Ahojahoj. Aké máte skúsenosti s navyšovaním hypo?
Chceli by sme s manželom pomaly začať stavať dom. Avšak ja ešte potrebujem posledný rok doštudovať a teda jediný príjem je manželov - ktorý je síce skvelý(mame aj rezervu pre prípad núdze..) ale v závere by sme potrebovali ešte o 20 tisíc naviac na úplne dokončenie. (Ktoré by prišlo až po 2 rokoch cca) plánujem sa na konci školy zamestnať, len na dennom štúdiu to nie je možné na plny úväzok - jedine brigáda / dohoda a to ke prd platne .. a s dvoma platmi + holodomom navýšiť hypo.
Máte s tým niekto skúsenosť ? Je to riešiteľné ?
Ja som asi nechapava, sorry 🙈 ale uz ste ziadali o hypo na dom? Alebo len rozmyslate do buducna, ze s 1 platom teraz vam daju taku hypo, ze to nevystaci na cely dom? Teda neskor sa zamestnas a chcete vyssiu hypo na dokoncenie komplet
Áno je to riešiteľné. Hypotéka sa dá normálne navýšiť ale o takú čiastku iba s overením príjmu, ktorý môže postačovať možno aj manželov, samozrejme je potrebné preveriť pár faktorov ale nie je to nič neštandardné pre banku. Riešim to celkom často pre klientov. Ak by to nestačilo tak jedna banka vie akceptovať aj dohodu ako hlavný príjem ale tak neviem teda kedy by ste to potrebovali riešiť.
@sisa_s momentálne riešime pozemok, čistíme ho, prepisuje sa na stavebný .. stavbu chceme začať riešiť na jar .. no a vtedy chceme zobrať hypo - koľko povolia, už sme to riešili v banke koľko by dali. A následne keď doštudujem a dom sa dokončí do fázy holodomu, vtedy navýšiť hypo
@vikinka128 rozumiem 🙂 tak vyssie mas radu od odbornika, ja som len nerozumela, ako to myslis 🙂 dakujem
My sme pred 2 rokmi chceli navýšiť, nakoniec sme museli uzatvoriť úplne novú zmluvu a tú pôvodnú sme refinancovali. Medzitým sme totiž dom prerobili, takže mal úplne inú hodnotu, dávali sme robiť nový posudok a znova sme dokladovali aj príjem.
@jakubvojcik ďakujem. Náš bankár nám totiž povedal, že veľmi malo je takých ľudí ktorým takéto navyšovanie prejde - že mnoho ľudu ani dom nedokončí lebo sú problémy atp.. tak som sa toho zľakla pravdupovediac
@sisa_s jasná vec, v poriadku. Ďakujem aj ja 😊😊
@jakubvojcik pokial viem tak hypoteka sa navysit neda, je mozne to spravit iba ako interny refinanc = nova zmluva a splatenie povodnej hypoteky, raz za cas banka robi specialne ponuky pre klientov, ktori nejake obdobie splacaju a maju volne LTV ale ako bezny produkt navysenie existujucej hypoteky nie je alebo sa mylim?
@vikinka128 áno to je pravda. Výstavbu a navyšovačku na výstavbu by som bez odborníka neriešil vo vašom prípade. Je tam najviac možností ako sa zaseknúť a nepohnúť so stavbou alebo úverom.
@petamich áno, nevolá sa to že navýšenie hypotéky, ale navýšiť sa hypotéka dá akurát budete mať novú úverovú zmluvu, a teda ako ste povedali refinanc pôvodného úveru v banke s navyšením (aj účelovým aj bezúčelovým sa dá), samozrejme ak vám vychádza LTV a máte na to dostatočný príjem.
@jakubvojcik no, nie je to vôbec až taký jednoduchý proces. Mne trvalo viac ako 3 mesiace, kým som dala dokopy všetky papiere, čo banka chcela a to sme banku nemenili a mužovi tam chodí výplata.
@andrea_82 Počul som aj príbehy ľudí, ktorí to riešili sami že sa zasekli a nedostavali dom lebo nakoniec im trebalo viac peňazí z banky ale už im na to nevychádzal príjem, alebo že nestihli skolaudovať do určeného dátumu a banka im hrozila zosplatnením úveru a rôzne iné.. O vybavovačkách radšej ani nevravím.
@vikinka128 Ahoj,môj brat sa tomu venuje,kľudne mu napíš mail a opíš Vašu situáciu, určite Ti pomôže- gabriel.kundrat@gmail.com (odvolaj sa na mňa, sestru 😉)