Ahojte, chcela by som sa spýtať a poradiť, z bývalého nájmu nám písali majitelia že vznikol nedoplatok. Z roku pred tým keď bol preplatok nám nič nevyplatili lebo zevraj ten neni nás. Chcem sa spýtať keď v zmluve nemáme nic napísané o preplatkoch a nedoplatkoch môžu od nás žiadať nedoplatok vyplatiť?
@top_manazerka tak ale isto keď sme si ušetrili a bol preplatok tak nám nikto nic nedal, tiež bola potom slušnosť to vyplatiť nie?
@top_manazerka tak isto, si myslíme že je chyba niekde inde ako v našej spotrebe pretože zvyšovali nám nájom zevraj skrz vyšších platieb na energie ale tie nenavysili. Keď sme pozreli vyúčtovanie zistili sme že platby sú za energie veľmi nízko nastavené.
Ved sa ich spytajte, ze na zaklade coho pytaju zaplatit nedoplatok a ze do dnesneho dna ste nedostali preplatok z roku predtym.
v zmluve musite mat uvedene ze preplatky si bud nechaju majitelia alebo vam ich vyplatia, nedoplatky platite vy.
ak toto v zmluve nemate, problem prenajimatela, ze to tam nema. nema na taklade coho od vas tie peniaze vybrat
@top_manazerka Ten vypocet preplatku/nedoplatku nie je taky jednoduchy. Prenajimatelia vedia byt “sikovni”, ze platia minimalne zalohy a najomcovia nech platia nedoplatky. Tento je este extra vychcany, ze preplatok nevyplati, ale nedoplatok pyta. Prenajimame byt a zvycajne maju najomcovia preplatok az na jednu, co celu zimu saunovala. Vsetko transparentne, detaily rozpisane v zmluve, predlozene vyuctovania.
Ani by ma nehlo. Pokiaľ v zmluve nemám uvedene ze každý rok bude prenajímateľ dla zákona do 31.5.vyuctovavat pripadne preplatky a nedoplatky tak ani ma nehne.
Ak nemas v zmluve uvedené nič ohľadom pre plátkov a nedoplatkov, nech si odratata nedoplatky z minuloročnych preplatkov
@maranco platili sme jej na účet každý mesiac, potvrdenie o vyúčtovaní nám zaslala až teraz a sme si to naštudovali a pozreli že plátkový za spotrebu boli strašne nízko reálne za nás platila 170€ nájom ale z toho je ešte 78€ do fondu opráv takze reálne úplne nízka platba na spotrebu. Keď sme to porovnávali z iným bytom že ako majú nastavené platby tak tam bol rozdiel 60-70€ na mesiac a oni mali preplatok a my nedoplatok
@lllaanz aj preplatok bol váš aj nedoplatok bol Váš. Keď sa majiteľ zachoval ako chrapun neriešila by som nedoplatok keď preplatok nebol schopný vrátiť a ak to máte v zmluve trvajte najskôr na vrátení preplatku alebo odčítaní sumy z toho
@slavka1988 bohužiaľ v zmluve snami nic take nepodpísala, bola to len nejaká obyčajná zmluva kde bolo napísané len výška nájmu a do kedy nájom trvá, ale nic o takýchto veciach.
@lllaanz tak by som neplatila ani nedoplatok
@lllaanz ak ide o nedoplatok na nájme (nie elektrina a plyn) tak výšku nájmu si neurčujú majitelia ale bytové družstvo nastavuje výšku podľa priemernej spotreby čiže majitelia si nemôžu účelovo nastaviť nízku platbu....
A odpoveď na otázku, ak v zmluve toto nie je upresnene že nedoplatky hradí nájomca tak nemusíte nič vrátiť...
@lllaanz veď keď ste urobili nedoplatok tak je slušné si ho vyplatiť, nie?