Ahojte, chcem sa opýtať, môže si manžel ZAMESTNANEC pri ročnom zúčtovaní uplatniť NČZD na mňa? Každý mesiac z výplaty sa mu vyrátala daň z príjmov. Ja vlastný príjem nemám. Som evidovaná na ÚP. Manžel nedosiahol ročný príjem 41 445,46€ čiže má nárok na NČZD 4 500,86...a teraz od čoho sa tá suma odráta? Nejak tomu nechápem viete mi to niekto vysvetliť? Ďakujem
@vikusjk On je zamestnanec áno 🙂 a ak by som bola normálne zamestnaná alebo na dohode nárok na NČZD na manželku nemá že?
nepoberala si ani podporu?
@lucka_ke nie nič.
mate za cely rok 2023 vlastny prijem manzelky nulu? pozrite si, co sa pocita do vlastneho prijmu manzelky....to by bolo treba od tej sumy 4500eur odpocitat
ale ak by ste nemali ziadny vlastny prijem za rok 2023, tak za tie mesiace, co ste boli na UP alebo na RD si moze manzel uplatnit
a bude to 19% z tej sumy 4.500eur
Musíš byť evidovaná na úrade práce v evidencii uchádzačov o zamestnanie, nielen dobrovoľne nezamestnaná, aby mal nárok na NČZD na manželku.
@vikusjk len mi vŕta v hlave...na nete píšu, že sa odratávala od NČZD príjem manželky, ale však manžel si nemôže uplatňovať potom NČZD na manželku, ak má príjem nie? Či to myslia tak, že napríklad pol roka je na úrade a pol roka má príjem? Čo v prípade ak by som celý rok pracovala normálne na zmluvu vtedy si nemôže uplatniť nič že?
áno, presne tak, nemôže si ju odrátať. Ak je zamestnaná celý rok, väčšinou nie sú splnené zároveň aj podmienky na odpočítanie. Ak sú splnené podmienky pol roka, odráta si ju len za pol roka.
ak manželka normalne pracuje, tak narok nevznika. Ak ma prijem napriklad za dva mesiace mala v roku este matersku, tak vyska tej materskej sa povazuje za prijem na tieto ucely. Rodicak sa na tieto ucely za prijem nepovazuje. Teda ak uz chcete studovat takto detaily, treba si prejst dosledne zakon, co sa do prijmu zahrna a co nie a ako sa to rata, je tam aj popis samotneho vypoctu ;)
Ďakujem vám už to chápem 🙂
Ak sa autorka nenahneva, tak sa tu votriem.. Doteraz som vzdy z upsvar dokladala muzovi papier o poberani rodicaku .. no minuly rok tam boli aj 3 mesiace pandemickej ocr.. tiez treba dolozit o poberani? Vdaka 🙏
Môžem sa aaj ja spýtať ? Celý rok 2023 som poberala rodičovský do kolonky suma z vlastné príjmy je 0?
Ak si evidovana na UP a nemas prijem, tak ano, moze si na teba uplatnit NCZD na manzelku. Bude to pre neho v podstate dalsia nezdanitelna cast, cize zaplati nizsiu dan - pravdepodobne mu vznikne preplatok
Nech si zaskrtne policko v ziadosti o RZD pre zamestnavatela, alebo ak si bude podavat DP sam, tak si to tam vyplni.