli vyrovnat a popripade nastavit vyssie zalohy.

Ak si dava do vrecka 550 a 50 dava na energie co je velke H tak je jasne ze su nedoplatky! Poriadne precitat co mate v zmluve.

Odporucam bud sa s pani dohodnut ze tych 600 da viac na zalohy alebo vam znizi o energie najomne a vy si energie napisete na seba. Nam prenajimatel nosi aj vyuvtovanie aj preplatok vzdy. Alebo hladat ine byvanoe ked sa bude blizit koniec zmluvy

saskia_98
26. sep 2020

@kitycat to znamena ze ked som mojim najomnikom vsetko v zmluve rozpisala, nedoplatky platia oni ? Nie ja ? Preplatok ak by nahodou prisiel im urcite vrátim ale nedoplatok som nevedela co a ako kedze prvy krat mam take daco na starosti. 🙂

ice8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ice8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kitycat
26. sep 2020

@saskia_98 skor to znamena, ze ak tam nemas nejaku vetu o tom kto hradi nedoplatky a ako je nakladane s preplatkami... Mozete sa handrkovat pokial ti ludia nie su blbi. A tiez je to na tebe ako osobe. Ak si im to rozpisala a dala najnizsie poplatky ako existuju nefoplatok prist moze..

kittykat22
26. sep 2020

Majitelka ti nemoze len tak z vetra povedat ze chce 180eur nedoplatok 🙂 Nejake ze ona nebude cakat do maja to neexistuje. Na to aby chcela nejaky nedoplatok tak musi preukazat odkial ho ma. Ked ste sa pristahovali tak musis mat na predavacom protokole kolko bol pociatocny stav meracov. Ked ste odchadzali tak je tam finalny stav. Podla toho sa robia dopocty. A protokol o vrateni bytu mas? Pokial ti neda oficialny papier odkial to ma, tak to neplat. A este tam musi byt, ze si podpisala tie stavy a bola si s tym zrozumena. Inak by som neplatila.

saskia_98
26. sep 2020

@kitycat nedavala som najnizsie poplatky, tie nemam nastavene ani na dome.. Stale platim realne o 30€ viac jak treba na elektrike kvoli nedoplatkom potom. Cize realne ich ele stoji 100€, platim 130€ ak by nahodou nieco. Ja mam zas skvelích najomcov, len som nevedela co a ako. Vedia ze su tam prví, sli do uplne noveho prerobeneho bytu, cize uvidime ako to vlastne bude.

majkeel
27. sep 2020

Chyba mi informacia, kde je ten byt - velke mesto (BA, KE,..), alebo mensie mesto. Aby sme videli ako sa tam pohybuju ine najmy. Lebo pri 3-4 osobach v byte (ludia v najme nezvyknu setrit) su energie okolo 180-200 eur mesacne (najom+elektrika). Mate odpisane merace a uvedene stavy v zmluve? Elektrika, voda, teplo? Daju sa dnes odpisat nove stavy a vypocitat rozdiel?
Vidim to tak, ze spisat dohodu, zaplatit a majitelka musi v maji po vyuctovani predlozit vyuctovanie a dodatocne to vyuctovat. Alebo ako kompromis sa dohodnut na mensom nedoplatku - 100 eur. Ono rodina s detmi spotrebuje aj viac vody, aj sa kuri deti nemozu byt v zime,... Len prenajimatel to neosetril v zmluve.
V zmluve by malo byt uvedene, aka cast najmu pripada na energie a ze nedoplatky sa vyuctuju podla vyuctovania po sezone. Ak ste to nemali, tak preto mate teraz ten spor.

saskia_98
27. sep 2020

@majkeel ale jak moze majitelka bytu od nich chciet peniaze uz teraz ? Na zaklade čoho ? Jej vypoctov ? Take vypocty si spravi hocikto sám z brucha.. Ja keby s tym pridem za mojimi najomnikmi mi ukazu ci som sibnuta..

majkeel
27. sep 2020

@saskia_98 Na to je kaucia. A zase by mala byt o tom zmienka v zmluve. Treba na to pozriet z oboch stran. Co ked odidu a na vyuctovani bude v maji vysoky nedoplatok?
Preto by som to riesil kompromisom, mensou sumou, alebo zablokovat urcitu sumu a vyuctovat to v maji.
Alebo sa na to majitel vykasle, riskne nedoplatok, ked ide iba o pol roka a potom si bude nadavat ...
Ale suhlasim, 180 eur nedoplatok za pol roka je prehnane. Ak nedal dotycny do zmluvy sposob vyuctovania, tak ma smolu. Vsetko zalezi od znluvy a odpisanych stavov na meracoch.
Iba podotknem, ze metodika vyuctovania tepla sa posledny rok dost zmenila a nedoplatky za teplo sa zvysili. Vedia dost prekvapit.

majkeel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
saskia_98
27. sep 2020

@majkeel ja viem, platim v dome len za ele 200€ a preto mam zdvihnute platby na ele kedze sa to meni. Volim zaplatit teraz viac a potom mi vratia jak mi ma prist nedoplatok.. Len nebolo by od veci prist s nedoplatkom az po vyuctovani. Ja tiez musim cakat na vyuctovanie aj ked mne zatial vychadza ze v byte bude preplatok... A tiez nedavam najomcom ziadne peniaze dopredu kym to nemam podlozene..

chiara996
14. okt 2020

Ahojte, som rada, ze som nasla tuto temu, potrebovala by som poradit. Prestahovala som sa do bytu a prekvapilo ma prave kurenie. Neviem ci niekto mal taky zvlastny problem. Tu vsade spominate, ze staci v pribehu dna kym su ludia v praci nastavit kurenie na 1-2. U mna ani 1 radiator na 1 nekuri / zostava celkom studeny/ pricom na 2 je doslova horuci. V kazdej izbe je to takto. Radiatory mam riadne odvzdusnene. Uz som z toho nestastna, na1 "mrznem" a dvojka hreje ako diva, neviem, ako to mam riesit. Bol pozriet kurenar, vymenil ventily a problem zostal :--(

saskia_98
14. okt 2020

@chiara996 a ked nechas medzi 1 a 2 ? Niekde v polke ?

chiara996
15. okt 2020

@saskia_98 Skusala som. Vôbec nekuri. Musim dat minimalne na 2 a ako som napusala je dosliva horuci, bolo by vela aj v treskucej zime. ☹ Uz mi napadlo ci to nie je nejaky zamer, naschval.

tilko
15. okt 2020

My máme byt kúpený tri roky, takže odsledované, bývame v malej bytovke, máme vlastnú kotolničku, ja kým nedám na 3 tak mám radiátory vždy studené. Keď som sa chcela spýtať susedov (samí dôchodcovia), tak oni vlastne skoro ani nekúria .... mám radiátory liatinové (chcela som meniť za moderné, ľahšie a krajšie) a tak mi stačí ich vyhriať a vypnúť...držia teplo 4 hodiny 😀...tak sme v lete len vyčistili a natreli a meniť zatiaľ nebudeme...