Ahojte
Vrátila som sa s dcérkou zo Švajču, som zatiaľ na ÚP , kde ma zaradili a mám schválený export dávok v nezamestnanosti zo Švajču , tie mi budú exportované na SK.
Jediný problém mám s poistením - VŠZP, bola som tam dvakrát a tvrdia mi, že keďže beriem podporu z CH tak tam za mňa platia poistné, ale ja som od 3.6.2024 odhalená z ch pobytu aj z poisťovne a vlastne všetko som tam zrušila. Priateľ tam ostal a pracuje tam. Ja s malou ostávame na SK natrvalo.
Ako to potom je ? Chcem malej vybaviť pediatra a ja sa potrebujem nahlásiť u všeobecného , ženského atď...
Myslela som, že keďže som na UP na Slovensku, platí za mňa štát poistenie , pretože ja už sa riadim podľa práv a povinnosti SK úradu tak neviem ako a tou poisťovňou...
Máte skúsenosti ?
A ešte jedna vec - nemáme ešte skolaudovaný dom, mala je narodená v ch, trvalý pobyt nemá - ten bude mať, keď skolaudujeme (cca koniec augusta). Mám ju nahlásiť zatiaľ na môj trvalý pobyt (ten mám u mamy v inom meste ako kde mame postavený dom), alebo stačí vybaviť keď skolaudujeme a nahlasim ju tam potom , keď budeme meniť všetci doklady ?
Ďakujem .
musis si vybavit zo svajcu s1 formular tym budes kryta zdravotne na sk ..az prejdes na sk system-teda svajciarsko uz nebude posielat peniaze automaticky prejdes aj na sk zdravotnictvo ...
@syslik81 to znamená , že počas tých 3 mesiacov kým budem dostavať peniaze zo svajcu z úradu teda ten export - môžem normálne chodiť k dr na sk? Malú chcem nahlásiť ku pediatrovi , prídu mi normálne kartičky poistenca ? Dnes som to riesila a bola som na zdravotke asi hodinu :D
@ivka67 este ma napadlo,ze pokial ty na Slovensku nepracujes,tak asi budes musiet byt poistena cez priatela v ch.Nie som si isty,ale pokial by ste boli manzelia,tak to tak je na 100%.Skus napisat p.Kralikovy,ten by ti mohol pomôct.
https://www.kraliktomas-partners.com/?page_id=11
@ivka67 na zaklade toho formulara ti sk zdravotna poistovna da karticku poistenia https://www.vszp.sk/poistenci/zdravotna-starost...
@ivka67 pokial si na urade prace a oni uz poistku odhlasili, tak to musis prehlasit. Dieta ma myslim stale zatial poistku na priatela/ muza. Ale over si to nez pojdete napr k lekarovi. U mna si takto pocas materskej vyziadali tlacivo, ze nie som poistena na Slovensku. Pritom som uz dva roky nebola poistena na Sk, ale chceli to mat. Pravdepodobne kvoli peniazom. Ale islo to mimo mna potom, iba ma nejak vyrozumeli ze je to v poriadku. Hlavne ked ziadas Urad Prace, tak patris sem a cokolvek je vyplacane zo SK, ako to oni tahaju zo Svajciarska je druha vec a a tym Ty nic nemas. Aspon take mam ja skusenosti
@ivka67 musis im to dolozit, oni si to musia vyziadat od poistovne vo Svajciarsku a prehlasit to. A dieta nahlasit na TP, kde mas aj Ty. Skrz prave poistovnu a tieto veci.