Nedoplatky v prenájme

27. júl 2022

Ahoj ženy, želám krásny deň 🙂

Žijem s priateľom v prenájme. Majiteľ nám oznámil, že máme za minulý rok nedoplatky. Sme v prenájme od septembra 2021, predtým tu býval nejaký pán. V zmluve máme počiatočný stav elektromeru aj vodomeru. Každý mesiac si fotíme a zapisujeme stavy. Nám vychádza za tú dobu, čo sme tu boli, t.j. tie štyri mesiace z minulého roka, preplatok za elektrinu a malý nedoplatok za vodu (cca 20€). Jemu prišiel nedoplatok 154€, od nás chce 65€.

Nemám problém zaplatiť, len n je čudné, že máme všetko vyfotené a zapísané a je takýto nedoplatok. Môže to byť?

ms_green
27. júl 2022

Určite by som sa s majiteľom bytu porozprávala.. Bohužiaľ, ja keď som bývala na priváte ešte ako vysokoškoláčka, dvaja majitelia nám urobili to ,že pýtali nejaké 200 eurové nedoplatky pričom v oboch prípadoch sa ukázalo, že sa na nás chceli len obohatiť. Ak to máte všetko pofotené, ukázať mu to a žiadať od neho nejaký doklad, že ten nedoplatok naozaj prišiel.

patka06
27. júl 2022

Stretnite sa s majiteľom a požiadajte ho vysvetlenie ako nedoplatky vypočítal

autor
27. júl 2022

On nám poslal vyúčtovanie, ale tam je len spotreba za celý rok. My sme tu boli len štyri mesiace, pred nami tu býval nejaký pán. Majiteľ ešte niečo hovoril o stratách a solidarite. Nám to príde veľa, nie preto, že by to bolo veľa peňazí, ale my sme pracovali ako diví a takmer neboli doma.

raffaella
27. júl 2022

Mate detaily toho vyuctovania? Pretoze my ako prenajimatelia nasim najomcom okrem originalu riadneho vyuctovania od spravcu posielame prepocet (v exceli), zvlast ak sa v priebehu roka menili najomcovia. Pretoze kludne mohla byt situacia, ze nedoplatok vyrobil predch. najomnik a od vas chce majitel uhradu, pretoze sa mu nechce byv. najomcu nahanat. Vyuctovanie sa v tomto pripade neda ani robit pomernou castou (vy 4/12 a predch. najomca 8/12), pretoze prave v tych 8/12 mohol cely nedoplatok vzniknut a vy ste mohli mat za tie 4/12 kludne preplatok.
Ale to uz je vacsinou o charaktere majitela a mozete sa s nim dohadovat, ziadat vypocet a prepocet najma. Tiez zavisi ako mate postavenu najomnu zmluvu, ci mate osetrene aj nedoplatky/preplatky.

autor
27. júl 2022

Dá sa nejak zistiť koľko presne sme minuli za tie štyri mesiace? Myslím od dodávateľa.

autor
27. júl 2022

@raffaella Áno aj to nám poslal. Poslal vyúčtovanie aj svoju tabuľku v exceli. My máme zaplatiť tých 65€ a zvyšok ten predchádzajúci nájomca.

autor
27. júl 2022

@raffaella Ale vôbec tomu nerozumiem, ako som už písala, my máme vyfotene stavy elektromeru kde vychádza preplatok a tiež stav vodomeru, kde je malý nedoplatok max keď to preženiem 20€. V zmluve máme uvedené koľko platíme zálohy a nech počítame ako počítame, nemohol vzniknúť za nás nedoplatok ani tých 65€.

autor
27. júl 2022

*nájomník

raffaella
27. júl 2022

ak tomu nerozumies, tak tazko vies prist na to, co je spravne. Samotna elektrina a vodomer nie su jedine zlozky vyuctovania vobec najomcovi, su to polozky v suvislosti s energiou (aj spolocne priestory) alebo osobomesiace. Teda do vyuctovania voci najomcovi vchadza voda, kurenie, plyn, elektrina, energie spolocnych priestorov, vytah, odvoz odpadu (ostatne polozky vyuctovania znasa iba majitel bytu).
Asi bude najlepsie si na to sadnut spolocne a prejst si to s majitelom.

autor
27. júl 2022

@raffaella Viem, že to nie je len elektrina a plyn, v zmluve máme presne uvedené všetky zálohy, všetko čo si spomenula. Tak neviem. Ale už sme s ním volali a hovoril že sú nejaké straty cestou a solidarita.

patka06
27. júl 2022

Podľa čoho počítate, pretože to naozaj nie je len cena za spotrebu, ale aj straty na vedení, u elektriky preprava a ďalšie zložky.

hopsadobrandejsa
27. júl 2022

"Majiteľ ešte niečo hovoril o stratách a solidarite. " 😀

A co ste vy misionári ci ako si to on vysvetluje? Tychto pripadov s "nedoplatkami" je na Slovensku ako hub po dazdi.

Neviem ako mate urobenu najomnu zmluvu, ale ci uz elektrarne, vodarne alebo SPP, vsetci ti normalne vystavia fakturu. Ak sa menia tarify ako pri plyne, obvykle mas spotrebu za prvy polrok v povodnej tarife ( do 31.12. ) a potom od 1. januara do konca zuctovacieho obdobia mas vyratanu spotrebu podla novej tarify.

Ak mas zapisany stav v najomnej zmluve, nie je co riesit. Nech ti prenajimatel ukaze vyuctovaciu fakturu ku koncu zuctovacieho obdobia, vyrataj rozdiel kolko ste spotrebovali a normalne prepocitaj kolko si realne spotrebovala.

Vsetky ceny s DPH mas uvedene vo fakture cize vypocitat kolko si spotrebovala je uplne jednoducha matematika.

Ak sa bude vykrucat, ze on ti nic take neda alebo ti nedovoli nahliadnut do vyuctovacej faktury od dodavatela, nic neplat. Ako najomca mas nielen povinnosti ale aj prava a tvoj prenajimatel je zo zakona povinny preukazat, ze tvoja realna spotreba je skutocne taka aku on uvadza.

65 eur vela nie je, ale ide o princip. Ak sa teraz das tak bude taketo blbosti skusat kym budes byvat pod jeho strechou.

eeffka
27. júl 2022

Ja prenajimam a nedoplatok za 1. Najomnika by som vzala na seba. Vie to urobit aj rozpocitat ak by chcel. Ale mechce, tak vydelil mesiacmi .mal si podrzat depozit do vyuctovania.

ropucha6
27. júl 2022

Normalne ho pisomne poziadaj o kalkulaciu.

zuzanaete
27. júl 2022

Len pre kontrolu. Aj vyctovanie elektriky je ku koncu roka? Ako moze byt, ale elektrarne robia vyuctovania pocas celeho roka podla lokalit. Ak vam predlozil vyuctovanie a vy mate stavy na zaciatku najmu a potom priebezne, tak si viete urobit svoj presny prepocet.

cheeta
27. júl 2022

Myslím, že vodomery ukazujú reálnu spotrebu vody, možno je rozdiel v TÚV a SV, ak nie je daná cena aj za "ohriatie" vody.

Len faktúra za elektrinu nie je iba o čistej spotrebe. Platí sa aj ...distribúcia a neviem čo ešte.