Nedoplatky v podnájme

monitas15
25. máj 2024

Dobrý deň, prosím o radu. Som v podnájme v garzonke. Majiteľ mi aktuálne oznámil že prišiel nedoplatok za vodu a kúrenie. Ide o dosť veľký nedoplatok 220€ z čoho som dosť prekvapená keďže za rok som minimalne 2-3mesiace úplne mimo kvôli cestovaniu. V zmluve mám že nedoplatky hradím ja. Zapisujem si spotrebu vody každý mesiac, spotreba je 2 kubiky za mesiac čo je na osobu úplne fajn. Kúrenie som používala minimalne az skoro vôbec. Majiteľ však mal nizke zálohové platby. Preto zrejme tento nedoplatok. A mne teraz neostáva nič iné len zaplatiť to?

zmrzlinka2021
25. máj 2024

@monitas15 Presne tak. A v tomto smere je zlyhanie majitela, lebo ta v podstate oklamal. Zalohovky dal nizke, aby zvysok penazi po zdaneni si nechal a tebe da "vyzrat" nedoplatky. Toto by si s nim mala riesit, lebo je to neferovy postup voči tebe z jeho strany. Nateraz ti ostava len to zaplatit.

bonboniera
25. máj 2024

@monitas15 veď aké zálohové platby si platila? Ako je to v zmluve rozdelené?

monitas15
autor
25. máj 2024

@zmrzlinka2021 viem, bohužiaľ mám tak postavenú zmluvu. Majiteľ mi povedala že ak bude platiť vyššiu zálohu bude aj vyšší nájom…

zmrzlinka2021
25. máj 2024

@monitas15 No lenze ty platis z ruciteho pohladu vyssi najom - teraz o ten nedoplatok. On ta tymto obabral, lebo tak ci tak to zaplatis.
Ja by som z takeho najmu odisla.

andrejkap123
25. máj 2024

@zmrzlinka2021 mas rozdelene v zmluve najom vs energie? Alebo mas tam jednu sumu?

monitas15
autor
25. máj 2024

@andrejkap123 mám jednu sumu. Celkovo za nájom

monitas15
autor
25. máj 2024

@bonboniera platím len nájom žiadne zálohové platby

bonboniera
25. máj 2024

@monitas15 tak to mas potom naozaj vychcaneho majiteľa… v každej normálnej zmluve je to rozdelené takže nájomník presne vie koľko sa platia zálohové platby a takisto normálny majiteľ pošle vyúčtovanie keď príde. To, že so zvýšením záloh sa zvýši nájom je logické, len je teda na tebe či sa s majiteľom normalne dohodnete alebo budes radšej hľadať niečo viac kóšer. Každopádne držím palce

tibor79
25. máj 2024

@monitas15 lenže náklady išli nenormálne hore,teplá voda. My každý rok preplatok cca 500€,teraz necelých 50€ pri úplne rovnakej spotrebe. Veľa ľudí ostalo prekvapených teraz.

evapistovic
25. máj 2024

Ale zálohové platby nastavuje Bytové družstvo. To nie, že majiteľ sa rozhodne posielať 5 euro mesačne. SBD ich upravuje každoročne podľa spotreby. Keďže bol nedoplatok, tak automaticky pošle Bytové družstvo nový predpis, a zálohová platba bude vyššia.

zmrzlinka2021
25. máj 2024

@evapistovic Nastavuje, ale ty sa mozes slobodne rozhodnut aku konecnu sumu budes platit.

zuzanaete
25. máj 2024

Tento rok je novy sposob rozuctovania tepla, takze nekurit sa neoplati. Aj nekuriaci clovek plati dost vela. A zle mate urobenu zmluvu. Teda zle iba pre teba. Nabuduce trvaj, aby bolo presne rozpisane, kolko platis mesacne za vodu, kurenie, elektrinu, plyn a treba dohodnut cca realne sumy.

andrejkap123
25. máj 2024

@monitas15 tak to je chyba lebo mala by si to mat rozdelene a potom nasledne vyuctovanie 🙂

esterr_ka
25. máj 2024

To je vychcanosť majiteľov. Hlavne aby im neubudlo z koláča.

dadis
25. máj 2024

@monitas15 Dovod je ten, ze ti, co setrili na na kureni na ukor susedov, uz tak robit nebudu. Kurenie je ustredne, mas sice merace, ale aj ked si mala vypnuty radiator, tak platis vyssiu fixnu cast kurenia v pomere za m2 z celkoveho nakladu na kurenie domu nez predchadzajuce roky. Takze ti, co doteraz setrili a mali nizke zalohove platby, tak v tomto zuctovani budu mat pravdepodobne nedoplatky.

blue_horse_1
25. máj 2024

@monitas15
Ak bol nájom bytu a úhrady za služby spojené s užívaním bytu dohodnuté v jednej sume, potom prenajímateľ v podstate ani nevie preukázať koľko z dohodnutej sumy bol nájom a koľko platby za jednotlivé druhy služieb a v tomto prípade nič neuhradzajte.
Obráťte sa na advokáta.

monitas15
autor
25. máj 2024

@dadis to som čítala že to takto bude, len ja som nešetrila ale cez zimu som na byte vôbec nebola takže nebol dôvod zapínať kúrenie a tak vznikol nedoplatok…

huxy
25. máj 2024

@monitas15 so mnou takto vybabrala prenajimatelka tiez. Tvrdila, ze ona nepotrebuje na mne zarobit, len chce, aby v tom byte byval niekto spolahlivy. Zalohove platby boli nastavene len na nejaku minimalnu udrziavaciu sumu, cize po vyse roku neskutocny nedoplatok. Teda pre mna samozivitelku s dietatom vyse 300€ bolo dost. O tom, ze boli tak platby nastavene (ze nas ani nenahlasila, ze tam byvame), som sa dozvedela len ked poslala vyuctovacie faktury, kde som videla, kolko realne mesacne platila.

