Nechcem, aby môj rodič od januára dostával peniaze k dôchodku

7. dec 2022

Ahojte, asi ste zachytili, že od nového roka budú rodičia pracujúcich deti na Slovensku dostavať peniaze k dochodku. Viete mi poradiť ako mám postupovať, ak nechcem aby môj rodič nedostaval moje peniaze? (Nikdy nebola starostlivosť o mna a zrazu mu mám prispievať každý mesiac? No to teda nie! Dakujem za každú radu

petamich
7. dec 2022

je potrebne to oznamit Socialnej Poistovni, v zasade podat ziadost

autor
7. dec 2022

@petamich kde by som vedela nájsť žiadosť? Neviem ju nikde nájsť -.-

petamich
7. dec 2022

co vam poviem este evidentne neexistuje 😂

Stačí, ak do februára 2023 vyplníte včas zverejnený formulár a oznámite Sociálnej poisťovni, že nechcete, aby zvýšila dôchodok Vašim rodičom vo forme rodičovského bonusu. Pre ďalšie roky, je potrebné podať žiadosť kedykoľvek v priebehu roka, najneskôr do konca augusta. (Pozn. formulár zatiaľ nie je zverejnený, o jeho zverejnení bude Sociálna poisťovňa včas informovať.) V prípade, ak už nárok na rodičovský bonus vznikol, trvá najmenej 5 rokov.

autor
7. dec 2022

@petamich Dakujem krásne

stanulienkat
7. dec 2022

Uz tu bola debata o tom, aj niekto pridaval link. Je to tlacivo na stranke soc.poist.

petamich
7. dec 2022

ja dufam, ze to este zmenia, ze staci poziadat raz a bude to platne na n rokov - a nie kazdy rok opakovane

@stanulienkat ja som veru hladala ale nenasla, len toto info som nasla, ze nie je este (ale mozno zle hladam)

opica_skorica
7. dec 2022

@petamich tu je Vyhlasenie (tlacivo), ktoré bude platiť 5 rokov:
https://www.socpoist.sk/api/idsp/download/bda38...

opica_skorica
7. dec 2022

@petamich ak to niekto neskoro podá, napr.1.3.2023, tak sa na Vyhlásenie 5 rokov neprihliada a rodičovsky dochodok sa bude 5 rokov vyplácať.

stanulienkat
7. dec 2022

@petamich v tej debate nejaka baba skopirovala link, takze mal by existovat. Ja som ho aj rozklikavala.

blancheporte
7. dec 2022

Ziadost maju na kazdej pobocke socpoist.Odd.dochodkove.Tam ju vypises a odovzdas

petamich
7. dec 2022

@opica_skorica 5 rokov aspon ze 😀 a dakujem!

panelacikova
7. dec 2022

@petamich
@stanulienkat

@opica_skorica baby a čo ak chcem, aby pripísali čiastku iba mame, otcovi nie? je možné, aby šla mame aj dávka, ktorú odopriem otcovi? Alebo ak odopriem otcovi, tak mama dostane tak či tak rovnako? Ďakujem!

opica_skorica
7. dec 2022

@panelacikova Ked si pozries link na Vyhlasenie, je tam viac moznosti…. Bud vypises kolonku, že neposielať otcovi. Alebo neposielať mame. Alebo vyplnis oboje. Alebo (koho sa tyka) vyplni udaje nahradnych rodicov (pestunov).
A nie, zial, nedá sa, aby ciastka za oboch, isla iba jednemu.

panelacikova
7. dec 2022

@opica_skorica tak v tom prípade je to bezpredmetné, nech ju pokojne dostane aj on.... škoda, že sa to nedá jednému zdvojiť 🙂