Dobrý deň, som v podnájme v garzonke v Bratislave- Ružinov . Mesačne platím za nájom 540€. Už v apríli som mala nedoplatky za vodu a plyn 240€ myslela som že mňa porazí. Miniem v priemere 2 kubiky vody celkovo. Dnes mi majiteľka s úsmevom na tvári oznámila že je nedoplatok aj za elektrinu tiež skoro 200€. Zaujíma ma skôr názor vás čo byty prenajímate. Aké zálohy platíte v garzonke. Majiteľka platí 20€ bola som v tom že je to postačujúce. Nachádzam sa vacsinou mimo bytu ale aj tak si myslím že na 1 osobu nemôže byt až tak veľká spotreba aby som mala nedoplatky už 2 rok po sebe a ešte tak vela…. Majiteľka mi ukáže vyúčtovanie ale nikde sa nepíše koľko platí zálohu mesačne. Uviedla to len v zmluve. Preto si to reálne neviem porovnať. V podstate takto keď to rozpocitam aj s nedoplatkami platím za nájom mesačne aj 570€…nejaka rada ako postupovať? Ďakujem
A ty si nemala v ruke vyuctovanie?20 euro za vodu elektriku a plyn je strasne malo.V prvom rade musíš mat vyuctovanie,ktore patri tebe a tam vidis vsetko kolko coho si minula
samozrejme, ze je na vyuctovacej fakture od plynarni, vodarni a elektrarni napisane kolko plati majitelka mesačne zalohy. pytaj si to. a zistis odpoved na tvoju otazku.
neplatial by som pokiaľ by som nevidela papiere a koľko platí majiteľka.
20€ ? To je úboho málo
Hlavna otazka je, ake zalohove platby mate dohodnute v zmluve. Je uplne jedno, kolko plati majitelka. Tebe ma robit vyuctovanie naklady-tvoje dohodnute zalohy. A treba mat rozpisane jednotlive polozky - elektrina, plyn.... Na kazdom vyuctovani od spravcu a na kazdej vyuctovacej fakture je presne napisane, kolko boli platene zalohy. Ak to nevidis, tak ti neukazuje vsetky strany.
Tych 20€ ako zalohovu platbu si myslela iba za elektrinu?
@dariaaa 20€ len za elektrinu plyn je zvlášť
@zuzanaete Ano
@anajka266 len za elektrinu
@zuzanaete donedávna som ani v zmluve nemala uvedené kolko je na energie, plyn, vodu mala som len jednu sumu celkovú …
Ty máš pravo vidieť celé vyúčtovanie, porovnať reálne platené zálohové platby s tým, čo je uvedené v zmluve.
@huxy viem ale bohužiaľ pani majiteľka ma vždy nejakú výhovorku vraj tam nie je nic dôležité … asi aj to svedčí o prístupe
Tak tam niečo očividne nesedí. Trvaj na tom, že nedoplatok nezaplatíš, kým neuvidíš celé vyúčtovanie a zálohové platby budú sedieť s tým, čo je v zmluve.
Musí Ti ukázať celé vyúčtovanie. Tam uvidíš aj preddavky ako pri plyne, tak aj pri elektrine. Rovnako aj zálohy na bytové družstvo. Hlavne si ustráž, aby si to mala riadne v zmluve ošetrené. Rozdelenu sumu za nájom a za každú energiu.
Ok elektrina 20€ mesačne (čo je podľa mňa dostačujúce) a zvyšné energie koľko? Čo mas v zmluve napísané? Každopádne by som si na tvojom mieste hľadala nový podnájom so serióznym majiteľom bytu ktorý ti da normálnu zmluvu. A ako píšu baby vyššie, ona ti ma ukázať koľko platila bytovému družstvu.
Ďakujem za každú radu. Bohužiaľ donedávna som nemala v zmluve ani rozpísané sumy. Mala som uvedenú len jednu celkovú čiastku za nájom. Lebo majiteľka sa ozvala že na čo to je tam potrebné čo z toho zistim… keď som jej to vysvetlila tak odpoved bola že nedoplatok je môj nie jej že som si ho spôsobila sama… pritom ak platí menšie zálohové platby tak nedoplatok by nemal byť môj.
Majiteľka je buď natvrdlá alebo prešibaná. Ak máš v zmluve dohodnuté napr. že 400 nájom a 140 zálohové platby, pričom ona reálne platí nižšie zálohy, nemôže od teba pozadovat zaplatiť nedoplatky. Resp. môže, ale len v prípade, ak by boli reálne náklady vyššie ako 140 x 12 eur.
@jaroe skôr prešibaná
Majiteľka je presibana, v nájomnej zmluve máš mať pekné rozpísané co je nájom, koľko je záloha za vodu, plyn, elektriku a následne ti ma predložiť celé vyúčtovanie, nielen koľko je nedoplatok aby si vedela ci naozaj aj ona platila zálohy tak ako máš vvzmluve
Sak hod sem zmluvu....poradíme ti.....ono je to ľahko overitelne...plus vstupné merače plynu vody elektriny.....správcovská spoločnosť bytovrho domu to poskytne udaje na jednosobovu domácnosť....atd
@sense viem preto si idem riešiť radšej nový nájom, lebo tejto sa to nedá normálne vysvetliť alebo skôr si to nechce dať vysvetliť
20€ elektrina v garzonke by mala byt dostacujuca. Este zalezi aj ci sa vari na elektrine alebo plyne, ale malo by to stacit. Bez papierov, ze aka je predpisana platba nezaplat ani cent, bud pevna, jednoducho povedz ze si sa informovala a urcite nieco nebude ok, musis to skontrolovat.
Ak ma pani majitelka vyhovorky, kludne ich maj aj ty. S kludom Anglicana jej povedz/napis, ze udajne nedoplatky budes riesit po predlozeni kompletnych vyuctovani (kazdej jednej strany). Ak robi vsetko po spravnosti, tak nema dovod zatajovat. Ale tak zjavne vie, preco tak robi.
Majiteľka s tebou vy... však vieš čo, zálohové platby nastavila nízko aby mohla drankat nedoplatky. Prenájom bude cernota inak by si v zmluve sama oddelila prenájom od rozumnej sumy zálohových platieb.
Na vyúčtovacej faktúre nie je uvedená výška zálohových platieb? Ja som sa z takej faktúry dozvedela, koľko prenajímateľka platila za energie, minimálne sadzby. Čiže tiež boli nedoplatky, hlavne za prvý rok