dadis
25. máj 2024

@monitas15 Ved to je ok, ze si tam nebola, keby si mala domcek v prerii, tak musis vypustit zo systemu vodu, aby ti v rurach nezamrzla. V bytovych domoch sa ti to nestane 🤷‍♀️, len za to platis, od minuleho roka o cosi viac, preto ten nedoplatok. Pozri sa v zmluve, kolko platil zalohove platby. Ja som vzdy z najmu ocakavala cisty prijem po odratani zalohovych platieb a dane. Tu cenu som ponukala, a vzdy sa nasiel niekto, kto bol ochotny za tu sumu si byt prenajat. Nevidim dovod, preco by mal najomca zaujem na nizkych zalohovych platbach, vzdy bola s nedoplatkom len ostara, najomnici sa vzdy vykrucali..

tramtada31
25. máj 2024

@zmrzlinka2021 nemozes sa slobodne rozhodnut. Keby sa každý slobodne rozhodol platit 5 eurové zálohové platby, z čoho by spravcovcovska spolocnost platila desaťtisícové faktury dodávateľskym spoločnostiam za kúrenie, smeti, dodávku vody?

@monitas15 Od 1.1.2023 sa zmenil zákon, aby ti, čo nekuria a odoberajú teplo susedom a nemali skoro žiadne náklady, sa podieľali na celkových nákladoch za kurenie. My prekurujeme, takze my mame preplatky aj na teple, aj na vode. Tí susedia, ktorí mali stále vypnuté radiátory, tak ti zas majú nedoplatky. Keď si bola mimo a mala vypnuté radiátory, tak aj tak 70% nakladov za kúrenie ide podľa plochy a priemeru bytového domu

pandorra
25. máj 2024

Zmluvy najomcom koncipujeme tak, aby cast bola najom za byt a cast zalohove platby. Zalohove platby davame dostatocne vysoke, tak ako sa platia, aby zbytocne neplatili nedoplatky. V tomto pripade by som odporucila odist z najmu, resp zmenit zmluvu. Videla som zmluvy niektorych vychcalkov, ktori dali uplne nizke platby za energie a samozrejme, ze najomcovia to neriesili, kedze cena najmu bola super, len potom museli doplacat. Na to si dat urcite pozor.

veronika33
25. máj 2024

@zmrzlinka2021 slobodne sa môžeš rozhodnúť, že budeš platiť viac, ako je zálohový predpis, určite sa slobodne nemôžeš rozhodnúť, že budeš platiť menej...

maranta_leuconeura
25. máj 2024

Vela ludi bude mat nedoplatky, nie si jedina. Bohuzial od minuleho roka je uplne jedno ci kuris alebo nekuris, zaplatis za vsetych v dome. 220€ mi pripada este v pohode, asi mas malo metrazny byt. Inym dosli aj tisicky

dadis
25. máj 2024

@pandorra Co by ti vychcalkovia tym ziskali? Ze by kazdy rok vymahali nedoplatky? Kazdy majitel ma zaujem o najomcov, co nemeskaju s platbami a su v byte co najdlhsie, idealne viac rokov. Sama pises, ze najomne sa sklada z pravidelnych platieb a poplatku za prenajom. Aku cenu na inzerat das, taki zaujemcovia sa ti hlasia. Nemyslim, se na SK je taky trh sa najmami, ze musis davat dumpingove ceny (naoko). Tiez si neviem predstavit platit/nastavit si mensie zalohove platby, nez ti urci spravca. Vsetky energie na zaciatku a konci najmu/zuctuvani su zapisane, aj vo vyuctovani je vidiet, za ake polozky tie zvysene platby su. Tvoje tvrdenia unikaju mojej logike.

vyrovnanaosoba
25. máj 2024

@monitas15 áno, máš to v zmluve. Zaplať a dohodni sa s ním na navýšení zaholovych platieb.

dadis
25. máj 2024

@monitas15 Vypytaj si cele to vyuctovanie, tam uvidis predpis, prijate platby a aj na ktorych polozkach je nedoplatok.

miroslava_p36
25. máj 2024

ja práve toto teraz riešim. v zmluve mám ze úhrady za služby spojené s užívaním bytu budu vo vyske 130 eur, a dnes mi poslala domaca vyuctovanie kde mi vychadza ze mesacne platila iba nejakych 86 €... a to nevravim ze na zmluve sme dvaja (ja a priatel) ale na vyuctovani je ze tam byvala uba 1 osoba... pyta odo mna nedoplatok v hodnote 190 €... viete mi niekto poradit co s tym?

pandorra
25. máj 2024

@dadis co som si vsimla niektori prenajimatelia zadavaju velmi nizke predavkove platby v zmluvach, cim aj cena prenajmu je nizsia a nasledne ked dojde vyuctovanie rozdiel vymahaju od najomcov. Co Vam nedava logiku? Vo viacerych diskusiach s tymto bol problem.

kristiii
25. máj 2024

@miroslava_p36 a nie je ten zvyšok elektrika a plyn? Prípadne internet, FO?

miroslava_p36
25. máj 2024

@kristiii internet bol v nasej rezii a plyn nebol zavedený. vo vyuctovani je aj elektrika aj fondy atd. cize vsetko co by malo byt obsiahnute v tych zalohach. v zmluve máme konkretne napisane ze "v uhrade za plnenia spojene s uzivanim nehnutelnosti su zahrnute poplatky za spotrebu elektrickej energie vo vyske xy eur a poplatky na zaklade zalohoveho predpisuod spravcovskej spolocnosti