NČZD na manželku

17. dec 2022

Ahojte. Prosím vás..
Tento rok som bola celý január na RD, čiže za január som ešte dostala rodičovský príspevok. Február - august som bola evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov ("neplatený rodičovský"). September - evidovaná 1 mesiac na ÚP.
Október - december som už zamestnaná.
Prosím vás, ak si muž začiatkom roka na mňa uplatní v práci NČZD, bude sa mi rátať obdobie január - september? Čiže vráti sa mu daň za 9 mesiacov? Ak to správne chápem podľa tohto článku, tak áno.. Či sa mýlim? A dostane iba za január, kedy som bola este na RD?
Nemám s tým vôbec skúsenosť. Minulý rok som bola celý rok na RD, takže tento rok dostal plnú sumu, za celý rok..
Ak sa ráta celých 9 mesiacov, čo všetko budem potrebovať? Za január treba doklad z ÚP a za ostatné obdobie doklad o príjmoch zo sociálky? 🙏🙏

alenah31
17. dec 2022

Obdobie kedy si bola evidovana ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov" si uplatnit nemoze. Moze si uplatnit obdobie kedy si bola na RD - januar a obdobie kedy si bola evidovana na UP - september.

autor
17. dec 2022

@alenah31 do 6 rokov by sa dalo, ak by to bolo kvôli zlému zdravotnému stavu dieťaťa?

alenah31
18. dec 2022

Presne tak...ak ti priznaju RP a ostavas na RD pre nepriaznivy zdr. stav dietata do jeho 6 rokov - narok by si mala.

autor
18. dec 2022

@alenah31 ďakujem 😉